Vanavond ga ik als toetje maar weer eens havermoutpap maken. Vroeger stond
havermout bekend als arme-mensen-voedsel, daarom voor consuminderaars ook zeer geschikt. Havermout is supergoedkoop. Toch is havermout een zogenaamd superfood:
dat betekent dat het één van de zeer gezonde voedingswaren
is. Als je deze
voedingswaren eet, dan blijf je gezond en vitaal. Nou dat willen we
allemaal wel, toch? Er zitten veel goede stofjes in, zoals Vitamine B1,
fosfor en magnesium.
Wagenings onderzoek bij een reeks haverrassen laat zien, dat haver
volledig vrij is van gluten. In geen van de haversoorten komen de
toxische peptiden voor die wel aanwezig zijn in tarwe, rogge of gerst en waarvan bekend is dat ze een reactie veroorzaken in mensen met coeliakie. (klik hier)
Verder is het goed voor een stabiele
bloedsuikerspiegel. Je hoeft hiervoor geen dure merkproducten te kopen,
op de onderste plank vind je in bijna iedere supermarkt een goedkoop
alternatief, bijvoorbeeld van AH basic. Ook volgens Wikipedia is havermout gezond, omdat het goed is voor je cholesterol.
Je
moet er wel van houden, oudste dochter vindt het heerlijk, jongste
daarentegen is er niet heel dol op. Mijn moeder is er groot op
geworden, ze is in de dertiger jaren op eigen kracht hersteld van TBC,
misschien wel door de havermout. Er is pas achteraf, begin jaren 50, de
diagnose gesteld dat ze TBC had gehad. Maar echt lekker vond mijn moeder
het niet. Gelukkig zijn er nu goede medicijnen om TBC te genezen, hoewel
dat met nieuwe resistente stammen die bijvoorbeeld in Oost Europa voorkomen, niet meevalt.
Dan nu het basisrecept voor de havermoutpap:
Je hebt nodig:
1
liter (houdbare) melk, mag mager zijn, halfvol of volle melk. Hoe meer
vet hoe lekkerder vind ik zelf. Je kunt ook een deel water en een deel melk nemen.
100 gram havermout
miniem snufje zout
honing, suiker of zoetstof naar smaak
Hoe doe je het: breng de melk aan de kook en voeg de havermout toe.
Laat de havermout 15 minuten koken. Voeg het zout
toe. Zoet naar smaak. Laat nog 10 minuten nawellen.
Behalve havermoutpap maak ik er koekjes van, voeg havermout toe aan pannekoekenbeslag, in muffins etc.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 6 maart 2015
Voordelige havermout
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat grappig, at net mijn havermout toen ik het stukje las. maar ik maak het anders : met sojamelk,meer havermout, korter koken en vaak fruit er door. Ik ben mijn hele leven al dol op havermout en maak ook weleens havermoutkoekjes.
BeantwoordenVerwijderenWij eten regelmatig havermoutpap. Meestal doe ik er dan wat kaneel bij, appel en rozijnen. Heerlijk vind ik het.
BeantwoordenVerwijderenDe gewone havermout uit de winkel bevat wel degelijk gluten omdat havermout er in principe altijd mee besmet is, het wordt in wisselteelt met tarwe verbouwd, met dezelfde machines geoogst, in dezelfde schuur bewaard. Als je gluten wilt vermijden kun je beter gecertificeerd glutenvrije havermout kopen. Helaas is die wel een stuk duurder.
BeantwoordenVerwijderenVerder lijkt het eiwit van havermout erg veel op dat van tarwe. Veel mensen die geen tarwe verdragen hebben ook problemen met havermout.
Maar als je geen glutenproblemen hebt, is het natuurlijk prima voeding :-)
Het klopt dat je voorzichtig met havermout moet zijn als je glutenvrij moet eten. Dan is de havermout uit de supermarkt niet veilig door besmetting. Een goede aanvulling!
VerwijderenEr is inderdaad glutenvrije havermout te koop, het merk is Provena.
VerwijderenGroet,Greet
Ik maak havermout wafels of pannenkoeken voor ontbijt hier. Voor de kinderen is het toch bijzonder, pannenkoeken of wafels als ontbijt. Het eten gaat een stuk makkelijker, zelfs bij peuter. En mijn veelvraat puber heeft aan een appel of zoiets genoeg in de ochtend pauze op school :-)
BeantwoordenVerwijderenIk ben fan
Ik ken het vooral als Brinta. Ik wil het graag lekker vinden, maar ik ga er echt van over mijn nek helaas.
BeantwoordenVerwijderenBrinta is iets anders, het is niet gemaakt van haver, maar van tarwe.
VerwijderenIk eet vrij vaak havermoutpap maar maak hem klaar in de microgolfoven. Ik laat vooraf de havervlokken een paar uurtjes weken in de melk zodat ze al vocht hebben opgenomen en al vrij zacht zijn. Daarna zet ik de kom een paar minuten in de microgolfoven en de havermoutpap is klaar.Geen risico op aanbranden zoals wel kan als je de pap op het vuur bereidt en veel vlugger klaar dus minder verhitting en minder vitamineverlies. liesbet
BeantwoordenVerwijderenEet al jarenlang in de winter vooral, havermout als ontbijt. Met bosbessen en sojamelk. In de zomer gooi ik het door mijn yoghurtbosbessen (of wat voor vruchten er in de zomer zijn) shake. En ook door koekjes, of pannenkoekenbeslag. Heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenToevallig kwam ik vorige week bij de Kringloopwinkel een kookboek tegen met heel uiteenlopende gerechten met havermout, in het boekje inderdaad aangeprezen als "superfood". Ik heb het niet gekocht, maar voor de liefhebbers: het is geschreven door Patty Harpenau (jawel, de moeder van zanger Dotan) en vast nog wel ergens 2e hands te krijgen.
BeantwoordenVerwijderenDat heb ik ook in de kringloop gekocht en het is inderdaad een leuk boek.
VerwijderenHavermout pap kregen wij als kinderen thuis , maar we aten het ook droog in een bekertje met wat suiker erdoor heen . Ik gebruik het zelf o.a om door mijn gehakt te doen ,
BeantwoordenVerwijderenEn als je geen melk lust zoals ik, dan maak je het klaar met water. Wat fruit (gedroogd of vers) erdoor. 's Avonds in de week zetten en 's morgens 3 min. in magnetron. Heerlijk!!
BeantwoordenVerwijderenik vind havermout echt niet lekker, als warme pap al helemaal niet, maar ik eet het wel , smorgens als ontbijt, ik gooi het door mijn yoghurt met gepureerd fruit en honing, dan vind ik het nog steeds niet lekker ,maar het vult wel en is gezond .
BeantwoordenVerwijderenIk vind havermout heerlijk. Ook lekker met een banaan en klein stukje 90% bio chocolade. Ik eet hem wel een stuk dikker dan jij. altijd 1 op 5 dus op 200 ml melk 40 gram. Op 250 ml 50 gram. Dus op 1 liter zou ik 200 gram gebruiken. Ik gebruik het ook voor andere recepten. Mascha.
BeantwoordenVerwijderenIk eet het 's ochtends samen met mijn zoon van acht. Wel in een wat dikkere verhouding. 110 gram havermout, 30 gram rozijnen, 500 gram halfvolle melk. Vijf minuten in de magnetron, even doorroeren en een paar minuten laten staan. Ik voeg geen zout toe, omdat we toch al te veel zout binnenkrijgen. We eten om 7:30 en houdt het minstens tot 11:00 vol zonder hongergevoel.
BeantwoordenVerwijderenIk maak het veel simpeler. 's Avonds doe ik de hoeveelheid havermout in de steelpan en gooi er wat water op. Dan kan het de hele nacht weken, 's morgens doe ik er sojamelk ( maar kan ook gewone melk) bij. laat het even koken en dan is het al lekker smeuïg en gaar, als het iets afgekoeld is lekker opeten en omdat sojamelk zoet is gebruik ik geen suiker, zout sowieso niet. Mmmmmm
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het recept. Toevallig heb ik hier nog houdbare melk en havermout op voorraad. Vandaag maak ik voor de komende dagen dat ik moet werken de havermoutpap klaar. Ik verdeel het in kleine porties in de koelkast. Dan heb ik een lekker, snel, goedkoop en gezond ontbijt dat ik alleen maar even hoef op te warmen.
BeantwoordenVerwijderenEen fijne zondag.
Pecunia.