Tweehonderd mensen bij TSN thuiszorg verliezen hun baan, volgens deze website omdat er geen werk meer voor hen is. Volgens mij klopt dat niet helemaal, dat werk is er wel, alleen mogen nu vrijwilligers, kinderen en buren dit werk opknappen omdat de geldkraan vrijwel helemaal dichtgedraaid wordt.
Landelijk zullen duizenden thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen.
Ik vind het zó krom!
Veel verzorgingshuizen en verpleeghuizen worden of zijn al gesloten. Dan zou je denken dat er voor diegenen die tot voor kort nog naar een verzorgingshuis gegaan zouden zijn, extra thuiszorg nodig zou zijn. Thuiszorg is veel goedkoper dan de zorg binnen de muren van een verzorgings- of verpleeghuis, de zogenaamde intramurale zorg.
Dus dat is al een fikse bezuiniging.
Of zie ik dat verkeerd?
En nu komen ook de medewerkers van de thuiszorg op straat te staan.
Die ontslagen in de thuiszorg vallen ook omdat volgens hetzelfde artikel op Nu.nl veel mensen die nu nog thuiszorg hebben, de eigen bijdrage van 10 euro per uur niet kunnen opbrengen.
Die mensen hebben dus wel recht op thuiszorg, maar kunnen de eigen bijdrage niet betalen.
Je denkt misschien, ach wat is nu een tientje? En dat denken de dikbetaalde beleidsmakers waarschijnlijk ook.
Als je 6 uren per week thuiszorg hebt, 2x een ochtend, dan betaal je hiervoor 6 x 52 x 10 = 3120 euro per jaar. Dat is inderdaad heel veel als je rond de armoedegrens zit.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 5 februari 2015
Geen geld meer voor thuiszorg
Labels:
Consumentenzaken
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het werk zal wel gedaan gaan worden door bijstandsgerechtigden, zoals het in de groenvoorziening, schoonmaak, personenvervoer, thuiszorg nu al vaak gedaan wordt. En vaak zijn het dezelfde mensen die dat al deden, maar dan nu met een tijdelijk contract en voor een minimum salaris.
BeantwoordenVerwijderenJa, dat is zeker heel veel geld. Ik vind het maar triest; daar ben je dan zo oud voor geworden :(
BeantwoordenVerwijderenHet is heel vervelend, vooral voor de mensen die hulp hadden en die nu kwijtraken en geen netwerk hebben waar ze op terug kunnen vallen. Ook voor de mensen die hun baan verliezen is het zwaar, want vindt in deze tijd maar weer eens wat anders.
BeantwoordenVerwijderenHet zou anders kunnen als wij de overheid meer geld geven om deze zorg wel te kunnen financieren. Zouden jullie daar extra belasting voor willen afdragen?
Ik denk dat we als samenleving de risico's van het leven samen moeten dragen. Aan sommige dingen in het leven kan niemand iets doen, zoals gehandicapt raken of met bep. afwijkingen geboren worden. Maar we weten allemaal dat ouder worden doorgaans gepaard gaat met achteruitgang, is dan zelf je huis niet meer schoon kunnen maken een risico wat de samenleving moet dragen of is dat een omstandigheid die de meeste mensen kunnen verwachten en waarvoor je zelf voorzieningen moet treffen?
Voor mezelf weet ik het antwoord ook nog niet, maar het puzzelt me wel.
tja meer betalen ? pffff waarvan ? ik heb een minder dan modaal inkomen en kan net rondkomen, ik heb geen auto, ga niet op vakantie, rook en drink niet en heb geen dure abonnementen en ook geen dure hobbys , dus besparen om meer te gaan betalen is ook geen optie en ik denk dat ik zeer zeker niet de enige ben. ik denk nog steeds dat er te veel uitgegeven word in de zorg aan zaken die niet noodzakelijk zijn voor de zorg, hoge salarissen voor managers, grote en luxe kantoorpanden met dito inrichting en er zullen nog wel meer zaken zijn waarop bezuinigd kan worden zodat er meer geld vrij komt voor personeel en de broodnodige zorg voor mensen die daar echt niet zonder kunnen.
VerwijderenEen trieste situatie,die ook veel spanning geeft voor cliënten en verzorgenden. Een vriendin krijgt geen thuishulp meer. Haar hulp is ontslagen. Gelukkig kan zij haar vertrouwde hulp "zwart"huren. Maar dat is een linke situatie.
BeantwoordenVerwijderen......ik vraag me af waarom de Nederlanders dit allemaal gewoon accepteren!
BeantwoordenVerwijderenIedereen klaagt over de zorg in het algemeen en thuis-en ouderenzorg in het bijzonder, over de zorgverzekering, over de banken, over de hoogte van belastingen, over de slechte werkgelegenheid, dat alles zo duur is en zelfs over de verplichte rekentoets ( waar ik trouwens een voorstander van ben).
Misschien moeten we hier eens met elkaar over nadenken en kijken wat WIJ er aan kunnen doen. Op een partij, die het beter met ons voor heeft, is niet voldoende: we leven (gelukkig) in een democratie dus iedere partij moet concessie doen.
De zorgverzekering niet meer betalen totdat alles beter en duidelijker geregeld is? Al je geld van de bank halen en je hypotheek niet meer betalen totdat de banken 'menselijker' worden? Je belastingen niet meer betalen totdat het gebruik van belastinggeld zinvoller besteed wordt?
Wie het weet mag het zeggen .................
Mijn moeder heeft nu ook een hulp vanuit de bijstand, die bij haar moet schoonmaken. Maar die ziet het werk niet, praat vermoeiend veel en slaat ook wel eens klusjes over die mijn moeder gevraagd heeft. Het is een aardige vrouw, maar mijn moeder heeft iemand nodig die meer kan dan alleen "iets doen". Zo vind haar huidige hulp het raar om (in het griepseizoen, met een zeer fragiele zorgvrager) de deurkrukken en lichtknopjes af te nemen. En we ontdekten dat de koelkast ook niet meer wordt schoongemaakt, daar is geen tijd voor. Mijn moeder is nu iedere keer als de hulp is geweest, vermoeid, geiirriteerd en gestrest. Als kinderen proberen we nu zelf structureel dingen op te pakken.
BeantwoordenVerwijderenHet is juist ook de bedoeling dat de kinderen meehelpen in het huishouden van de ouders. En zeg nou zelf, wat is daar mis mee?
VerwijderenEr kan veel mee bespaard worden.
Het hangt er van af in welke mate kinderen meehelpen. Als ze hun baan er voor moeten opzeggen, of hun school ervoor moeten verzuimen, dan wordt het erg veel. Vaak komt het op de vrouwen neer en vrouwen van tegenwoordig hebben èn een baan, èn een gezin èn (schoon)ouders waar ze voor moeten zorgen. Als jonge puber en als vijftiger vond ik het soms wel erg veel!
VerwijderenGeen van de kinderen woont naast de deur, zelf hebben we nog inwonende kinderen en ik heb een betaalde baan. Optimaal zou zijn daar drie keer per week een middag heen te gaan schat ik in. Dat is niet haalbaar, zeker niet voor de kinderen die op twee en een half uur reistijd (enkele reis) afstand wonen. Ook schoonouders hebben overigens in toenemende mate zorg nodig, ook daar zullen we moeten bijspringen.
VerwijderenMaar er staat toch kinderen, meerdere dan. Je hebt toch wel allemaal 1 keer in de week tijd om je ouders te helpen. Je ouders die ook voor jou hebben gezorgd. Ja, vrouwen werken tegenwoordig allemaal en hebben een eigen huishouden. Maar geen tijd voor je eigen familie, gaat er bij mij echt niet in!
VerwijderenAnoniem van 19.52 uur: voor mij is het niet automatisch zo, dat als ik voor mijn kinderen gezorgd heb, zij dat dan ook voor mij moeten doen. Die wederkerigheid vind ik niet vanzelfsprekend. Het is fijn als kinderen wat willen doen, maar er van uit gaan en dat van kinderen verwachten vind ik ver gaan. Ik vind niet dat je dat kunt eisen. Misschien dat mensen in sommige culturen kinderen op de wereld zetten als garantie voor zorg op hun oude dag, maar zo zit mijn wereld niet in elkaar.
VerwijderenOok voor Anoniem van 19:52: mijn eerste reactie heb ik heb ik niet gepubliceerd want andermans blog vervuilen met een zure reactie, daar wil ik niet aan beginnen. Maar het moet me van het hart dat ik de opmerkingen erg ongenuanceerd vind. Mijn broers, hoe erg is het dat zij een betaalde baan hebben naast hun huishouden? Geldt ook voor hen de impliciete aansporing om die baan op te zeggen om zorgtaken op zich te nemen op ettelijke uren reisafstand?
VerwijderenBeste anoniem wn zuinigaan,
VerwijderenSoms moeten er keuzes gemaakt worden. Ga je je ouders helpen die het huishouden blijkbaar niet aankunnen of heb je daar geen tijd en/of ruimte en/of zin in?
Als het dan niet zelf lukt, zal er hulp ingeschakeld moeten worden. Die hulp wordt niet zomaar gegeven.
Huur dan zelf een goede poets. Alle problemen opgelost: je hoeft niet je tijd in het huishouden van je ouders te investeren en je ouders worden toch geholpen. Ja, kost wat geld, maar dan kun je wel zelf een hulp uitkiezen.
De tijd dat iedereen zomaar recht op poetshulp heeft is helaas voorbij.
Ik weet een gezin, die hulp nodig hebben, wegens medische dingen. Maar omdat 1 van de 2 gezond is, krijgen ze geen hulp. Dat hij 40 uur werkt, studeert en daarnaast al een dik jaar de zorg voor 2 kindjes en het huishouden erbij doet, wordt over het hoofd gezien. Er moet eerst iets misgaan, voordat ze hulp kunnen krijgen.
BeantwoordenVerwijderenToonbeeld van hoe het gaat in Nederland.
En mijn protest? ik ben in ministapjes bezig om straks, later, zoveel mogelijk zonder instanties te kunnen. Dat je alleen nog belasting betaald omdat het nu eenmaal strafbaar is, om het niet te doen.
Toen mijn partner vorig jaar terminale kanker had (inmiddels overleden), kregen wij ook geen thuiszorg, want ik was er nog en ik was gezond. Dat ik kilo's onder een gezond gewicht gekomen was, en het niet meer volhield, deed niet ter zake, Oh ja, misschien wel, maar daar moest eerst een procedure voor bewandeld worden. Wel was er budget voor een continuiteitsverpleegkundige die we toegewezen zouden krijgen?
VerwijderenEen wat??
Een praatmevrouw die elke dag langs wilde komen om te praten over de dood. We hebben een chaotisch telefoongesprek met haar gehad, ze belde uit de auto, kwam een door ons afgezegde afspraak toch na (stond voor de deur) omdat ze haar voicemail niet afgeluisterd had en stond zich uitvoerig te verontschuldigen 'omdat ze het zo vreselijk druk had'.
Tja, iemand die alleen maar komt koffiedrinken en vertellen dat ze het zo druk had, daar hadden we geen behoefte aan. Dan liever iemand die de handjes kon laten wapperen.
Ik snap het even niet. Als je een klein inkomen hebt en je hebt recht op thuiszorg, hulp in de huishouding, dan betaal je daar toch niet voor?? Zeker geen € 10,- per uur?
BeantwoordenVerwijderenDat heet eigen bijdrage, en die staat los van je eigen bijdrage voor de zorgverzekering.
VerwijderenHet punt wat zuinigaan aansnijdt is dat er banen verdwijnen doordat de thuiszorg er niet meer is en dan mensen het zelf moeten betalen. Je betaald er overigens altijd (eigen bijdrage) voor naar inkomen, dat kan 10 euro per uur zijn, maar dan is je inkomen redelijk. In de praktijk wordt er meestal gekort, bv van 3,5 naar 2,5 uur en mensen die moeten dan maar zien hoe ze het redden. Iemand suggereert dat er dan bijstandsgerechtigden worden ingezet, maar in de praktijk gebeurd dat (nog) niet. Is ook niet de oplossing. Ik ben ervaringsdeskundige dus weet wel veel van dit soort zaken, maar boert een beetje te ver om hier neer te zetten. En het klopt dat als je een gezonde partner hebt je geen Huishoudelijke hulp krijgt. Het is het beste om redelijk gezond te blijven, maar ja dat is niet te kiezen. ;-)
VerwijderenWij hadden een indicatie voor HHhulp; 3 uren per week. Van onze gemeente kwam bericht, geen hulp meer. De WMO is ondergebracht van het Rijk naar de Gemeentes. Die hadden beter overzicht over de zorgvraag. Leuk toch, dan krijgen de Gemeentes 40% minder in de kas. Ordinaire bezuiniging dus. We betaalden een bedrag aan het CAK voor die uren. Per 1 januari vervalt één vergoeding daarvan, een verhoogde bijdragen van 72%. Omdat we AOW ontvangen en een mini pensioentje komt ons inkomen boven de 130% van het absolute minimum. Dit komt ongeveer neer op AOW en 30 euro per maand. En we klagen niet, maar vind iemand dit veel inkomen? Ons rekensommetje kwam nog veel hoger uit dan 10 euro. Onze kinderen werken en wonen net te ver, we wonen in een buurt waar we haast de jongsten zijn. Gelukkig voor mij; als ik denk, dit komt niet goed, dan komt er iemand en die betaal ik zwart. Je zult toch wat moeten.........
BeantwoordenVerwijderenIk wil alleen maar even zeggen dat ik het jammer vind dat de toon van je berichten de laatste tijd alleen maar negatief is. Echt waar, het valt me op. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?.
BeantwoordenVerwijderenAlleen maar negatief? Wat is er negatief aan mijn bericht van
Verwijderen- gisteren (woensdag), over een laag energieverbruik en die van
- dinsdag, de constatering dat voor mij de pedicurezorg duurder is geworden en die van
- zondag, over mijn actie omdat het wiel van mijn nieuwe fiets niet geheel aan de verwachtingen voldeed en die van
- zaterdag, over een maand lang geen eten weggooien en die van
- vorige week vrijdag over dat uitlenen van geld soms veel geld opbrengt en het bericht van
- vorige week donderdag over het geld van de Grieken en van
- vorige week woensdag over de boodschappen in week 4 en
- vorig week dinsdag over de doggy bag
Moet ik nog doorgaan?
Misschien vind je deze reactie negatief, maar eerlijk gezegd vind ik het zwaar overdreven om te stellen dat de toon van mijn berichten alleen maar negatief is, echt waar!
En mijn reactie op buiten roken? Dat was misschien wel negatief, maar dat was uit frustratie. Ik heb vandaag 2x, toen ik langs een bushalte fietste, een flinke hoestbui gehad door rokende wachtende passagiers. De laatste keer moest ik echt naar adem happen. Soms is mijn blog een handig forum waar ik even mijn frustraties kwijt kan.
En dat is soms ook echt wel mijn bedoeling, om gewoon lekker even te zeuren als het ware.
Zuinigaan het is jouw blog en wij MOGEN meelezen. Er staat nergens dat we dit MOETEN doen. Dus alsjeblieft ga je niet verantwoorden over wat je schrijft. Als het Emine niet aanstaat dan leest ze je blog maar niet. Zelf mag ik graag lezen wat je schrijft en mocht het onderwerp eens een keer niet aanspreken ja dan ga ik een blogje verder.
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie! Ik ging me echt afvragen of in de laatste tijd ineens veel negatiever ben dan tevoren. Ik had zelf niet de indruk dat dit het geval is.
VerwijderenDat vind ik ook niet, Zuinigaan. Eigenlijk vind ik jouw blog precies een evenwichtig midden tussen (ongedundeerde) heppiedepeppie achtige geluiden en zuurpruimerij. Je steekt je hoofd niet in het zand, maar benoemt actuele problemen. En daar houd ik van. Niet onnodig zuur doen, maar ook de kop niet in het zand.
VerwijderenIk vind het ook helemaal niet, dat negatieve.!
BeantwoordenVerwijderenEr is een solidariteitsprincipe in onze samenleving en dat is goed, zodat de 'rijken' een beetje meebetalen aan de 'armen'. Het is alleen wel zo dat de zorg zó buitensporig duur geworden is dat er gewoonweg iets gedaan moet worden. Ik zeg niet dat het goed is wat er nu gebeurt en al helemaal niet voor wat betreft de minachting naar het zorgpersoneel toe, maar ik denk wel dat we het minder gewoon moeten vinden dat er altijd maar klaargestaan wordt op kosten van - alleen maar - de samenleving.
BeantwoordenVerwijderenIk kan me niet aan de indruk onttrekken dat er een meer dan gemiddelde vraag naar zorg is van de wat minder bedeelden in de samenleving. Uit onderzoek is ook gebleken dat deze groep het vaakst bij de huisarts zit, voor willekeurig welk wissewasje, 'want daar is de dokter toch voor'. Er zijn mensen die voor elke verstopte neus een receptje van de dokter willen en als je heel veel van dit soort mensen hebt, dan lopen de kosten enorm op. Uit onderzoek is ook gebleken dat veel mensen met de laagste inkomens het ongezondst leven. Zij betalen in verhouding het minst aan zorgkosten, maar maken er het meest gebruik van. Op de een of andere manier moeten de kosten toch betaald gaan worden en dat zal niet bereikt worden door alleen maar te gaan snijden in de top van de zorginstanties.
Ik vraag me af of men zich van regeringswege realiseert dat het zwart werken in de zorg enorm toe zal nemen. Zelf ben ik geen voorstander van zwart werken en dus belasting ontduiken, maar ik kan me er van alles bij voorstellen.
wel weer een erg zwart wit plaatje , ik ben een van die mensen met een laag inkomen en heb een flink aantal collegas met ook een laag inkomen en wij leven verre van ongezond daarentegen ken ik ook genoeg mensen met een hoog inkomen die ongezond leven. het lijkt mij dat dit weer een onrealistische aanname is. in alle bevolkingsgroepen komen mensen voor die of ongezond of gezond leen dit is niet inkomensgebonden.
VerwijderenEr is toch wel een verband helaas;
Verwijderenhttp://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=57632
Maar het ligt allemaal wel wat genuanceerder, bijgaand onderzoek is best leuk om te lezen:http://www.gezondheidseconomie.org/uploads/documents/138.pdf
VerwijderenOm te beginnen hecht ik er waarde aan te laten weten dat ik niemand wil schofferen en dat ik respect heb voor welk beroep ook, want de een kan niet zonder de ander in de maatschappij.
VerwijderenWaar ik moeite mee heb, is de vanzelfsprekendheid waarop mensen vinden dat ze overal gratis recht op hebben.
Ik heb beide artikelen met belangstelling gelezen en vooral in het laatste kan ik wel een paar tegenstrijdigheden aanwijzen. Neemt niet weg dat, mocht het effect van inkomen op gezondheid werkelijk minder zijn dan ik beweer, we rustig kunnen concluderen dat het in ieder geval altijd belangrijk is een opleiding af te maken en daarna een goede baan te zoeken. Kennis helpt je vooruit, ook om te bepalen hoe je gezond(er) kunt leven, maar ook om uit je oude, vertrouwde kringetje te kruipen.
In feite ging de discussie helemaal niet over achterstandsgroepen die minder gezond leven en misschien meer zorg nodig hebben. Het ging over de afbouw van de thuiszorg en de ouderenzorg. Hiermee verklaar ik de discussie voor gesloten.
Verwijderen