zaterdag 11 april 2015

Ouderbijdrage voor jongeren die jeugdhulp krijgen opgeschort.

In januari schreef ik over de eigen bijdrage die ouders zouden moeten betalen voor jongeren die jeugdhulp ontvangen in dagbehandeling of 24-uurs zorg.
Ik was toen zeer verontwaardigd over de ongelijkheid tussen jongeren die wegens een lichamelijke ziekte zorg nodig hebben en waarvoor de ouders niets hoeven te betalen en de jongeren in de jeugdzorg. Daarnaast las ik bij deskundigen dat de opbrengst lager zou zijn dan de kosten om het geld te innen. Ook was er de vrees dat ouders de ouderbijdrage als een drempel zouden ervaren, waardoor jongeren de hulp die ze nodig hebben misschien helemaal niet krijgen.

In veel gemeenten is de ouderbijdrage voor deze jongeren in de ijskast gezet. 
In de provincie Groningen gaat het om Ten Boer, Groningen, Haren, Stadskanaal, Oldambt en Loppersum. Deze gemeenten besloten de ouderbijdrage geheel of gedeeltelijk op te schorten.

Ik ben er blij mee, want wat is het nut van een ouderbijdrage waar geld bij moet om het geld te innen, terwijl het daarnaast oneerlijk is omdat ouders van jongeren in de GGZ zorg anders benaderd worden dan ouders van jeugd in de ziekenhuiszorg.

3 opmerkingen:

  1. Hopelijk doen ze dat overal zo als bij jullie want het is echt heel onrechtvaardig als de ouders daarvoor moeten betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hele rare regel, ik hoop dat hij snel in het vergeetboekje verdwijnt....

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.