Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 25 januari 2015

Scherp zicht

Mijn staaroperaties hebben nu al weer 16 en 9 weken geleden plaatsgevonden. Er moeten minstens 6 weken tussen de operatie en het opmeten van het oog zitten. Pas dan is het oog stabiel genoeg om een passend glas op te meten.
Eind afgelopen week heb ik een 2e brillenglas in mijn bril laten plaatsen. Er zat nog een 0 glas in, dat glas paste niet bij de sterkte die ik nodig had. Ik moest een glas met een beetje cilinder en een beetje min en een leesdeel.
Sinds 4 december had ik al 1 goed glas. Ik kon met mijn rechteroog al 1,5 maand de wereld scherp zien en dat kon nu eindelijk ook met beide ogen.
Gelukkig kon ik op het plaatsen van het nieuwe glas wachten. Ik heb ongeveer 3 kwartier gewacht en nu zie ik de wereld weer scherp! Ik zie vogels in bomen ver weg, ik zie dunne takken aan die bomen ook zeer scherp. En die vogel dicht bij, daarvan zie ik in één oogopslag dat het een duif is.
een varifocus glas
In de verte is het nu helemaal dik voor mekaar!

Nu is het wel even wennen met de brillenglazen en de dichtbij- en de tussen- afstanden. Want lezen bijvoorbeeld, dat kan ik alleen door het onderste deel van het brillenglas en dan moet ook nog door het midden kijken en niet door de zijkant van het glas. Vroeger kon ik zonder bril lezen in bed en kon ik dus het hele gezichtsveld gebruiken en nu moet ik heel goed richten en mijn hoofd goed houden, anders krijg ik de lettertjes niet scherp. Conclusie: van lezen in bed met bril krijg ik al snel een stijve nek.
Ik zal toch eens kijken of het beter lukt met een leesbril.  Dan heb ik een heel glas om door te kijken.
Verder is trap aflopen "eng", want ik zie de traptreden vooral door het leesdeel. Doordat ik door de diabetes weinig gevoel meer in mijn voeten heb, moet ik vooral goed kijken waar ik loop. Ik struikel snel en kijken waar ik mijn voeten zet, helpt bij het voorkomen van struikelpartijen. Maar de traptreden zijn nu behoorlijk wazig en ik krijg ze niet meer zo scherp in beeld als vroeger.
Daar moet ik nu mee leren omgaan. Voorlopig houd ik me stevig vast aan de trapleuning!
Nou ja, voorlopig, ik denk voor de rest van mijn leven.

15 opmerkingen:

 1. Misschien went het nog?

  Maar zo niet, dan is zo'n varifocus-bril misschien gewoon niets voor jou, en dan kun je de volgende keer toch weer een "gewone" bril kopen, denk ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar dat traplopen :)ik moest ook erg wennen aan mn brilleke. Na twee weken was k eraan gewend,behalve het lezen in bed ....dat blijft een drama

  BeantwoordenVerwijderen
 3. quote:....dan moet ik ook nog door het midden kijken en niet door de zijkant van het glas......
  Door dit gezegde van jou drong eindelijk tot me door waarom mijn complete bril altijd 'n stuk duurder is dan die van de (meeste) andere mensen. Mijn leesgedeelte (en ook het andere gedeelte van de glazen) loopt gewoon tot waar het glas ophoudt!
  Kost inderdaad (veel?) meer maar ik hoef mijn hoofd niet telkens te draaien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan nog erger. Ik heb nog een redelijk "breed" beeld. Ik heb niet de goedkoopste varifocus glazen, niet de duurste, maar een tussencategorie.

   Verwijderen
 4. Het went wel vooral de trap kan inderdaad lastig zijn, zo af en toe als ik me wankel voel ga ik achterwaards de trap af dan zie ik niet de diepte. Ik heb een tijd zowel bril als lenzen variofocus gehad dat wende ook na 3-4 weken, daarna is het alleen maar heerlijk en gaat het weer vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van mijn man, die werkt voor een grote brillenfirma, weet ik dat het moeilijk traplopen een bijwerking is van een goedkopere varifocus bril. Bij de hele dure glazen is dit zodanig geslepen dat de overgangen beter zijn. Dit vereist vakmanschap en dus geld. Maar goed je loopt niet de hele dag trappen en de meeste mensen wennen eraan.
  Iris

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...daar heb ik dus ook nooit last van gehad! Weer 'n reden om blij te zijn met mijn dure bril :-)

   Verwijderen
 6. Ik heb een aparte leesbril voor lezen en achter de pc. Want ook daar kreeg ik een stijve nek van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Komt me allemaal heel bekend voor. Ik heb ook een bril met leesgedeelte onderin. Traplopen blijf lastig, en de weegschaal......
  Die is ook moeilijk af te lezen zonder bril.......
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt echt wel 14 dagen nodig om aan de nieuwe bril te wennen. Misschien helpt het om te lezen op grotere afstand. Ik zet tegenwoordig altijd boek of ipad in een standaard op tafel. Lezen in bed doe ik niet meer, af en toe een luisterboek. Variofocus is heel fijn als je staar hebt gehad, omdat je niet meer kan accomoderen na de operatie. Alleen met de hele speciale dure lenzen lukt dat. Die hebben overigens wel als nadeel dat je toch iets minder scherp in de verte ziet. Als je in de toekomst nog eens een andere bril wilt kan ik je augenoptik Fielmann in Leer aanraden. Zit gewoon in de winkelstraat nog geen 10 minuten lopen vanaf het station. Leer is voor jou goed te bereiken met Arriva en je voordeelurenkaart. Een klasseopticien met prijzen waar je hier voor naar Hans Anders en Specsavers moet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nu bij de opticien (SpecSavers) als 2e bril een zonnebril op sterkte gekozen, maar ik wil toch wel graag een extra gewone bril. Ik krijg van de zorgverzekeraar iedere 3 jaar korting op een bril, dus ga ik over drie jaar weer brillen uitzoeken.
   Ik heb nu geen voordeelurenkaart meer, maar ik heb wel plannen om er toch maar weer 1 aan te schaffen.

   Verwijderen
 9. Voor het lezen in bed: ik ben al jaren aan de luisterboeken. Heerlijk, je ogen krijgen rust (vooral fijn als je overdag toch al veel computerwerk moet doen) en je kan er heerlijk bij in slaap vallen.
  Omdat ik ben opgegroeid met een (zeer) slechtziende moeder, begon ik in het internet tijdperk extra luisterboeken van internet te halen, als aanvulling op haar boeken van de blindenbieb. Dan luisterde ik vaak op proef of het wat voor haar was - zo ben ik er zelf ook aan gegaan :)
  Wellicht is dat iets voor je: heb je een smartphone, probeer eens de app luisterbieb, of haal eens wat cd's bij de bieb om te kijken of het wat voor je is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb na mijn oogoperaties al een heleboel boeken en lezingen beluisterd van de luisterbieb. Het is inderdaad heerlijk ontspannend. Ik heb een tablet waarop ik de app heb gedownload.

   Verwijderen
 10. Wat fijn dat je in ieder geval veraf weer scherp ziet!
  Hopelijk went de rest ook nog zodat je weer fluitend de trap opgaat over een poosje. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. heb ook zo'n bril,maar kan er echt niet an wennen, na zeker drie jaar. Gevolg: als ik thuis kom, bril af en weer op als ik weg ga. Moet ik ergens met iemand meelezen of zo, moet ik zo raar draaien met m'n nek ,dat dat ook geen optie is. Gevolg: bril boven op m'n hoofd.
  Denk dat ik volgende keer een gewone en een leesbril doe.
  Mevr. van de optician: Ja en las je dan Piano of orgel spelt moet je een stapeltje boeken op de bank leggen om zo een goed overzicht te hebben. Ja dat is lachen toch, wat alsj e op de toetsen moet kijken??
  Groet, WIlma

  BeantwoordenVerwijderen