Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 21 december 2014

Laatste kerstpakket?

Ieder jaar ontvang ik van mijn werkgever een kerstpakket. Het is geen traditioneel kerstpakket met een fles wijn, een blikje zalm, een pak koffie, koekjes of zo, nee het is alternatief met fair trade artikelen of milieubesparende zaken.
Dit jaar zat er in: een fair trade fruittest (een aardewerken bakje met gaatjes en een bijpassende schotel), 2 bijpassende bekers. Helaas in de kleur van het bedrijf: oranje.
Verder een pakje fair trade rooibosthee  en twee stokjes met chocolade om chocolademelk van te maken en een cd met klassieke muziek, gemaakt in eigen beheer op een bedrijfsconcert. 
chocolade aan een stokje voor chocolademelk
Inmiddels heb ik twee pakjes rooibosthee en 4 stokjes voor chocolademelk. Dat kwam omdat een collega zowel de thee als de chocolade niet zo zag zitten. Mijn kinderen en hun partners weten daar vast wel weg mee en die thee komt ook wel op.

Ik ben niet enthousiast, al jaren niet, het kerstpakket is altijd weer teleurstellend. Ik weet het, een gegeven paard .....................
Het enige dat dit jaar wel leuk is, is de fair trade boodschappentas, die past mooi in mijn fietstas en die kan ik goed gebruiken voor de boodschappen.
Vorig jaar hadden we een wijnkoeler, die dochter gekregen heeft, maar nog steeds hier staat. En het jaar daarvóór een kleine tajine. Ook die is nu van dochter en ook die heeft ze nog niet opgehaald.
Er is ook ieder jaar de mogelijkheid om de waarde van het kerstpakket te schenken aan een goed doel. Niet de voedselbank of zo, maar een goed doel in een van de landen waar de fair trade spullen vandaan komen.
Natuurlijk ben ik blij dat ik een werkgever heb en dat die ook een moeite neemt om een klein kerstpakket te regelen, waarvan de herkomst gecontroleerd en OK is, maar misschien zeg ik de volgende keer in november wel dat het van mij niet hoeft en dat ik met dat geld mensen in de derde wereld wil steunen.

14 opmerkingen:

 1. Kerstpakket, het blijft altijd een lastig iets. Je (zou) mag blij zijn dat je wat krijgt maar net wat je zegt soms is de inhoud van het pakket triest of je kunt het echt niet gebruiken. Ik krijg al jaren een enveloppe met inhoud (geld) en 1 cadeau. Het cadeau is erg wisselend wat bruikbaar is of niet. Ook ik heb ooit een wijnkoeler gekregen, zelfs voor vaas was het niet bruikbaar......helaas. En ach de belasting op kerstpakketten is volgend jaar aangepast, wie weet krijgen we helemaal niets meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kerst pakketten, het is altijd afwachten wat erin zit. Onze zoon kreeg van zijn baas een enveloppe met inhoud . Helemaal verrast en wij ook. Zo'n sympatiek gebaar .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...geld schenken aan de mensen in de derde wereld lijkt me voor jou de beste oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat lijkt mij ook. Misschien had ik dat jaren geleden al moeten doen.

   Verwijderen
 4. We genieten hier wel van het kerstpakket openen, maar als er een keus was tussen pakket of doneren, dan zouden we doneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kreeg dit jaar ook weer per ongeluk een kerstpakket, omdat ik te laat was om me aan te melden voor de actie dat je het geld van het kerstpakket aan een goed doel kunt geven. De inhoud was misschien iets beter dan van jouw pakket, maar ik heb de set borrelschaaltjes maar naar het goede doelen-winkeltje gebracht, want wij hebben er niets aan. Het goede doelen-winkeltje verkoopt tweedehands spullen en de opbrengst gaat dan naar goede doelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. volgend jaar zijn kerstgeschenken niet meer belastingaftrekbaar voor de bedrijven, wellicht krijg je dan vanzelf al niks :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik kreeg ook een kerstpakket waar ik zelf niets aan had ,maar mijn dochter was er wel blij mee en eigenlijk vind ik iets weggeven leuker dan iets krijgen en omdat ik niet veel geld heb is het des te leuker om iemand blij te maken met iets wat mij niets gekost heeft. het is ook niet simpel om een kerstpakket te maken waar iedereen blij mee is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Via een hele leuke Facebook groep zijn er kerstpakketten voor elkaar gemaakt. Zo had ik als thuismamma toch een.kerstpakket. en helemaal passend bij ons :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk dat de fruittestjes weet in de mode zijn, alles komt terug!

  Ik heb er 2, beide 60 jaar oud ongeveer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij mogen elk jaar wat uitkiezen uit een geselecteerd aantal artikelen. Dit jaar koos ik net als vorig jaar voor een rituals set. Heerlijk spul en daar kan ik echt van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik kreeg een voucher voor de kringloop in hilversum. maar die is wel 60km hier vandaan! groeten gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Stel je voor dat je helemaal geen kerstpakket zou krijgen van je werkgever. Dus ook niet de keus om aan een goed doel te schenken. Zou dat niet veel beter zijn. Niemand die de ondankbare taak heeft om dat pakket samen te stellen en geen gezanik achteraf van ontevreden ontvangers.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Met de werkkostenregeling kan dit ook niet meer, of nauwelijks. Geef veel dingen weg. Of ik gooi het weg. Heel erg, maar sommige dingen kan je bijna geen eten noemen. Een paar jaar terug vlogen de waxinelichtjesglazen spontaan in de fik. Maar het is altijd lastig hoor. De ene wil het liefste een cadeaubon, een ander wil graag een groot pakket met dingetjes om met het gezin uit te pakken, een ander wil fairtrade, weer een volgende chocola....
  Heb ze jarenlang uitgezocht en probeerde daarbij de mening van mijn collega's wel mee te nemen, zo veel mogelijk. En een keuze te maken.... gelukkig was het budget altijd wel redelijk royaal, rond de 80 - 90 euro. Voor een paar tientjes kan je meestal vooral kiezen uit troep, rotzooi of meuk. Tja dan net zo lief niks?

  BeantwoordenVerwijderen