Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 27 oktober 2014

Zuinig stoken

De temperatuur in mijn woonkamer is vaak laag, niet extreem, maar toch wel aan de lage kant. Green Evelien gaat in het koude seizoen uit van een maximum temperatuur van 16 graden. Als je je bij zo'n temperatuur behaaglijk kunt voelen, bespaar je veel verwarmingskosten. Bij mij is het heel verschillend. Soms is het voor mij prima, dan is 16 graden een goede temperatuur en hoeft het van mij niet warmer. Het is niet zo dat ik kou zit te lijden, op zulke momenten is 16 graden voor mij warm zat.

In het afgelopen weekend was de temperatuur bij mij in huis gezakt tot 16 graden. De zon blijft achter de bomen en schijnt niet meer op de ramen, daardoor blijft het tamelijk koel in huis.
Ik had een hemdje, een blouse, een wollen trui en een fleecejasje aan en een dubbelgevouwen plaid over de benen. Ik ging boodschappen doen en even ergens koffie drinken en kwam dan weer thuis en beluisterde liggend op de bank met een plaid over mijn benen een luisterboek. Toch had ik het, ondanks de kleding en de plaid, gistermiddag ineens koud. Jammer dan van de  stookkosten, maar die thermostaat bleef niet langer op 12 staan, maar die zette ik op 19 graden. In no-time werd het een stuk warmer. Het is voor mij lang niet altijd nodig om de cv aan te doen, maar zo nu en dan is het ineens te koud.
Uiteraard heb ik de thermostaat een uur voor het slapen gaan weer op 12 gezet.
Bij mij is een wat ik een aangename temperatuur vind dus heel wisselend.
Zijn er meer mensen die dat hebben?

24 opmerkingen:

 1. Wij 'stoken' in het koude seizoen tot 17° overdag en dat is voor ons warm genoeg. Vanaf 20 u gaat de thermostaat hier op 15°.

  Ons huis is vrij goed geïsoleerd en ondanks de vrij lage verwarmtemperaturen, voelt het hier niet echt koud aan. Overdag ben ik meestal thuis maar dan ben ik ook in beweging en heb het vlug te warm. ' s Avonds, als ik stilzit in de zetel, leg ik gewoon een fleecedekentje over me heen. In de winter heb ik wel altijd laagjeskleding aan. Voor mij is 17° overdag een aangename temperatuur maar 's avonds voelt dat wel wat te koud aan maar dan is een fleecedekentje een goede oplossing.

  Wij zetten onze thermostaat hoger als we bezoek verwachten omdat niet iedereen gewoon is om in frigotemperaturen te zitten en ik het ongastvrij zou vinden om bezoek te ontvangen in een koud huis.Onze kleinkinderen zijn thuis ook vrij lage temperaturen gewoon en ons oudste kleinkind loopt hier bij 17° nog rond in een t shirt met korte mouwen en op de kousen of blote voeten. Allemaal kwestie van gewoonte zeker ?

  . Mijn zus verwarmt in de winter tot 22° maar ze lopen daar, zelfs midden in de winter, in huis rond met een t shirt met korte mouwen ipv een truitje aan te trekken en de verwarming iets lager te zetten. Ik zou niet graag haar gasrekening betalen want, zelfs als ze overdag gaan werken zijn, staat de thermostaat op 22°. Nachttemperatuur is bij hen 20° en rond 5 u 's morgens springt de thermostaat al terug op 22° omdat het warm zou zijn tegen dat ze opstaan.
  Onze thermostaat is ook programmeerbaar maar als ik opsta, duw ik die gewoon op tot 17°. Het duurt dan wel een half uurtje tegen dat het hier opgewarmd is maar dat maakt me niets uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn buurman stookt het waarschijnlijk ook flink warm. Als er sneeuw gevallen is, gaat hij in zijn T-shirt naar buiten om sneeuw te ruimen. Ik neem aan dat hij niet een trui of vest uittrekt voordat hij naar buiten gaat en dus binnen rondloopt in een T-shirt. Jammer van al die verspilling, maar waarschijnlijk profiteer ik van hun warmte, anders was het in mijn huis waarschijnlijk kouder.
   Als mijn oudste dochter op bezoek komt, gaat hier altijd de verwarming hoger, ze is een koukleumpje.

   Verwijderen
 2. Soms is 16 graden voldoende maar bij tv kijken erg fris dan gaat hij ook naar 19 graden,maar is nog niet nodig want het is nog zo warm :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gemiddeld is het hier 18-20 gr. Lichaam kan je goed inpakken, maar ik heb erg snel koude en stijve handen, ondanks polswarmers en dat is ook snel pijnlijk. Onder 18 wordt mijn lichaam ook stijver ondanks voldoende kleding, legging of panty onder broek etc. Altijd onder fleecedekentje zitten vind ik niet prettig en lastig met opstaan en weer zitten, en ik moet vaak bewegen om meprettig te blijven voelen. In de avond ben ik ook graag aan het haken of breien of boek in handen. Dan maar iets meer uitgeven en minder mileubewust, ik wil ook nog graag prettig leven na 46 jaar werken. Op kantoor had ik ook altijd last van de blazende airco en kreeg uiteindelijk na veel gezeur een betere werkplek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is bij mij wel wisselend. De verwarming heb ik nog niet aan gehad, maar wel de open haard en de pelletkachel. Daarmee wordt het echt flink warm, in ieder geval in de ruimtes waar ik ben. Meestal heb ik wel een dekentje, gewoon omdat ik dat gezellig vind, maar als de kachel aan staat (ook op de laagste stand) hoeft dat vaak niet eens. Dat vind ik op zich ook wel weer lekker, dat je de warmte gewoon om je heen voelt en dat die zich niet alleen onder je deken verzamelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij werken, zittend, aan huis. De thermostaat staat overdag op 19 graden, zowel in het atelier als in het woongedeelte. 's-Avonds wordt de thermostaat ol 20 of 21 gezet en gaat om 22.00 uur automatisch terug naar 14 graden. Om 7 uur in de ochtend gaat het automatisch naar 19 graden. Met 4 of 5 lagen kleding is het onmogelijk om te werken en een plaidje werkt ook niet prettig! Omdat het papier- en computerwerk 's-avonds moet gebeuren is op de bank liggen met een plaid ook geen optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja bij mij wisselt het ook, ligt ook aan hoe ik me voel. Ben ik erg moe en heb ik pijn dan zet ik de verwarming hoger.
  Ik heb twee jaar lang de verwarming niet hoger gezet dan 17 graden (behalve als er bezoek kwam) maar dat doe ik niet meer. Dit is een oud huis en het werd veel te vochtig ondanks dat ik in de ochtend alles goed laat luchten. Het werd helemaal schimmelig, vooral op zolder. Dus ik zal uit zuinigheid de temperatuur niet meer te laat zetten, is voor het huis zelf helemaal niet zo goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze week is bij ons voor het eerst de verwarming aangegaan op de verjaardag van oudste. Gewoon omdat het bezoek niet gewend is om in lagere temperaturen te zitten. Dus toen stond de verwarming even op19,5.

  Verders staat als we het fris krijgen de verwarming op 18. Ik zit nu beneden en het is 17 graden. Een beetje fris maar met een fleecedeken over de benen goed te doen. Ik ga straks nog de deur uit voor een tandartsbezoek dus de verwarming gaat pas in de loop van de middag weer op 18. Kouder laat ik het niet worden omdat het anders met mijn reuma niet te doen is.

  Hoe mijn buren stoken? Geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het niet prettig om zoveel lagen kleding aan te hebben. Voor mij is 19 graden overdag thuis (ik werk dus niet zoveel dagen) prima. Ik doe wel een dekentje over me heen als ik lang ga zitten. Man wil het liefst 21 graden maar als compromis doen we nu 20 graden in de avond. Ons huis is goed geïsoleerd het is nu nog ruim 20 graden in huis.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 's Winters is het bij het opstaan ongeveer 16 graden in de huiskamer. Binnen een klein uurtje is echter iedereen de deur uit naar school/werk. Voor zo'n korte tijd ga ik niet de hele huiskamer en keuken verwarmen, we hebben een vrij groot huis en dat vind ik zonde van het gas. De verwarming gaat pas aan als we 's middags thuiskomen. Dan maar 's morgens een extra vest aan bij het ontbijt. De puberkinderen mopperen wel eens maar snappen het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ik ken het verschil in ervaren van temperatuur. Als ik moe ben, of niet lekker in m'n vel zit, gaat ook iets sneller de verwarming even aan. Heeft lang geduurd voor ik mezelf dat gunde! Hier schijnt heerlijk de zon naar binnen... volop! Dus dan is er niets nodig aan bijverwarming. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je eind zomer/begin herfst met hemd, blouse, wollen trui én fleece vest loopt en daarnaast nog een dekentje pakt, dan snap ik dat je niet hoeft te stoken. Dat draag ik hartje winter niet eens.

  Ik hou best van nadenken over zuinigheid en milieu, maar dit vind ik weer zover van de realiteit afstaan. Ik ken echt niemand die onder de 19graden stookt. Ben ik ook wel blij om; anders moet ik me, voordat ik op visite ga, in m'n wintersportkleding hullen. Overdreven wat mij betreft.

  Suzan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier gaat ook niet vlug de verwarming aan. Maar zaterdagavond, brr, veel regen en een donkere dag was het ineens 16,5 graad. Toen heb ik hem voor het eerst aangezet. Gisteren niet en vandaag schijnt heerlijk het zonnetje naar binnen, de was hangt buiten en de deur staat open. Binnen is het nu ruim 19 graden. Dus nee, ook vandaag hoeft het niet. Ook hebben wij een elektrische haard. Als het een keer wat killer is zet ik deze aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben de verwarming s nachts altijd op 15 graden staan. s Ochtens zet ik hem telkens met 1 graad hoger als ik het koud heb tot max. 20 graden. Ik vind het geen prettige warmte als de verwarming in een keer een aantal graden hoger gezet word. Ik krijg het dan benauwd en vind het stinken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik met je eens, trapsgewijs want dan heb je het meeste plezier van de aanloopwarmte.

   Verwijderen
 14. Lieve help , wat een koude huizen. Hier staat de temp op 22 en beslist niet lager! Maar dat heeft wel een reden, ik heb reuma en als het te koud is verstijven mijn vingers en kan ik niets meer vast pakken, overend komen gaat slecht, dus dan maar zo. Het zij zo. Gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik merkte vandaag ook hoeveel verschil het maakt als de verwarming even aan is geweest of niet in de loop van de dag. Vanmorgen was het 19 gr in de kamer en omdat ik de hele dag wel bezig zou zijn en vanaf 13.00 de zon in de kamer komt is de CV niet aangegaan.
  Nu. is het 20 gr en vind ik het te koud, verschil zit wellicht in de muren die niet verwarmd zijn vandaag.
  Gisteren is de CV wel aangeweest en vond het met 20 gr prima. Nu koude benen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wisselende behoefte aan warmte heb ik ook, maar als ik het koud heb helpt meer kleren aantrekken niet .natuurlijk loop ik niet in t-shirt of blote voeten maar als ik stil zit moet de temperatuur echt niet onder de 20 graden komen, anders houd mijn artrose lijf er mee op

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De nieuwe cv die de woningbouw installeerde, zet standaard de warmte op 21...bizar warm. Dus ik schipper tussen 15 graden(nachtstand) en 21 graden(dagstand) Zo raar dat ik de standaard temperatuur niet zelf mag en kan instellen. Voor mij reden om een petroleumkacheltje te kopen zodat ik zelf de warmte in kan stellen die ik wenselijk vind.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zoals ik al eerder reageerde, het ligt heel erg aan je woning en of de zon ook in de winter in je huis naar binnen kan schijnen, bij ons dus niet. En een kil, vochtig huis is ongezond. Warme lucht kan meer vocht bevatten, natuurlijk wel luchten.
  's nachts zetten we de verwarming ook niet extreem laag, mag best een keer aanslaan, dat scheelt 's morgens enorm. Overdag 19 en 's avonds 20,5 graden, momenteel 's nachts 17,5 graden en wordt het kouder ( en de verwarming sneller zou aanslaan) dan 's nachts 16 graden.
  Wel dragen we lekker warme truien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Geen vaste instelling van de thermostaat hier. Veel steen in het huis, tegelvloer, meubelen veelal glas en leer. Huis voelt van nature kil aan - wel droog overigens. Ongeacht de temperatuur wanneer beneden de 21, zet ik altijd de vloerverwarming aan om het huis 0,5 graden op te warmen. Dat doet wonderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. 22 graden, lekker warm.Die vier tientjes per maand betaal ik wel extra

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ik vind 20 graden al koud.. krijg blauwe nagels, ijskoude handen, koude voeten.. en dan heb ik al 2 shirts aan en een ves.. :S als ik opd e bank zit een deken.. kouder dan 20 graden laat ik t dus niet worden :S kan er gewoon niet tegen :S

  BeantwoordenVerwijderen
 22. tja temperatuur is een raar ding. als er veel vocht in huis is, voelt het snel heel koud. als er bv veel was hangt te drogen. onze standaard temp is 16,5 om de simpele reden dat de helft van ons gezin bij hogere verwarmingstemperaturen migraine klachten blijkt te hebben. lekker lastig. de oplossing blijkt nu te bestaan uit een ontvochtiger, een zibro en kaarskacheltjes gemaakt van bloempotten. zo is de gevoelstemperatuur aanmerkelijk hoger. de zibro gebruik ik dan voornamelijk als de vorst zijn intrede heeft gedaan. ik ben opgegroeid bij 17 graden en mijn uit huis wonende kids hebben ook de kachel ergens tussen de 16 en 18. ik denk dus dat gewenning ook wel een rol speelt. sommige gasten houden hun jas aan en bied ik een deken, de temp opstoken naar 20 graden bleek onvoldoende effect voor deze mensen, thuis is het daar 24 graden. zo warm kan het bij ons niet eens worden ( kwamen we achter tijdens een bevalling!) ieder zijn ding, maar het is dus niet altijd om zuinigheid of mileiu overwegingen. vr gr mamavan8

  BeantwoordenVerwijderen