Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 7 maart 2015

Noorse criminelen

Volgens dit bericht komen er binnenkort 242 Noorse criminelen naar Drenthe. Het is een bericht op de site van de NOS. Ik vind criminelen een rare term in dit verband. Ik had liever gezien dat er gevangenen stond, of gedetineerden.
Het is voor een collega van mij een zeer verheugend bericht. Haar man werkt in deze gevangenis, officieel penitentiaire inrichting geheten. Een tijd geleden was er sprake van dat de gevangenis gesloten zou worden en haar man werkloos zou worden of gedwongen zou worden ergens anders in Nederland te werken. Collega was volledig gestresst door het dreigend ontslag en heeft een aantal weken thuis gezeten omdat een burnout dreigde en het haar allemaal veel te veel werd.

Deze Noorse gedetineerden zijn goed voor onze werkgelegenheid, maar of het wat de communicatie zo'n goede oplossing is? Ik neem aan dat die Noren geen Nederlands spreken en dat het personeel in de gevangenis geen Noors spreekt.
Kort geleden is er een Nederlandse gedetineerde overleden omdat hij de verkeerde medicijnen kreeg. Als je elkaars taal niet spreekt, is de kans op misverstanden uiteraard vele malen groter.

En wat als je een Noorse vrouw bent en je wilt bij je gedetineerde partner op bezoek? Dan ligt Veenhuizen niet naast de deur! Of zouden ze alleen eenzame gedetineerden gaan verhuizen, die dan in een Nederlandse cel nog meer vereenzamen en alleen via speciale TV kanalen en internet contact houden met hun land?

Maar voor mijn lieve collega is het niet werkloos worden van haar man geweldig nieuws! En dat geldt natuurlijk ook voor de andere medewerkers van deze gevangenis. Er is werk, en dus brood op de plank. Dat is ook voor de regio zeker van belang.

De Noren komen vanaf september naar Nederland en de reden is vooral het cellentekort in Noorwegen.

5 opmerkingen:

  1. Er is Noorse begeleiding / directie en ze sturen er veel 'buitenlanders' heen. Ze worden behandeld volgens Noorse wetgeving ook. Fijn dat blijkbaar de criminaliteit in Nederland zo gedaald is ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vind het erg als gevangenen worden onthouden van medische zorg bij een acute situatie, omdat het nacht is, weekend, of het komt niet uit. Paar jaar geleden jongen van 17 jaar gestorven in detentie. Hij had buikpijn. Personeel belde directeur, hij schatte in dat het kon wachtten, jongen is 's nachts overleden aan buikvliesontsteking. Gewoon hier in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Noren kennen allemaal Engels en Noors leren is niet zo moeilijk ( heb een dochter/schoonzoon/kleindochter die het geleerd hebben) en voor Noren schijnt het Nederlands ook mee te vallen om te leren.

    BeantwoordenVerwijderen