zaterdag 1 november 2014

Betalen!

Foutje van de belastingdienst: als kerstcadeautje krijgen we een naheffing van gemiddeld zo'n 150 euro. Volgens de staatssecretaris is het eigenlijk geen fout, maar komt de naheffing voort uit een verouderd en log belastingstelsel. Wijzigingen konden niet meer op tijd doorgevoerd worden en daarom hebben veel mensen in Nederland te weinig belasting betaald.

Toch is het zuur, dat terugbetalen. Ik heb nog geen idee of ik moet terugbetalen en hoeveel dat dan is, dat moet nog blijken. De heffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering. Bingo, ik krijg vakantiegeld en ik krijg ook een eindejaarsuitkering. Iedereen met een bruto inkomen van ca 25000 euro en daar boven moet bijbetalen, schijnt het. Nou, daar val ik onder. Het is niet anders. In één keer betalen hoeft niet. Je mag voor een betalingsregeling kiezen.

Hoe het mogelijk is dat dit volgens het kabinet geen gevolgen heeft voor het koopkrachtbeeld? Dat gaat mijn pet te boven. Want als mensen meer moeten betalen, dan houden ze toch minder over in hun portemonnee?
Lees hier de uitleg van Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op Nu.nl

Ik heb nog eens even na zitten denken, vergeleken met vorig jaar was mijn netto salaris in januari ineens €147,68 hoger, terwijl mijn bruto salaris ongewijzigd was.
Nu wordt het duidelijk, ik heb vanaf januari veel te weinig belasting betaald!

19 opmerkingen:

  1. Tja, dit doet het beeld wat ik van de overheid heb (nl. zeer onbetrouwbaar) zeker geen goed. Ik dacht trouwens dat het ging om mensen die HRA hadden? Maar dus ook vakantiegeld en eindejaarsuitkering? En dan alleen voor mensen met een inkomen van bruto onder 25000? Eigenlijk kan ik zelfs dat niet geloven! Zoiets kan de PvdA toch nooit toestaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, voor iedereen met een bruto inkomen vanaf 25.000 euro. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de belasting korting die je krijgt, dus hoe meer je moet terug betalen. gr. immy

      Verwijderen
  2. O, dan zullen wij ook wel moeten betalen. Ik vind het eigenlijk schandalig dat het zomaar mag, achteraf alsnog zo in rekening brengen. Zou wat zijn als alle bedrijven dat zouden doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En zo komt het geld voor Brussel alsnog binnen. We zullen wel zien wat er gebeurd. De koopkracht zal er in hun eigen berekeningen natuurlijk niet op achteruit gaan, maar daarom zijn de winkelstraten steeds leger. De berekeningen worden vanachter een bureau gemaakt, maar de winkels staan in de praktijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het valt niet in het huidige koopkrachtplaatje omdat het daar wel in meegenomen is eind vorig jaar. Het is alleen niet verwerkt in de systemen van de belastingdienst. Dat dit nu als groot nieuws wordt gebracht verbaasd mij dan ook want dan hebben de journalisten ook liggen slapen eind vorig jaar. Want het heeft weken op de site van de belastingdienst gestaan dat ze de laatste wijzigingen niet meer konden verwerken en dat dat later in het jaar wel het geval zou zijn. De truc was dan ook om gewoon later in het jaar (rond maart) een nieuwe voorlopige aanslag in te vullen, toen waren die wijzigingen wel verwerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is niet anders. Maar dat is voor mij erg gemakkelijk gezegd, omdat mijn buffer groot genoeg is om een eventuele naheffing in één keer te kunnen voldoen. Ik kan me voorstellen als je er minder florisant voor staat, je er anders over denkt. Balen is het wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is niet nieuw dat er geen rekening wordt gehouden met vakantiegeld en extra te veerwachten inkomsten.

    Kennisje had dat ook altijd, ieder jaar terugbetalen vanwege vakantiegeld. Ze heeft dat gewijzigd bij de belastingdienst. Nu betaalt ze nooit meer terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik las het ook met verbazing, vooral omdat je er - vind ik - wel vanuit mag gaan dat een organisatie als de Belastingdienst de zaken wel op orde heeft. En dat als dat niet zo is, dat maar lekker voor hun eigen rekening is. Maar misschien moet ik ook maar in Utopia gaan wonen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou wel graag 150 euro extra belasting betalen! Ik krijg geen vakantiegeld (zelfs geen doorbetaalde vakantiedagen of snipperdagen), geen doorbetaalde 2E Kerst-, Paas- en Pinksterdag, geen doorbetaalde Koningsdag, Geen bonus en geen eindejaars-uitkering.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ze weten het altijd ''mooi'' te vertellen , alleen de praktijk is anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is belachelijk en iedereen slikt het maar weer. Tuurlijk heeft dit invloed op de koopkracht, wat je aan belasting betaalt geef je niet uit in de winkel. Ook je huurwaardeforfait is volgend jaar bij een huis van 2 ton, 300 euro bruto duurder. Geen koopkrachtverlies??? Geen inzicht in Den Haag. Die 6 miljoen aan de EU moet betaald worden en dat gaat weer aardig lukken zo. Bah, ik krijg er steeds meer genoeg van.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is gewoon onfatsoenlijk om regels te veranderen,die zo traag door de belastingdienst verwerkt kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geldt dit ook voor te zorgtoeslagen? Ik heb daar een definitieve aanslag van ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het geldt over 2014. Dus definitief zijn de aanslagen en ook de naheffing nog niet.

      Verwijderen
    2. Begrijp het niet echt goed allemaal. Je schrijft 2014. Ik dacht dat het over het jaar 2013 was, die we dus voor 1 april 2014 moesten inleveren.

      De definitieve zorgtoeslag die ik in 2013 ontving. En dat is iets was niet in de "normale" belastingaangifte valt. Wel afhankelijk natuurlijk van je inkomen. Als ik nu over 2013 een naheffing moet betalen verandert dat wellicht ook belastbaar inkomen.
      Of zie ik het totaal verkeerd.

      Verwijderen
    3. Volgens mij is het een naheffing op de voorlopige heffingskorting in 2014. De definitieve cijfers waren eind 2013 bekend en dat was te laat om meegenomen te worden in de salarissen van 2014. Je kon in dit kalenderjaar wel de voorlopige aanslag aanpassen aan de nieuwe situatie.

      Verwijderen
  13. jammer dat alleen op weinig manieren verteld wordt om welke regel het gaat. iken zelf goed op de hoogte van wat ikmoet betalen (hou het bij in excel, ik ben gastouder, niet in loondienst ds mijn inkomsten zijn bruto en moet dus sowieso aangifte doen en achteraf betalen). maar het gaat om de afbouwregel van de algemene heffingskorting. voor lage inkomens tot 25000 blijft de algemene heffingskorting gelijk (2100euro), boven dat bedrag wordt het afgebouwd en moet je dus iets extra betalen omdat je minder korting hebt op je te betalen belasting. maar jammer dat dat nergens genoemd wordt en je dus zelf moet gaan zoeken waar het om gaat :(
    ik hoef niet extra te betalen, verdien maar rond de 9500 dit jaar. man mogelijk wel. hij verdient veel meer dan ik. ben benieuwd. hij is gewoon in loondienst, komt normaal gewoon netjes op 0 uit, dit jaar dus waarschijnlijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.