donderdag 4 december 2014

33 tips om duizenden euro’s per jaar te besparen

Uit de oude doos maar daarom niet minder actueel:

33 tips om duizenden euro’s per jaar te besparen en de meeste tips zijn ook nog goed voor het milieu en voor je gezondheid!


1. Neem een klein(er) huis. Zorg dat je huis zo klein mogelijk is en je er toch comfortabel in kunt wonen. Grote huizen kosten meer om te verwarmen en aan belasting of huur. Zorg dat je niet te veel ballast verzamelt door regelmatig spullen die je niet meer gebruikt weg te doen.
2. Zorg voor een kleine auto. Door in een kleine auto te rijden bespaar je heel veel euro’s. Nog beter is het de auto weg te doen.
3. Zoek het in 2e handsartikelen. Voordat je besluit iets nieuws te kopen, kijk of je iets gebruikts kunt kopen/krijgen. Misschien heeft iemand in je familie nog iets staan in de garage of in de schuur, ga naar de kringloop of zoek op internet naar iets bruikbaars. Ook is er heel leuke 2e handskleding te koop.
4. Ga minder vaak uit eten. Als je uit eten gaat, ben je al snel 20 à 40 euro per persoon kwijt. Thuis kun je voor hetzelfde geld wel 10x eten.
5. Als je uit eten gaat, doe dit dan zuinig.
Als je met zijn tweeën uit eten gaat, neem dan samen 1 voorgerecht en 1 hoofdgerecht en deel de maaltijd. De porties zijn vaak zo groot dat je het eten anders helemaal niet op kunt.
Neem alleen een voorgerecht en geen hoofdgerecht. Ik heb ook wel eens 2 voorgerechten genomen: Soep en een salade.
Kies een goedkoop, 0 sterren restaurant.
Bestel kraanwater.
Neem geen dessert.
6. Neem je lunch mee naar je werk. Zorg voor een gezonde lunch en mijd de kantine.
7. Doe niet mee aan de mode en kies kleding die altijd in de mode is: spijkerbroeken, t-shirts, poloshirts, simpele jurken in rustige kleuren. Maak je simpele basiskleding af met goed gekozen accessoires zoals een mooie sjaal of een leuk sierraad.
8. Ga niet uit winkelen om het winkelen. Ga alleen shoppen als je precies weet wat je wilt hebben. Stop impulsieve aankopen (zie 30 dagen lijst in punt 9).
9. Gebruik een 30 dagen lijst. Als je iets graag wilt kopen, noteer je dat op je lijstje met de datum. Maak met jezelf de afspraak dat je artikelen van je lijstje mag kopen als het er na 30 dagen nog steeds op staat, dan weet je zeker dat je het echt graag wilt hebben en dat het voor jou de moeite waard is. Het gaat hierbij uiteraard niet om levensmiddelen of medicijnen.
10. Neem een abonnement op de bibliotheek. Koop geen boeken en tijdschriften, maar leen ze.
11. Zoek gratis vermaak. Je kunt veel besparen door niet naar de bioscoop, het theater of een pretpark te gaan. Ga naar open dagen, ga naar het park of de kinderboerderij.
12. Zorg voor gratis beweging, dat is beter dan de sportschool. Wandelen, hardlopen en fietsen kosten bijna niets en zijn wel heel gezonde vormen van beweging. Opmerking: voor hardlopen heb je wel goede hardloopschoenen nodig.
13. Verkoop je overbodige spullen. Verkoop levert geld en ruimte op.
14. Stop met roken. Roken is duur en heel ongezond.
15. Drink minder alcohol. Grote(re) hoeveelheden zijn ongezond en duur. Je kunt zonder.
16. Drink kraanwater. Een toelichting lijkt me overbodig.
17. Beperk je hoeveelheid zoetigheid. Snoep en toetjes maken dik en je hebt ze niet nodig. Er zitten geen nuttige bouwstoffen in.
18. Blijf thuis. Doe iets leuks met je gezinsleden of als je alleen bent, neem een fijn boek of ga weblogs lezen.
19. Zeg je abonnementen op. Heb je je kranten en tijdschriften echt nodig?
20. Maak en doe en repareer het zelf. Je kunt meer dan je denkt.
21. Werk je schulden weg en stop met het betalen van rente.
22. Stop met het kopen van gemaksvoedsel. Koop basisvoeding en bereid zelf je maaltijden.
23. Stop met je abonnement op je mobiele telefoon. Twintig jaar geleden waren er helemaal geen mobiele telefoons en niemand miste ze. Als je toch bereikbaar wilt zijn, neem een prepaid mobiel. 
24. Koop kleding in de opruiming.
25. Bezuinig op stroom en gasverbruik. Dit doe je door je was niet in de wasdroger te drogen, spaar- of LED-lampen te gebruiken, sluipstroom uit te schakelen, een extra vest of trui aan te trekken, alleen de ruimte waarin je leeft te verwarmen en te verlichten. Doe een deksel op je pannen en zet de energiebron zo zuinig mogelijk. Douche 5 minuten en laat de buitendeur niet onnodig open staan.
26. Kook in het voor en vries porties in. Dit scheelt gas, maar zorg dan wel dat je deze ingevroren voeding niet in de magnetron ontdooit, want dat kost dan wel weer stroom. Peulvruchten kook ik altijd voor meerdere keren tegelijk. Erwten en bonen hebben een lange kooktijd, dus het is heel zinvol om meer porties te maken.
27. Was je kleding minder vaak. Sommige mensen gooien alle kleding na 1x dragen in de was. Als kleding er schoon uitziet en niet ruikt, kun je het best meerdere keren dragen. Minder wassen scheelt stroom en was-slijtage.
28. Droog je was op de waslijn.
29. Eet minder vlees. Eet vaker vegetarisch en halveer je porties vlees.
30. Neem een simpel ontbijt. Een gewone bruine of volkoren boterham kost bijna niets en is heel gezond.
31. Koop alleen aanbiedingen die je echt nodig hebt en geen dingen die je anders nooit zou kopen. Vraag om reclamecheques als het artikel dat je wilt hebben uitverkocht is.
32. Neem bruikbare houdbare aanbiedingen ruim op voorraad. Is er diepvries vis in de aanbieding die jij regelmatig koopt, koop dan 5 of 10 pakjes. In de diepvries kun je voeding lang bewaren.
33. Fiets! Doe boodschappen op de fiets, ga naar de werk op de fiets, maak recreatieve tochtjes op de fiets, breng je kinderen op de fiets naar school. Ik heb zelfs tijdens een ziekenhuisopname de fiets gebruikt. De fiets bleef tijdens de 2 nachten in de stalling staan en na afloop ging ik op de fiets weer naar huis. Deze behandeling in het ziekenhuis had geen ingrijpende gevolgen voor mijn fietsconditie, dus het kon prima, het scheelde behoorlijk wat aan taxikosten.

Maar let op!
Fijne, belangrijke dingen niet moet je schrappen uit je leven. Die leuke dingen geven jus aan het leven en zonder dat wordt het leven grijs en grauw. Gelukkig is het zo dat niet alles wat jouw leven glans geeft geld hoeft te kosten, maar het heeft zeker nut stil te staan bij de keuzes die je maakt. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat je zonder geldzorgen kunt genieten van het leven. Kunst en cultuur maken daar ook deel van uit. Ik heb ook nog steeds een abonnement op een krant. Maar er zijn wel degelijk abonnementen die ik opgezegd heb, bijvoorbeeld een abonnement op een damesblad en een abonnement op de sportschool. In het blad stond toch weinig in dat ik echt de moeite waard vond om te lezen en sporten op de sportschool vond ik persoonlijk echt een straf. Misschien zijn er ook mensen die het geweldig vinden op de sportschool, die betalen waarschijnlijk met plezier hun abonnement, maar ik ga geen geld aan uitgeven aan iets dat ik eigenlijk vreselijk vind. Ik lees, zwem, fiets en wandel voor mijn plezier en daar geef ik als het nodig is graag geld aan uit.

22 opmerkingen:

  1. Wij hebben al sinds jaar en dag een Museumjaarkaart, zoveel mogelijk fietsen we hiernaar toe tot ongeveer 20km. verder weggelegen musea bezoeken we met de trein via Kruidvat/Hema kaarten

    een tip die ik nooit tegen kom, koop geen parfum, maar ga als je in een stad komt een parfumerie binnen en spuit een lekker luchtje op je sjaal, ruikt dagen.
    Ik werk in een winkel, als die sluit is de VD nog open en heeft dan vaak einde van de dag korting 50% op het brood, ik betaal voor mijn volkorenbrood dan €1.10
    Rundvlees aan een stuk wat lang moet sudderen is bij onze AH vaak 35% afgeprijsd, want het is geen snel klaar neem mee eten.. er zitten geen toevoegingen in en je kan er eindeloos veel gerechten mee maken Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die parfumtip is ook echt alleen handig als je dagelijks zo'n winkel in de buurt hebt. Zo duur hoeft een luchtje toch niet te zijn. En je kunt er zuinig mee omgaan

      Verwijderen
  2. Zing en lach veel! Goed voor je gezondheid, kost niks en geeft extra sjeu aan je leven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik een fijne tip! Het is heel belangrijk om plezier te hebben en de humor te blijven zien!

      Verwijderen
    2. Kijk, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

      Verwijderen
  3. Ik maak zo ongeveer gebruik van de hele lijst! En het belangrijkste: ik geniet ook nog! Mede door het aflossen kan ik ook genieten van geld wat overblijft om andere dingen mee te doen. De ene keer is dat een ander ondersteunen met wat geld, de andere keer genieten we hier heel erg van een zomaar gekochte appel-beignet. Veel te duur... maar lekker!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interessant artikel. Tips die ik al ken, maar die af en toe een opfrissing nodig hebben :-)

    Groetjes
    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ik merk is dat een gedeelte van de fijne zaken des levens op verschillende manieren kunnen worden ingevuld, en dat de vrekkige manier echt niet minder genieten hoeft op te leveren (al wil de reclame je graag anders wijs maken).
    Dus we zoeken regelmatig alternatieven, proberen ze uit, en maken dan de keuze of de duur blijven doen (afhankelijk van genieten en beschikbaar budget) of dat we

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 34. Bewaar kassabonnen en aankoopbewijzen. Ik plak ze op een A4 met daarbij de naam van het produkt. Soms blijkt dat bijv niet goed uit de kassabon. Als een produkt te vroeg mankementen vertoont kun je in overleg met de winkel of fabrikant. Als de wasmachine het 1 dag nadat de garantie verlopen is kapot is, heb je toch nog rechten op een gedeeltelijke bijdrage van de fabrikant als het mankement gewoon veel te vroeg optreedt zie
    https://www.consuwijzer.nl/elektronica/garantie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 35. Repareer zelf. Tenminste als het veilig kan. Kleding herstellen bijv. Maar soms ook andere dingen. Google op het apparaat en het mankement. Vaak is er dan iemand die weet of het een moeilijke toestand is of dat je met een pasr eenvoudige handelingen en een schroefje en en nog iets de zaak simpel kan herstellen. Als jij het dan niet kan, kan je je handige neefje, zwager,zus etc eens vragen .

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoewel ik hou van creatieve tips, vind ik er ook een hoop bullshit tussen zitten.

    1. Neem een klein(er) huis. Alsof je effe snel je huis kunt verkopen en een kleine kunt terugkopen. Dankzij gewijzigde hypotheekregels kan ik m'n eigen kleine huis (wat ik met gemak kan betalen) niet eens meer financieren als het nu moest.

    2. Zorg voor een kleine auto. Als je een gezin hebt, moet dat er wel in passen natuurlijk. Daarbij is een kleine auto in verhouding duur in aanschaf, dus eerst weer een grote investering voor je kunt besparen.

    5. Als je uit eten gaat, doe dit dan zuinig.
    Als je met zijn tweeën uit eten gaat, neem dan samen 1 voorgerecht en 1 hoofdgerecht en deel de maaltijd. De porties zijn vaak zo groot dat je het eten anders helemaal niet op kunt.
    Neem alleen een voorgerecht en geen hoofdgerecht. Ik heb ook wel eens 2 voorgerechten genomen: Soep en een salade.
    Kies een goedkoop, 0 sterren restaurant.
    Bestel kraanwater.
    Neem geen dessert.
    Als je dan toch gaat, dan mag je toch wel een beetje genieten lijkt me. Heel eng als je de hele kaart moet uitpluizen of alles moet delen om het te kunnen doen.

    23. Stop met je abonnement op je mobiele telefoon. Twintig jaar geleden waren er helemaal geen mobiele telefoons en niemand miste ze. Als je toch bereikbaar wilt zijn, neem een prepaid mobiel.
    Twintig jaar geleden was alles anders. Als je daaraan gaat refereren dan kun je natuurlijk nog veel meer moderne dingen schrappen. Een smartfoon met abo is van nu. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn met al die budgetabonnementen van tegenwoordig.

    Ik volg je blog al heel lang, maar lees op dit gebied nu echt niks nieuws. Jammer.

    S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb jij misschien nog nieuwe tips?

      Verwijderen
    2. Het is toch algemeen bekend dat een abo op je telefoon duur is, ( hier ook gewoon een prepaid kaart , dan wel een smartfoon.) en de reden dat het van nu is vind ik nu weer heel vreemd.

      Kleine auto duur in aanschaf klopt niet, en mijn gezin past er makkelijk in, ( ik stel ook geen hoge eisen )

      Verwijderen
    3. Bij tip5 eens met S. Mijn jongste zoon en zijn partner zijn nu 3 jaar bezig met een eigen horecabedrijf. Het gaat,maar ze werken samen gemiddeld meer dan 140 uur per week en als je dan ziet hoe betrekkelijk weinig ze over houden... Dus als je er voor kiest om uit eten te gaan, laat de restauranthouders dan ook een beetje meegenieten. Ze zijn gastvrij, doen hun stinkende best,maar er zijn zoveel kosten die een ander niet ziet. en dat verdienen ze een beetje terug met de drankjes etc

      Verwijderen
    4. Wij hebben ook een vrij groot gezin. Voorheen hadden we een 7-personenauto en een kleine auto. Nu hebben we slechts alleen een kleine auto. We doen vrijwel alles op de fiets. Als we toch met zn alleen met de auto moeten, een dagje naar familie oid dan huren we gewoon een auto. Wij gaan zelden met de trein, maar ook dat is een mogelijkheid, vinden de kinderen echt geweldig. Kost best veel maar is altijd nog goedkoper dan het hele jaar zo een zware bak voor de deur.. In de vakantie gingen we met 4 in de auto en ik met 2 kleintjes met de trein, kosten vielen enorm mee en was een leuk begin van de vakantie.
      Per saldo zijn we echt veel goedkoper uit.

      Verwijderen
    5. Niet alle tips zijn in drie seconden te realiseren en niet alle tips zullen iedereen voor 100% welgevallen. Moet je het daarom BS noemen? Nee, het zijn tips die voor heel veel mensen heel nuttig zijn. Als je je audi Q7 uiteindelijk omruilt voor een tweedehands VW Up! ben je heus niet verkeerd bezig. Al maak je 'verlies' als je je gas- en wegenbelastingslurpende Q7 van de hand doet want niemand geeft wat jij er voor gaf. Het is altijd een optie om het uit te zoeken, toch?

      En het goedkoopste op de kaart kiezen.... waarom staat het dan op de kaart? Als ik uit eten ga, ook met mensen die nergens naar kijken, dan kijk ik wel dat ik niet het duurste neem. Idd een soepje en een salade en meer hoef k ook niet. Ingesleten vrek? Nee, want zo deed ik altijd al. Heb echt niet meer trek ook. Voor mij is het ook makkelijk om zo'n tip te geven. Een drankje is vaak waar je het langste op moet wachten. Toen we nog wel eens uit eten gingen zeiden wij ook vaak nou, we doen thuis wel lekker koffie <3 Maar wij zijn ook te timide om te gaan zwaaien of roepen, haha.

      Verwijderen
  9. Ik doe alles al op de lijst. Ik kan nergens meer op bezuinigen. Helaas door omstandigheden geen finaciële speelruimte meer. Dus ruimte voor leuke dingen is er niet meer.
    Ook hobbies kosten geld. Maar goed het zijn wel tips waar mensen die nog kunnen bezuinigen iets aan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tip nummer 36: Als je op de fiets zit of wandelt, let dan op het afval wat op straat ligt, ( en raap het op, nog beter! ); sinds ik dat doe, heb ik het afgelopen jaar ( vanaf januari tot vandaag dus ) al heel wat briefgeld gevonden...
    Tweemaal een biljetje van 5 euro... eenmaal twee in elkaar gevouwen briefjes, totaal 15 euro... tweemaal ook een tientje... en onlangs een nog groter bedrag..
    Nou, is dat geen leuke tip? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. 36. Probeer een aantal dingen die je weinig nodig hebt,maar af en toe heel erg, te delen met buren, vrienden etc. Ik denk bijv aan een ladder, divers tuingereedschap als elektrische heggenschaar

    BeantwoordenVerwijderen
  12. 37. Probeer een beetje geld te verdienen met je hobbie. Verkoop wat op een beurs, geef iets als cadeau. Ruil iets tegen iets. Bijv een boek tegen een koek. Verkoop een eigengebreide trui etc geef een lezing tegen onkosten+ boekenbon etc

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ik heb een minder dan modaal inkomen , maar doordat ik geen auto heb en ook geen smartphone en nieuwere gadgets pas koop als ze goedkoper worden , ben ik er toch in geslaagd door bewust mijn geld uit te geven om een meer dan fatsoenlijke buffer op te bouwen. toch heb ik door deze spaarzame manier van leven niet echt het gevoel dat ik wat te kort kom, ik kan lekker eten , regelmatig iets nieuws kopen en leef dus spaarzaam maar niet zonder af en toe iets luxueus te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Fijne lijst dit bedankt! Langzaamaan zijn we het aan doorvoeren. Zo wordt elke lamp door een ledlamp vervangen en fietsen we steeds meer wanneer dit mogelijk is.. En de bar le duc is vervangen door kraanwater, het verschil is niet te proeven!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.