Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 25 oktober 2014

In de reclame, echt waar!

Je kunt een enorme besparing halen uit het zelf klaarmaken en snijden van groenten. Deze week in de aanbieding bij de AH: een schaaltje met 150 gram gesneden uien met 25% korting van 1 euro voor 75 cent.
Een tijdje terug kocht ik bij de Lidl 5 kilo uien voor 99 cent! Laten we aannemen dat er van die 5 kg uien 10% afvalt: schillen en een schijfje van de basis waar de wortels zaten. Blijft over 4,5 kilo. Deze uien kosten dus 0,00022 euro per gram. Als je daarvan 150 gram snijdt, dan kost dat nog geen 3,5 cent.
In euro's zet de besparing niet zo veel zoden aan de dijk. Maar wie koopt er iets dat normaal gesproken 1 euro kost, wat je ook voor 3,5 cent kunt kopen? Toegegeven, dan moet je de uien nog wel schoonmaken en snijden, maar het scheelt erg veel.
Het bedrijf dat de uien voor AH verwerkt is wel slim, dat moet gezegd. Uien worden ingekocht voor weinig en worden geschild en gesneden met een leuke winstmarge verkocht.
Verder is het zo dat die voorgesneden groenten zodanig verpakt zijn, dat het in verhouding idioot veel afval oplevert.

16 opmerkingen:

 1. Misschien als je oud of ziek bent, dat je dan op die manier toch nog zelf een maaltijd kunt koken. Persoonlijk ben ik blij dat ik alles in de keuken zelf kan doen ook met een baan buitenshuis. Wie weet ben ik later wel aangewezen op opgepiepte magnetron kliek. Maar ik vind koken ook erg leuk en zelfgemaakt lekkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop echt nooit voorgesneden groenten (en/of fruit!) Het enige dat er weleens in komt hier, is een blik ananas voor door de chili, of bij een kaasfondue o.i.d Het scheelt zoveel geld en het geeft me het idee dat ik echt zelf gekookt heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja het was mij ook al opgevallen. Wat een hoge kiloprijs voor zo'n bakje uisnippers en een ui snijen is een werkje van niks. Er is vast wel een youtube filmpje over. Schillen en wortelplekje eraf, halveren , met de platte kant op de snijplank, met vinger en duim vasthoudenn dan schijfjjes snijden, halve slag draaien en dan weer schijfjes snijden. Een paar seconden als je ervaring hebt Uien kun je erg lang bewaren. Een 5 kilo zak in de voorraad is prettig. Ik koop ze ook meestal bij de Lidl en soms bij een boer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik koop heel af en toe voorgesneden groentes, gewoon voor het gemak. Maar meestal snij ik het zelf, want dat is inderdaad heel snel verdient!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Groente snijden vind ik ook erg ontspannend werkje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snijd zoveel mogelijk zelf. Ook op mijn slechte dagen probeer ik het te doen. Maar heel soms koop ik wel voorgesneden groenten voor de nasi/bami omdat mijn handen het niet kunnen ivm mijn reuma.
  Ik vind het ook geldverspilling om het schoongemaakt/gesneden te kopen. Binnenkort dan krijg ik de oude keukenmachine van mijn moeder, dan zal het me allemaal weer makkelijker af gaan. Alleen heb ik dan iets meer vaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb allerlei groentes voor gesneden in de vriezer liggen, als ik een dag heb dat mijn handen niet willen is het een kwestie van het uit de vriezer in de wok te doen en heb ik. In de kortste keren toch goedkoop de groentes. Misschien heb je er iets aan..

   Verwijderen
 7. Alleen andijvie koop ik voorgesneden en heel soms sla. Maar een ui snijden is zo simpel en zo goedkoop. Ik ga niet vaak naar de L.idl maar 1x in de zoveel tijd wel en dan haal ik o.a. uien. Heb je 2 kg voor een euro. Mijn moeder had vroeger zo'n hakker voor de uien bij de frikandel speciaal of kapucijners. Maar vind snijden toch makkelijker, want dat apparaat moest ook weer schoongemaakt worden:-(
  Maar toch zal dat voorgesneden wel verkocht worden anders maken ze het niet en doen ze het niet in de "aanbieding"

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik koop vaker een zak roerbakgroenten. Ik heb Prikkelbaar Darm Syndroom en kan daardoor niet alle dagen van de week wintergroenten eten. Een hele kool is voor mij dus veel te veel. Dan ligt de rest soms 2 weken in de koelkast. Niet echt lekker. En een roerbak zonder kool is géén roerbak vind ik. Maar zo'n zak gaat bij mij sowieso in een keer op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik een kool koop dan snijd ik eraf wat ik nodig ben. Op een donkere koele plaats wegleggen. De volgende keer een dun plakje van de vorige snijkant, evt. 1 blad eraf en snijden enz.enz. Soms doe ik wel een paar maanden met een kool. Of een van de kinderen snijdt de kool ineens en maakt het diepvriesklaar. Ik verbeeld me altijd dat je kunt proeven als het door een winkel is gesneden.

   Verwijderen
 9. Soms is voorgesneden wel handig want zo'n mix zelf maken is net zo makkelijk idd maar met 2 personen die heel gevarieerd eten en niet al te eenvoudig zijn de hoeveelheden anders te groot. Bv nu een snertpakket gekocht want alleen dan kun je een stukje knolselderij krijgen. Ik maak 1x per jaar snert en knolseldrij gebruik ik werkelijk nergens anders in omdat we het niet lekker vinden. Maar alleen gesneden ui in een bakje is nogal overdreven idd.
  Wel koop ik boerenkool gesneden maar andijvie laat ik door mijn vader doen, die snijdt het zo heerlijk fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik ben ook een "doehetzelver" wat betreft het snijden van groente e.d. Kolder vind ik de zakjes ijsklontjes die in het vriesvak liggen. Voor je thuis bent is het water. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook hierbij geld weer, gemak dient de mens en er zijn mensen die een verschrikkelijke hekel hebben aan uiensnijden. Zelf gebruik ik heel weinig voorgesneden groenten etc. of het moet zo zijn dat het in de aanbieding is of afgeprijsd. Maar normaliter snij ik alles zelf, scheelt me teveel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja die ijsblokjes die zijn echt verrukkelijk en wat leveren die een geld op
  niet meer slepen in de zomer met thermosflessen en koel drinken op een vakantie dag
  gewoon ter plekke supermarkt in schieten een kilo ijsblokjes kopen voor 0,75 cent
  en een fles siroop met water van thuis maak ik zo voor mijn grote gezin
  heerlijke supergrote bekers limonade die koud is
  voor een fractie van de terrasprijs
  dus wat ijsblokjes betreft ik ben om geweldig !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier bevriezen we de avond van te voren flessen met water en die laat ik gedurende de dag op t strand ontdooien. De flessen dienen tevens om de rest in de koeltas koel te houden! Kost niets als je de siroop er direct doormengt dooit die t eerst dus dat beviel me niet. Nu neem ik de siroop apart mee. Aan t begin van de dag giet ik er soms wat extra water bij om t dooien op gang te helpen

   Verwijderen
 13. ik koop soms wel degelijk de gesnipperde uitjes voor de volle prijs
  waarom als ik moe ben en eigenlijk voor gemak wil gaan bijvoorbeeld de afhaalchinees maar ik tijdens het boodschappen doen een afprijzing zie
  bijvoorbeeld pas had ik een aanbieding gehakt in de afprijs voor 1 euro per 500 gram bij ah een extreme korting
  dan het idee dat ik al een kookexplosie heb daardoor
  maakt dat ik het mezelf lekker gemakkelijker maak
  dankzij de dure voorgesneden uien is mijn gerecht snel klaar
  en ben ik uiteindelijk zelfs met dure uien veel goedkoper uit dan
  een afhaal chinees of een volle prijs voor gehaktgerecht met zelf gesneden uien

  BeantwoordenVerwijderen