Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 22 oktober 2014

De iets te vroege overstap naar een andere energieleverancier

Al weer bijna een maand geleden schreef ik over het overstappen naar een andere energieleverancier.
Ik heb de stap genomen en ben overgestapt. Omdat de oude leverancier geen problemen heeft met het verbreken van het contract, had ik verwacht dat ik per direct kon overstappen, maar Essent, de nieuwe leverancier heeft anders besloten. Ik word bij hen vanaf 1 maart 2015 klant en ik heb geen mogelijkheid om het anders te regelen.

En net toen de periode waarin ik mij kon bedenken (14 dagen) was afgelopen, ontving ik een brief van Grunneger Power. In mijn wijk gaat binnenkort Grunnigerpower(klik) van start. Op het wijkcentrum worden 150 zonnepanelen neergezet. Wijkbewoners hebben middels een coöperatie in deze zonnepanelen geïnvesteerd en krijgen op die manier korting op hun energierekening. Een heel leuk initiatief! Er kunnen nog wijkbewoners meedoen. Je kunt voor ongeveer 275 euro per stuk zonnepanelen kopen en die zonnepanelen leveren energie. De opbrengst wordt in mindering gebracht op de energierekening van de deelnemers. De panelen leveren per jaar ongeveer 225 kWh stroom. Per kWh krijg je 9 cent belastingkorting en verder levert zo'n paneel per kWh 5,2 cent op. Dus dat is 14,2 cent korting per kWh.
De constructie is zo, dat je dan als leden van de coöperatie moet overstappen naar eenzelfde energieleverancier, in dit geval NLD Energie (Noordelijk Lokaal Duurzaam). Per zonnepaneel levert het je ongeveer 32 euro per jaar op, maar je mag niet méér energie produceren dan je zelf verbruikt. De terugverdientijd van de zonnepanelen is ongeveer 10 jaar en ze gaan ongeveer 25 jaar mee.
En nu zit ik dus nog tot maart 2016 vast aan Essent. Het verbreken van het contract kost 100 euro.
Ik heb aangegeven dat ik belangstelling heb voor Grunneger Power, hoewel ik wel wat twijfels heb.
Wat als ik wil verhuizen? Je kunt alleen deelnemen als je in de wijk woont, dus dan moet je de zonnepanelen verkopen en dus kopers zoeken. Dat is misschien best lastig. Ik kan pas op mijn 63e bij Grunneger Power beginnen en stel dat ik er 25 jaar gebruik van zou kunnen maken. Dan ben ik 88!

NLD energie zit qua prijzen in het middensegment en geeft geen bonussen en daar zit ik dan 25 jaar aan vast of in ieder geval zolang ik hier woon.

Aan de andere kant: lokaal energie opwekken is financieel misschien nauwelijks aantrekkelijk voor mij, maar ik vind het idee wel erg leuk. Lokaal en duurzaam, dat wil toch iedereen? Zo houden we de aarde tenminste nog een beetje schoon en leefbaar.

6 opmerkingen:

 1. Is het erg in 100 euro boete te betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je nog geen 600 euro per jaar betaalt voor gas en licht is dit een fors bedrag.

   Verwijderen
  2. Als je zo weinig verbruik, dan is het ook moeilijk om investeringen in zonnepanelen (en zo) terug te verdienen.

   Verwijderen
 2. Wij krijgen voor elke Kwh hetzelfde bedrag terug als we ook betalen voor geleverde stroom. Is je investering wel echt lonend. Goed uitkijken hiermee lijkt me. Ook al vanwege de beperkingen die er aan zitten. Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wellicht dat Grunneger Power de overstap voor je wilt regelen. Je kunt altijd informeren bij hun of ze die € 100,- voor je willen betalen als je jezelf bij hun aansluit. Ik las onlangs een artikel dat inging op overstappen van energieleverancier en daar las ik dat bij het overstappen de nieuwe energieleverancier die boete afhandelde.
  http://www.beste-energieleverancier.nl/overstappen-naar-de-beste-energieleverancier/

  BeantwoordenVerwijderen