Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 23 oktober 2014

Mijn badkamer "gerenoveerd"

Ik heb een tamelijk grote badkamer met douche, bad, wastafel en toilet. Mijn badkamer is het werk van een klusser. Het is allemaal niet vakmatig gedaan en er zitten zo hier en daar schoonheidsfoutjes in.
Zo is het zo, dat het douchewater niet erg heet wordt. Volgens dochters wordt het niet meer dan lauw. Ik heb er geen problemen mee, ik houd niet van heet douchen, dus laat ik het zo. Niet omdat het spartaans is, maar omdat de temperatuur voor mij warm genoeg is. Het houdt niet over, maar het kan nèt.
Ik ben helemaal geen badderaar, ik geloof dat ik in de afgelopen 7 jaar 1x in bad geweest ben. Het is niets voor mij en bovendien moet je nogal lang wachten voordat het bad vol is. Overigens is het badwater wél heet genoeg.
Al weer ruim 4 jaar geleden had ik lekkage en bleek dat de toilet boven ergens bij de spoelbak lekte.  Het toevoerkraantje is dichtgedraaid en toen was er geen sprake meer van lekkage.
De toilet was dus stuk en dat was een reden waarom ik het met mijn kinderen over het vernieuwen van de hele badkamer gehad heb. Wil ik dat echt? En waarom dan? Er schijnen mensen te zijn die regelmatig een nieuwe badkamer "nemen". Ik kom ze niet tegen in mijn wereld, maar dat zegt nog niet zo veel. Ik had geen behoefte aan een geheel nieuwe badkamer, te duur en te veel gedoe, maar die toilet, daar wilde ik wel wat aan laten doen. Ik spoel al jaren door met emmertjes water en dat is toch niet ideaal. Ik heb een bevriend klusbureau naar de toilet laten kijken. Het is een hangende toilet waarvan het reservoir ingebouwd is. Er moest in het tegelwerk gebroken worden om er bij te kunnen, er was geen luikje. Ook een resultaat van niet deskundig kluswerk. Het bleek dat de spoelbak zelf lek was. Er zat een klein gaatje in, niet heel erg groot, maar groot genoeg om lekkage te veroorzaken. Dit gaatje is inmiddels geplakt, er is een stuk pvc opgeplakt met de juiste kit en er is geen sprake meer van lekkage. De wand bij de toilet is opnieuw betegeld en een paar van de horizontaal liggende tegels is gekit, zodat als er opnieuw problemen zijn, deze tegels losgesneden kunnen worden en het euvel dat ontstaan is verholpen kan worden. Waarschijnlijk hoeft dat niet, maar je weet maar nooit.
De kosten?
Ik moet de rekening nog krijgen, maar volgens mij waren er niet veel materiaalkosten en ook niet zo veel uren nodig. Ik had zelf nog tegels die gebruikt konden worden.

11 opmerkingen:

 1. Mooi opgelost! Het feit dat je wel warm badwater en maar lauw douchewater hebt kon wel eens veroorzaakt worden door kalk in de mengkraan. Misschien kan het klusbedrijf je helpen. Wij monteren na een aantal jaren de kraan er een nacht af. Natuurlijk moet het water dan wel eerst afgesloten worden. De kraan gaat in een emmer met schoonmaakazijn evt verdund met water. Volgende dag schoonspoelen en weer monteren. Mocht het niet helpen dan ben je aan een nieuwe mengkraan toe. Dat is nog heel wat goedkoper dan een hele nieuwe badkamer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat een strak idee van die kraan in een emmer met azijn. Ga ik ook doen. Onze thermostaat kraan lekt (heb ik overigens net over geblogd). Helpt dan heb ik mazzel en anders een nieuwe kraan erop. Bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 2. Heb je er ook wel bij stilgestaan dat, als je in dit huis wil blijven wonen, als je ouder en misschien strammer wordt, het fijn is een comfortabele badkamer te hebben die bovendien makkelijk schoon te houden is en waar alles het doet. En er zaken aan je leeftijd zijn aangepast. Denk aan een goed toegankelijke douchebak, grepen om je aan vast te houden etc.

  Misschien dus wel nu investeren in gebruiksgemak. Ik schrik er wel van dat je genoeg geld op de bank hebt, maar wel jaren met emmertjes je wc doorspoelt. Lijkt mij verkeerde zuinigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens. Luxe en comfort is niet altijd hetzelfde. Als je ouder bent/wordt, veranderen soms je behoeften.

   Tweede alinea zelfs meer dan eens. Dat je niet voor luxe kiest is tot daaraantoe. Maar genoeg reserves hebben en jarenlang klooien met een emmertje, dat vind ik echt te ver gaan. Is wat mij betreft geen normale levenstandaard.

   S.

   Verwijderen
  2. Ik zie het probleem niet zo. Ik heb er nu toch wat aan laten doen? Het is mijn 2e toilet en niet mijn toilet beneden. Mijn dochters hebben in hun woning niet eens een toilet op de bovenverdieping. Mijn grootmoeders hebben tot hun 70e in een huis gewoond waar geen toilet was, alleen een tonnetje in de schuur. En koud dat het daar 's winters was!
   Mijn schoonouders hadden een wc achter in de schuur van de boerderij.
   Om te zorgen dat de leidingen niet bevroren, sloten ze in koude winters gewoon een aantal maanden het water af en moesten we de wc doorspoelen met een emmer water die we op de deel moesten tappen. Ook daar was het enorm koud als het vroor.
   @ Niet zo maar zo: ik heb een mooie douchecabine waar ik inderdaad tzt een wandbeugel wil plaatsen. Ook bij de toilet beneden wil ik een beugel hebben.
   Ik heb tussen mijn 25e en mijn 54e in achterstandswijken gewoond. In de huizen was minimaal sanitair aanwezig. Weet je wel, zo'n toilet waarbij je met je knieën tegen de deur zit en waarbij de ruimte ook niet breder is dan die bewuste deur. En een douche ergens in een kleine betegelde ruimte met alleen een afvoerputje

   Verwijderen
  3. Mijn ouders hadden een chemisch toilet boven en geen WC. De grote, zware emmer moest zo nu en dan de trap af worden gezeuld en dat ging op een dag mis. Je kunt je voorstellen hoe de trap er uit zag.
   Ik hoefde nu in mijn huidige huis alleen de toilet door te spoelen met emmertjes water. Geen gezeul langs de trap of zo.

   Verwijderen
 3. Heb je een spaardouchekop? Haal die er eens af, en kijk of je dan wel warmer water krijgt. Door de spaarkop vraagt het douchen te weinig warm water, en slaat je geiser niet goed aan. Dit verklaart ook waarom je badwater wel warm is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons werkte om die reden de douche ook niet. Er kwam bij ons alleen een heel miezerig stroompje water uit. Een van mijn zoons riep al dat ie heen en weer moest springen om een beetje nat te worden.

   VeggieMo

   Verwijderen
 4. Het verbaast me dan wel weer dat je niet precies weet wat de toiletreparatie gaat kosten.
  Altijd een duidelijke offerte aanvragen en wel op schrift met aantal uren afgesproken en eventuele uitloop te bespreken.
  Ik heb daar al te veel mensen de mist in zien gaan..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook wel hoor! Er zijn bedragen afgesproken. Een minimumbedrag en een maximumbedrag in geval van tegenvallers. De vraag is dus of we rond het minimum uitkomen of dat er toch werkzaamheden tegenvallen. Het is nog niet helemaal af.

   Verwijderen
  2. Dat was me niet duidelijk, alleen dat je de rekening nog moest krijgt en dat je niet wist hoeveel etc, etc.

   Verwijderen