Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 27 december 2014

Financiële planning

Vanaf 1 januari ga ik minder werken en daarom lever ik vanaf dat moment 6% van mijn loon in.
Ik heb het loonstrookje van december gedownload om enig zicht te krijgen op het bedrag dat ik netto in januari ga overhouden, maar ik kan er echt helemaal geen wijs uit worden. Ik heb met ingang van december 2% salarisverhoging en daarvan gaat met ingang van volgende maand dus weer 6% af.
Al die bedragen, ik snap er helemaal niets van. Drie soorten premies en loonheffing, 13e maand, aflossing fiets. Mijn conclusie: te ingewikkeld, ik zie het over een maand wel, als ik het nieuwe loonstrookje ontvang. Ik ga uit van het oude netto loon (1666,85) en dan 6% daar van af. Volgens mij zit ik dan redelijk in de buurt. Dan zou ik precies 100 euro minder ontvangen. We gaan het zien!
Ik probeerde het uit te rekenen hoeveel mijn salaris wordt omdat ik een globaal financieel plan wil maken voor het volgende jaar. Dit zou het ongeveer moeten worden.

vaste lasten 750
boodschappen 140
zakgeld (uit eten, creativiteit) 80
vakanties  100
diversen (onderhoud, brillen, cadeaus, kleding etc) 250
sparen/hypotheekaflossen 200
totaal uitgaven 1520

salaris 1566
"over" 46

Het is een vrij beknopt plan, eigenlijk meer een maandelijks budget. Het voldoet prima voor mij. Meer heb ik niet nodig.
Of misschien wordt het me anders veel te ingewikkeld? Ik ben absoluut geen financieel wonder, maar zuinig ben ik toch wel, dat zit er helemaal ingebakken. Ik ben niet bang dat ik ineens te veel geld uitgeef. Als ik de ene maand wat meer boodschappen doe dan de andere heeft dat meer te maken met het feit dat er goedkope aanbiedingen zijn van houdbare producten die ik altijd gebruik en voordelig in kan kopen.

Nieuw is de post zakgeld. Vorig jaar was ik al wel eens bezig met zakgeld, maar het is er nooit van gekomen om er een potje voor te maken. Ik maak trouwens geen werkelijke potjes met geld. In een excelsheet kan ik bijhouden hoeveel geld ik besteed.
Ik ga vanavond al weer iets doen met dit zakgeld, ik ga naar de film!

Wat de post sparen/hypotheekaflossen betreft: ik ontvang ook nog vakantietoeslag en verder nog een 13e maand. Ook verdien ik wat bij met meewerken aan verkiezingen en Euroclix en Qassa (morgen meer daarover). Dus daar kan ik ook een deel van de aflossing uit halen. Ik heb voldoende buffer om ook die aan te spreken voor een hypotheekaflossing in 2016.

11 opmerkingen:

 1. Wat fijn voor je,meer vrije tijd. En rondkomen van iets minder is een peulenschil voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap ook nooit hoeveel we nou uiteindelijk overhouden. Dus ik wacht het altijd maar af...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je zit, denk ik, lekker ruim met je voorlopige berekening... Als je bruto minder gaat verdienen, houd je relatief meer over netto, namelijk... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat denk ik ook, omdat ik relatief wat minder belasting ga betalen. Maar beter een ruime berekening dan een berekening die achteraf tegenvalt.

   Verwijderen
 4. Ook zijn er regelingen die vanaf januari weer veranderen, waardoor iedereen netto meer moet overhouden.
  Ik doe hier redelijk hetzelfde. Het hele jaar is uitgepland per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. U kunt een pro-forma loonstrook opvragen bij uw salarisadministratie aangezien uw situatie wijzigt. Als het goed is, hebben ze dat zo voor u gemaakt. Hartelijke groeten, JulieJulie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op berekenhet.nl kan je een bruto-netto berekening maken. Je geeft je bruto-salaris op en of dat bij fulltime of parttime hoort (en voor hoeveel uur parttime. Je geeft op onder welke cao je valt en eventueel nog wat opties die van invloed kunnen zijn op je salaris (zoals de aflossing van de fiets) En dan heb je een beetje een indicatie...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je zit in ieder geval veilig op deze manier. Maar waarom doe je niet netto salaris plus 2% en dan 6% eraf. Dan zit je op ongeveer 1600 euro en dat zal het wel ongeveer worden omdat je heffingsvrije voet relatief gezien groter wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ziet er goed uit. Je blijft met je uitgaven ruim binnen je laag-ingeschatte inkomsten (sparen is geen uitgave), en je krijgt dus ook nog extra inkomsten af en toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je minder salaris hebt,zal je zorgtoeslag ook wel hoger worden.
  Ga je in januari nog extra aflossen?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zorgtoeslag zit er komend jaar niet in, ik heb te veel vermogen. En van dat te veel vermogen ga ik aflossen.

   Verwijderen