Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 27 februari 2015

Stemexamen Provinciale Staten en Waterschappen

Binnenkort zijn er weer Provinciale Staten verkiezingen. Deze verkiezingen zijn dit jaar gecombineerd met de verkiezingen voor het Waterschap. Gisteren heb ik de stempassen ontvangen en heb ik alvast een stemwijzer gedaan. Ook heb ik op internet het Stemexamen gedaan (klik), gewoon om te kijken of ik goed op de hoogte ben van alle regels rond de Provinciale Staten verkiezingen en de Waterschapsverkiezingen.
Provinciale Staten: Ik had met 2 fouten van de 30 vragen 94% goed. Ongeveer 1/3 van de deelnemers slaagt in één keer en het gemiddelde percentage goed is 52%. Ik ben innig tevreden over dit resultaat. Het bewijst weer eens dat ik goed ben in multiple choice (maar dat wist ik al) en redelijk goed op de hoogte ben van alle regels rond de Provinciale Staten.
Stemexamen Waterschapsverkiezingen: Ik ben ook daar geslaagd! Ik had met 3 fouten van de 30 vragen 85% goed. Het klopt dat ik van de Waterschappen minder weet dan van de Provinciale staten.

Wil je meer weten hoe het bestuur in de Provincies geregeld is, kijk dan hier op de site van de overheid. Daar wordt uitgelegd wat de taken en bevoegdheden zijn van de Provinciale Staten, wat de rechten zijn en welke taken en bevoegdheden Gedeputeerde Staten en commissaris van de Koning hebben.

Doe jij de stemwijzer en wat doe je met het resultaat?

7 opmerkingen:

 1. Wat een goede uitslag zeg. Ik denk eerlijk gezegd niet dat ik zo hoog zal scoren. Als ik een moment heb zal ik de test zeker gaan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op 18 maart ga ik voor de 8e keer zitting nemen op een stembureau. Ik ben al weer benoemd. Om zitting te mogen nemen, moet je eerst aan scholingen en tests deelnemen. Daarnaast heb ik op het VWO het vak geschiedenis en staatsinrichting gedaan, ook daar is wel wat van blijven hangen.

   Verwijderen
 2. Ik denk dat ik heel slecht scoor omdat ik me er niet echt in verdiep. Ook kan ik 18 maart niet stemmen waardoor ik me er minder betrokken bij voel. Ik zal mijn vriend eens vragen de stemwijzer en het stemexamen in te vullen, hij kan wel gaan stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien kun je je vriend machtigen om voor jou te stemmen? Je stem is erg belangrijk en mag eigenlijk niet verloren gaan.

   Verwijderen
 3. Ik weet echt heel weinig over de politiek terwijl ik het best belangrijk vindt.
  Maar hoe lees je je in in dergelijke materie, heb jij een goede site toevallig over alles wat ermee te maken heeft? Ik bedoel over álles van de politiek?En ook nog niet al te ingewikkeld?
  Stemmen doe ik altijd want anders kan ik ook niks zeggen als ik het er niet mee eens ben :-)

  Goh, ondanks dat ik er niks over weet scoor ik toch nog 54 %, valt me mee, al ben ik dan wel gezakt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb regels toegevoegd met een link naar taken en bevoegdheden van Provinciale Staten,Gedeputeerde Staten en de commissaris van de Koning.

   Verwijderen
  2. Super, dankjewel hoor! :-)

   Verwijderen