Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 22 mei 2015

Een elektrische fiets

Hier in de stad Groningen fiets ik nog steeds op een gewone fiets. Kennissen en collega's stappen massaal over op elektrische fietsen, vooral ouderen en mensen die in de dorpen rondom de stad Groningen wonen.
Vorig jaar op Ameland vond schoonzoon T. dat ik het maar eens moest proberen, maar helaas waren er toen geen elektrische fietsen meer voorradig.
Daarom had ik voor het afgelopen weekend een fiets gereserveerd en huurde ik op Ameland een elektrische fiets! Het waaide steeds knap hard en ook zijn er duinen waar je tegenop moet fietsen als je een leuk stukje door de duinen wilt fietsen.
Ik moet zeggen: ik vond het geweldig! Dat scheelt toch enorm, zo'n fiets. Het is net alsof je altijd flink wind mee hebt!
Het kost een paar centen, ook in huur scheelt het aanmerkelijk, maar dan heb je ook wat!
Een andere keer, als ik weer op een eiland ben, dan huur ik weer een elektrische fiets!
geleend van het ww web.
En over een aantal jaren, dan staat er hier ook eentje in de schuur, misschien wel eerder!

17 opmerkingen:

 1. Ik ben er ook blij mee. Maar gebruik de e-bike alleen voor ritjes buiten het dorp.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er nog nooit eentje geprobeerd, maar hij staat toch al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Hier in Zeeland waait het namelijk ook altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik verwonder me over het vele gebruik van electrische fietsen. Waarom zou je die willen gebruiken? Fietsen is toch gewoon lekker in de wind. Ik vrees dat ik geen fan ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb minder energie (ms) en moest vaak de auto pakken. Nu kan ik (meestal) heerlijk op de fiets. Ik ben er erg gelukkig mee !
  Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig! Net als naar zonnepanelen verlang ik stiekem ook naar een electrische fiets. Wat me vooral weerhoudt is het verlies van het gezondheidseffect van gewoon fietsen. Maar altijd wind mee hebben lijkt me heerlijk

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb na 5 jaar en 30.000 km mijn tweedehands Ion afgelopen januari ingeruild voor een nieuwe elektrische Flyer met een actieradius van minimaal 85 km en max 105 km. en wat vind ik dat geweldig! ik heb sinds 17 januari al 2400km gefietst. Ik haal voor mijn lol asperges in Duitsland heen en weer 65km, fiets naar Zutphen en drink daar koffie en terug totaal 70km enz. dit weekend heb ik een hotel in Holten ongeveer 85 km heen en op maandag weer via een andere route terug, kortom mijn wereld (zonder auto) is vele malen groter geworden! ik geniet uitbundig van het fietsen want optornen tegen de wind hoeft niet meer dus je blijft ontspannen fietsen. Ik zet de ondersteuning steeds zo laag mogelijk, zodat ik wel echt zelf moet fietsen, maar over dijken met forse tegenwind is het heerlijk om een tandje hoger te zetten en lekker te blijven fietsen! Voordeel is ook dat je veel buiten bent, goedkope manier van ontspannen, want na aanschaf van de fiets kost het verder niet zoveel meer...
  Vroeger pakte ik nog wel een bus of trein als ik verder weg wilde, nu doe ik dat bijna niet meer. en natuurlijk ook gewoon naar het werk en winkels op de fiets, dat is niet veranderd. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste anoniem, als je jong en of gezond bent heb je hem misschien niet nodig en is het alleen maar gemakkelijk. Als je een beetje ouder wordt en wat mankementen hebt is het een uitkomst. Ik kan niet meer tegen de wind in fietsen en was dus genoodzaakt om ook voor korte stukjes de auto te pakken. Sinds ik mijn elektrische fiets heb hoeft dat niet meer. Mijn benzineverbruik is met ongeveer 50 % gedaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga er later ook een aanschaffen, ben nu in de 50. Voor de knieën is het ook beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geniet van een elektrische fiets. Je werkt al een dag minder. Dat had misschien niet nodig geweest als je goed vervoer had en een perfecte conditie.
  1 ex collega moet nog full-time 1 jaar gaan. Daarmee is ze 1 van de weinigen die het volledige ABP pensioen heeft gehaald. Ze heeft altijd veel gesport en ze kocht een paar jaar terug een Rotterdams appartement, na altijd gehuurd te hebben. Slechts weinigen halen de pensioenleeftijd. Ik liet haar altijd zien hoeveel mensen dat waren.

  Knap dat huis op, nu je geld hebt. Het is lastig om na een leven zuinig te zijn. Met kleine stapjes investeren in een goede toekomst.
  Jammer dat Annrmiek uit Landgraaf haar PGB stopt en zij te afhankelijk wordt waar ze geen geld heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, nu doen! Heerlijk naar o.a je werk scheuren....meer tijd en energie over voor andere dingen.
   Linda

   Verwijderen
 10. Zuinigaan, wat is Ameland mooi! En rustig ( beh. ws in het hoogseizoen) Ik zat in Buren aan Zee en kon steeds de zee zien! ik fiets niet meer, durf het hier in de stad niet maar wandelde heerlijk langs het strand in de wind. elektrische fietsen zie je hier in R. heel veel en ze komen dan met een vaartje naar beneden rijden. Ons stadje is niet plat maar ietwat heuvelig. Bij rotondes is het deksels goed uitkijken of er niet een fiets komt aan racen, ze hebben voorrang. Voor buiten de plaats lijkt het mij ideaal, maar ik ben bang voor omvallen en dat terwijl ik vroeger heel veel fietste. Een driewieler zal het beste voor mij te zijn, ha,ha!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik fietste tot 2 jaar terug op een fiets met 5 versnellingen maar bij Avignon (FR) merkte ik dat het toch wat moeilijk ging! Heb een fiets met 21 versnellingen aangeschaft en dat fietst geweldig heuvel op en erg hard heuvel af! Gaat het op deze fiets ook niet meer zo soepel dan zal ik zeker een E-bike aanschaffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zwoegen tegen de wind in, dat is Nederland ! Joh, als je een elektrische fiets zo fijn vind, en je hebt geld om er een aan te schaffen, dan doe je dat toch ! Je wilt toch niet wachten tot je 70 bent !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ga ik ook zeker niet mee wachten tot ik zeventig ben! Die fiets is er véél eerder!

   Verwijderen
 13. Een elektrische fiets hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Op marktplaats zijn veel 'eerste generatie' sparta fietsen te vinden voor circa 200,=. Deze hebben vaak een slechte accu, maar er zijn tal van bedrijfjes die de accu voor 150,= reviseren. Zo heb je dus een degelijke e-bike die weer jaren vooruit kan met een actieradius van 50 km voor nog geen 400,=! Zelf hebben twee van deze fietsen en genieten hier wekelijks van.
  Tip: De accu op deze fiets is eenvoudig te vervangen (met een sleuteltje). Met een reserve accu kun je dus 100 km fietsen, meer dan de meeste 'moderne' e-bikes! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Met mijn 29 jaar rijd ik ook al op een elektrische fiets naar het werk; heerlijk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een elektrische fiets is ideaal voor degenen die niet meer gewoon een groot stuk kunnen fietsen.
  hier in het dorp is een meisje dat nu gewoon met haar vriendinnen naar de middelbareschool kan fietsen . Heerlijk toch! Je komr ook meer buiten , goed voor de vitamine D.Ik kan me goed voorstellen dat deze fietsen worden aangeschaft. Buiten zijn is heerlijk! Dus volop genieten met zo'n fiets. Zelf heb ik hem nog niet. Maar ik weet zeker dat als ik minder goed kan fietsen er een ga aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen