een selfie van een splinter |
Het is me nu 2x overkomen. De eerste keer (foto, compleet met de te verwijderen sinaasappel velletjes) was de splinter heel gemakkelijk met een pincet te verwijderen, maar de 2e keer was dat veel minder gemakkelijk. De splinter zat tussen mijn kiezen en er stak niets uit. Natuurlijk gebeurt zoiets in een weekend. Ik probeerde met een tandenstoker te duwen en ook met flossdraad probeerde ik de splinter van zijn plaats te krijgen. Ik was steeds met mijn tong aan het voelen of ik misschien toch een stukje hout voelde. Pijn had ik er niet van, hoewel het restje tandenstoker mijn tandvlees wel wat irriteerde. Die splinter kon niet blijven zitten, zo veel was duidelijk. Ik heb op maandagochtend nog niet gebeld met de tandarts, want ik wilde eerst één van mijn dochters inschakelen en in ieder geval nog een poging wagen. Die dochters wonen vlakbij (daar ben ik nog steeds heel blij mee, maar dat geheel terzijde), dus die zouden kunnen proberen of ze vat zouden kunnen krijgen op de splinter. Die avond na het eten deed ik een allerlaatste poging om het zelf te regelen. En.... ja! Het lukte. Met een pincet kreeg ik greep op de splinter en haalde ik het stukje hout tussen mijn kiezen vandaan.
Het hout splintert makkelijk als het te droog is. Ik maak sinds die laatste splinter de stoker flink nat met spuug, zodat het houtje sterker en flexibeler wordt.
Gelukkig hoefde ik niet naar de tandarts. Die tandarts heeft recent zijn praktijk naar de andere kant van de stad verhuisd, het is bij mij vandaan nu wel 45 minuten fietsen. Daarnaast haalt hij, mede door de kosten van deze gloednieuwe praktijk, zo'n splinter waarschijnlijk niet gratis tussen mijn kiezen vandaan en moet ik de kosten van een "spoedconsult" betalen.
En of de verzekeraar dat vergoedt?
wat vervelend een splinter. Op advies van mijn tandarts gebruik ik soft-picks. Dit zijn plastic ragertjes en te koop bij de drogist.
BeantwoordenVerwijderenLidy
Oei vervelend! Ik gebruik ragertjes, maar het is me ook al eens gebeurd dat zo'n borsteltje van het steeltje brak en ook tussen mijn tanden bleef zitten. Gelukkig ging dat er wel makkelijk van tussen.
BeantwoordenVerwijderenLaatst hoorde ik dat flossen eigenlijk helemaal niet zo goed voor je tandvlees is en dat je beter ragers of tandenstokers of soft-picks kunt gebruiken.
Ik heb het zelf ook wel eens gehad, vervelend als het gebeurd. Dat was met stokers van het Kruidvat en ondanks dat ik ze nat maakte, braken ze wel eens af. Tegenwoordig gebruik ik ze van Jordan en heb ik geen last meer.
BeantwoordenVerwijderenTot nog toe heb ik huismerk-stokers van de AH, misschien moet ik ook maar eens een A-merk proberen.
VerwijderenIk gebruik al tijden het huismerk van de Jumbo. Maak ze wel altijd nat (staat er ook op) en zijn nog nooit geknapt. Ik gebruik ook zachte borsteltjes achterin omdat ik daar wat meer ruimte heb en daarvan blijft wel eens een haartje achter. Dat poets je dan wel weg gelukkig. Die zijn wel duur helaas.
BeantwoordenVerwijderenNic
He, wat eng lijkt me dat!! Onze tandarts raadde inderdaad ook aan om ze van tevoren te bevochtigen. Ik wist alleen niet waarom, maar nu dus wel!
BeantwoordenVerwijderenDat bevochtigen deed ik ook wel, maar blijkbaar niet lang genoeg.
VerwijderenKomende week in de bonus bij AH mondverzorgingsproducten. Ook tandenstokers en soft-picks/interdentale borsteltjes. tweede gratis.
BeantwoordenVerwijderenDat is toevallig! Net nu ik iets schrijf over tandenstokers!
VerwijderenBedankt voor de tip! Ik ga van de week gelijk even naar AH.
Verwijderenook de tandenstokers van Jordan braken bij mij wel eens af vandaar dat ik nu ook gewoon een huismerk gebruik en het natmaken voorkomt bij mij het afbreken.
BeantwoordenVerwijderenIk maak ze ook altijd nat, maar kennelijk was ik te ongeduldig. Voortaan sabbel ik langer.
VerwijderenAu! Dat lijkt me vervelend zeg! Ik gebruik zelf van die kunststof floss tandenstokers (dus dat er zo'n flosdraadje in een soort beugeltje zit, aan de andere kant zit dan een tandenstoker, maar die gebruik ik weer nooit) en zachte interdentale borsteltjes (niet met ijzerdraad erin, maar ook helemaal van kunststof). Die laatste werden me door de tandarts aangeraden en bevallen erg goed. Toen ik daarmee begon, hoefde ik de eerstvolgende keer bij de tandarts geen tandsteen meer te verwijderen en was ik écht zo klaar. Meestal gebruik ik ze 3-4 keer in de week. Soms dagelijks, soms iets minder vaak.
BeantwoordenVerwijderenOeh herkenbaar! Dat is zo naar. Je moet niet sabbelen, je moet ze onder de kraan doen of even in een bodempje water dompelen dan kan het vocht er in trekken. Ik sabbel alleen als ik geen water tot mijn beschikking heb. Ik zeg dit vrij stellig, maar heb zelf slechte ervaringen met droge stokers (dus lees: ze herhaalt preek van tandarts).
BeantwoordenVerwijderenKan het kwaad als er een stukje hout blijft zitten en laat vanzelf keer los?
BeantwoordenVerwijderenHier ook net gebeurd….. en ik krijg het er niet uit… iemand een oplossing?
BeantwoordenVerwijderenZelf doen met een spiegel is een beetje lastig. Vraag iemand anders je te helpen, dan krijg je de splinter er met een pincet vast wel uit.
Verwijderen