maandag 22 december 2014

Oeps! Betalen!

Tot nog toe inde de zorgverzekeraar de premie aan het begin van de maand. Ik las gisteren op de site van de zorgverzekeraar, dat ze er toe over gaan om de premie rond de 27e van de voorafgaande maand te innen. Nu wordt dat dus op maandag 29 december.
Tot en met december 2013 betaalde ik per maand, maar vanaf 3 januari dit jaar betaal ik per jaar. Dus de hele premie voor 2015 gaat volgende week maandag in één klap van mijn rekening. Ik betaal uiteindelijk in 2014 2x een jaarpremie, 1x aan het begin van het jaar en 1x aan het einde.
Het is dat ik toevallig inlogde op de site om een declaratie te uploaden, anders had ik het niet gezien. Misschien heeft de verzekeraar mij een mailtje gestuurd om mij er op te attenderen, alleen heb ik dat mailtje nooit gezien. Kwam het in de spam-box? Dacht ik dat het om reclame ging waar in niet in geïnteresseerd was? Ik heb de spam er op nagezocht en ook de digitale prullebak.
Niets!
Blijkbaar gaat de zorgverzekeraar er van uit dat ik regelmatig inlog en dat doe ik helemaal niet. Ik had op 22 november voor het laatst ingelogd, toen ik de rekening wilde declareren die ik vandaag ook probeerde te uploaden.

Beste zorgverzekeraar, ik had toch graag een bericht ontvangen van deze wijziging en bij voorkeur op mijn deurmat!

Waarom ik per jaar premie betaal?
Dan krijg ik 45 korting op de premie, dat is ongeveer 3% van het premiebedrag. Zo veel rente krijg ik niet op mijn spaargeld, dus ik dacht: waarom ook niet.

Dat uploaden van de declaratie is trouwens weer niet gelukt. Ik dacht er toevallig aan omdat ik wilde checken hoeveel geld ik in 2015 moet betalen voor de zorgverzekering. Dat betalen blijkt dus op de 29e te zijn en niet volgend jaar en ik moet nog steeds die rekening uploaden. Er was al weer een storing, ik heb gistermiddag en gisteravond wel 4x geprobeerd. Ik moet vandaag of morgen of volgende week nog maar eens een poging doen, want die €26,50 wil ik wel terug hebben.

13 opmerkingen:

 1. VGZ geeft maar 1 procent korting en dat vind ik niet genoeg om per
  jaar te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ...ik las het in 'n dagblad maar van de verzekering zelf ook niks gehoord! Ik betaal ook per jaar ivm de korting van 3% te verdienen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je krijgt 3% korting van de zorg verzekering. Als je ook nog boven de drempel zit met je spaargeld en je betaald voor 1 januari bespaar je ook nog 1,2 % extra. 4,2 % krijg je echt nergens op je spaargeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb keurig schriftelijk bericht gekregen over het totaalbedrag en de datum van afschrijving. (DeFrl zorgverzekeraar).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anderzorg geeft wel korting, maar het komt me nu even niet uit om dat te doen. Volgens mij is het overigens hier ook geen 3%. Volgend jaar misschien, ik heb het eerder wel eens gedaan en op zich is het heel lekker om dan niet elke maand die kosten te hebben, of het apart te zetten en mooi de korting op te strijken. Ik kan het op zich wel van de buffer doen, maar dat staat me toch weer een beetje tegen. Misschien toch eens over nadenken, want je hebt wel gelijk: op je spaargeld krijg je helemaal geen drol rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anderzorg heeft toch 3%... Dan denk ik dat ik ze toch maar even ga vragen om het aan te passen. Dan maar even iets minder buffer, het is toch weer 'makkelijk' verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Even een kleine kanttekening voor mensen met een uitkering. Sommige sociale diensten en bv de huurtoeslag zullen het door u gereserveerde geld voor de zorgverzekering als spaargeld zien en daardoor wordt u gekort op uw uitkering of krijgt u minder huurtoeslag.
  Ik ben ook al eens tegengekomen dat mensen in de grensstreek gepind hadden bij het inkopen doen in Duitsland(want dichtbij en dus goedkoper)...en daardoor een strafboete kregen omdat ze een dag in het buitenland waren.
  Deze manieren om goedkoper uit te zijn kunnen dus problemen opleveren.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onzin! Tijdens recht op bijstand gespaard geld telt niet mee voor de bijstandsnorm.

   Verwijderen
 8. Dit jaar gaat me niet lukken om de premie in 1 keer te betalen, wie weet volgend jaar. In mijn omgeving heb ik het meer gehoord van mensen die dat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou wel willen in een keer betalen, maar helaas kan ik zoveel niet sparen. Dan heb ik geen reserves meer. Misschien een keer iets regelen met mijn ouders of zo. Maar dat gaat me voor 2015 niet lukken.
  Ik zal me er komende jaar eens in verdiepen. Want het scheelt best veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Rekenen mensen. Rekenen!!

  Aanname: je hebt het spaargeld en sociale dienst, huurtoeslag en vermogensbelasting hijgen niet in je nek. Stel dat de zorgpremie 1200 euro is. Dit bedrag zet je eind van het jaar op een aparte spaarrekening en is alleen voor de premie bedoeld. Een rente van 1,6 procent op jaarbasis is dan haalbaar.

  Als je per jaar betaalt krijg je 3 procent korting, dat is 36 euro. Jaarpremie (incasso begin van het jaar) wordt 1164 euro. Een jaar 1,6 spaarrente over de overgebleven 36 euro is 0,58 euro. Dus over na een jaar: 36,58 euro.

  Als je per maand 100 euro betaalt (incasso begin van elke maand), heb je gemiddeld over het jaar 550 euro op je spaarrekening. Bij 1,6 procent rente levert dat 8,80 euro op. Eind van het jaar ben je dus 1191,20 euro kwijt. Dus over na een jaar: 8,80 euro.

  Met per jaar betalen is de absolute winst dus 36,58 – 8,80 = 27,78 euro.

  Het werkelijke percentage korting is 27,78 : 1200 x 100 = 2,32 procent.

  Conclusie: betaal per jaar als je het kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor de waarschuwing. Ik zag in het overzicht van incasso-opdrachten dat mijn verzekering op 29/12 het jaarbedrag wilde afschrijven. Ik dacht het niet! Ik weet nog geeneens of ik wel bij hun verzekerd ben in 2015. Die incasso heb ik dus nu al geweigerd.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.