Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 20 mei 2015

Nog even klagen en zeuren

Bij de digitale aangifte op 1 maart stond het bedrag al voor mijn neus: 838 euro belasting betalen.
Nu heb ik de definitieve aanslag ontvangen: €838,- Ik kan er niets anders van maken.
Dat hoge bedrag komt door verdiensten waar ik nog geen belasting over betaald had: euroclix en stembureau. En verder doordat ik 12300 euro heb afgelost in begin 2014, maar vergeten ben om de hypotheekrenteaftrek te wijzigen.

Niet leuk, dat terugbetalen!
Dus ben ik even aan het klagen en zeuren.

Ik weet best dat ik weinig reden heb tot klagen. Ik heb gewoon te weinig belasting betaald in het afgelopen jaar. Daarnaast heb ik een vette spaarrekening, dus waar zeur ik over?
Ik geloof dat ik het gewoon nog even kwijt moest.

1 lichtpuntje: ik hoef het bedrag niet voor 1 juli te betalen, maar daarmee mag ik wachten tot uiterlijk 31 oktober. Ik kan dus eerst nog rente trekken van dit bedrag. Hoeveel rente levert dat op?
Ongeveer 5 euro! 
Heb jij dat ook wel eens, een grote behoefte tot zeuren en klagen?

26 opmerkingen:

 1. Ha, ha, je bent inderdaad vandaag een zeur ;-) Belasting betalen moet nu eenmaal in dit land. Zonder dat kan een land niet functioneren.
  Is het nu weer over?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, die behoefte heb ik niet. Ik begrijp je ook niet, je hebt een baan en een redelijk inkomen. En ja, dan betaal je belasting. Dit valt me nogal van je tegen , Zuinigaan. Je komt niets tekort en dan toch dat gezeur. Menigeen zou met je willen ruilen, kwa inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als mijn Opa klaagde over zijn hoge belastingaanslag, dan zei mijn moeder altijd Klagers zijn Dragers. Wat ook klopte in zijn geval. Maar het is altijd fijner om geld te ontvangen dan verplicht te moeten afdragen. Dus snap je klaagblogje wel. En heel terecht geef je aan dat je weet dat je het kan betalen, dus dat er in feite niet zoveel spanning is.
  Wat ga je allemaal doen met die 5 euro :) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tuurlijk mag je even zeuren. Echt balen zeg, zoveel terugbetalen.
  En iedereen mag altijd even zeuren, als het maar niet uren achter elkaar wordt ;-P

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou daar ook van balen vooral door het niet doorgeven van wat je hebt afgelost. Is ons ook 2 keer overkomen. Nu hebben we dit jaar de renteaftrek laten wijzigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom heb ik de hypotheekrenteaftrek nu stopgezet. Ik vind het veel leuker om achteraf nog iets te ontvangen dan achteraf nog weer bij te moeten betalen. Per saldo maakt het misschien helemaal niets uit, maar gevoelsmatig zeker wel!

   Verwijderen
 6. .....een zeurende moeder en klagende zussen hebben mij al vroeg in mijn leven geleerd dat ik niet moet zeuren of klagen!
  Dat wil niet zeggen dat jij niet mag zeuren of klagen als je er behoefte aan hebt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hetzelfde, heb een vrijwilligers vergoeding 50€ meer dan de 1500 die mag en dan betalen over het hele bedrag.
  Ik vind het niet erg om belasting te betalen , maar dit is wel erg zuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, het doet wel zeer, dat snap ik. Aan de andere kant heb je dit geld nu gemiddeld een jaar denk ik langer gehad dan dat je er eigenlijk recht op had. (Je kreeg eigenlijk vorig jaar elke maand zo'n 70 euro teveel salaris, en dat moet je dan in oktober eindelijk terugbetalen). Helpt dat misschien nog wat? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O ja hoor, ik kan af en toe ook flink zeuren ;) Ik heb dat nu bijvoorbeeld met de peuterspeelzaal die ik best duur vind en wat ik oneerlijk geregeld vind qua tegemoetkomingen.... Schrijf ik binnenkort misschien ook wel een zeurblogje over. Maar ik probeer de zeurblogjes tegenwoordig een beetje te doseren :P Ik heb gisteren al gezeurd over de Flair, dus vandaag mag ik niet zeuren van mezelf ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn vader zei altijd tegen mensen die zeurde over belastingen, mooi hoe meer belasting hoe beter het financieel met je gaat . Hou het daar maar op. Riet Z

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik doe vrijwilligerswerk en krijg daar vergoeding voor, vorig jaar voor het eerst en kon het dus nog niet goed inschatten hoeveel.
  Nu door de zure appel heen bijten zat er nl €52 boven en dan betaal je over het totaal bedrag belasting. Wat ook nog zijn gevolgen heeft voor mijn toeslagen.
  Br.
  Ondanks dat ik vroeger "graag" belasting betaalde vindt ik dit wel erg zuur.
  Siny  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik? Zeuren of klagen? Noooooit!
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 13. PS. Misschien helpt het in jouw geval geen barst, maar wist je dat je drie jaren mag middelen van de belastingdienst? Zoek op "middeling belasting" met google, dan vind je het wel. De belastingdienst heeft daar een rekenhulp voor, waarmee je het "even" uit kunt rekenen of je er baat bij hebt. Je bent minder uren gaan werken, immers. Misschien iets om te onthouden voor als je gestopt bent met werken, dan kan het helemaal zijn dat je met middelen gemiddeld per jaar minder belasting hoeft te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk. Ga ik ook doen omdat ik bijna €4000 moet betalen!! Ik ben daarna altijd "blij" omdat ik het zo goed heb. ( oorzaak van deze hoge aanslag, 4 pensioenen waardoor er veel,te weinig wordt ingehouden )

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O ja, regelmatig voel ik die behoefte...wij moeten plm 2800,- betalen..omdat steeds de verdiensten niet goed in te schatten waren ivm tijdelijk werk en uitkering. En dan kun je ook de VT niet goed schatten, plus het geld dat vorig jaar door de belastingdienst zelf niet goed is ingehouden. Zucht!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Groot gelijk dat je het nog één keer lekker van je af zeurt :-). Mag best hoor. En het dan maar snel vergeten en weer verder gaan, toch?
  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De betaling is al klaargezet. Een dag tevoren stort ik van mijn spaarrekening 838 naar de betaalrekening en een dag later gaat het geld naar de belastingdienst. Ik heb er geen omkijken meer naar. Het saldo op mijn spaarrekening is hoog genoeg, dus ik kan het inderdaad vergeten.

   Verwijderen
 17. nou , dan ga ik even plagen , ik krijg geld terug van de belasting , ja die geluksvogels heb je ook, ik krijg welgeteld 62 euro terug. sorry hoor ,maar klagen doet iedereen wel eens maar klaag dan over dingen die echt erg zijn , zoals een slechte gezondheid of je baan verliezen. niet over het feit dat je belasting terug moet betalen , denk dat er een heleboel mensen die graag belasting willen betalen ,want dat betekend dat je lekker verdiend hebt het afgelopen jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, het is je van harte gegund.

   Verwijderen
  2. sorry hoor ,maar een dom antwoord, wilde eigenlijk hetzelfde zeggen als annet die hier onder reageerd ,maar ja ironie is schijnbaar niet aan jou besteed Ans

   Verwijderen
  3. Misschien dom, maar ik had inderdaad niet door dat je het ironisch bedoelde. Neem me vooral niet kwalijk!
   Overigens is het mijn blog, dus ik mag kiezen waar ik over klaag en waar ik over wil schrijven. Als je hier vaker komt, dan heb je waarschijnlijk ook wel gelezen dat ik best tevreden ben met mijn leefsituatie.

   Verwijderen
 18. Ja hoor. Klagen mag best af en toe. En helemaal als je, zoals jij, je goed bewust bent van je luxe positie. Groot gelijk dat je de HRA nu achteraf laat betalen. Doen wij ook en krijgen terug! Heb 't vanmiddag ontvangen. Meteen door gesluisd naar de spaarrekening, op een bedragje na, om een etentje mee te doen volgende week. Ik kijk er nu al naar uit! En hou toch nog een leuke 600 Euro over... Mij hoor je niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Zuinigaan,

  ik reageer niet snel, maar vindt deze Blog uitgerekend van jouw hand erg zuur en dubbel.. Op jouw blog heb je heel wat over je verleden geschreven, en wat mij dan pijn doet is dat je nu klaagt..
  Je hebt een universitaire opleiding achter je, jaren bijstand, kinderbijslag, huursubsidie, tegemoetkomingen, een omscholing, werkgeversregelingen (fiets etc) hypotheekrenteaftrek vermogen in je huis en op de bank en je dochters hebben waarschijnlijk ook nog een leuke aanvullende beurs gehad gezien je draagkracht.

  Nu zeuren over die 838 Euro die je -zoals je schrijft- makkelijk kan betalen is mij echt een brug te ver.. Weet je dat dit voor heel veel mensen vaak het 3 of meervoudige is van wat ze per maand besteden kunnen na hun vaste lasten en eventuele schulden?

  Normaal ben je altijd zo solidair, maar in dit geval vind ik je egocentrisch en mis je solidariteitsgevoel..
  Wees dankbaar voor wat je nu hebt, ook al is het zuur dat je moet betalen!
  Maar vergeet niet dat wat je ooit had, en zie het nu als bijdragen aan een ander die het vele malen minder heeft.

  Sorry dat ik dit zo direkt en uit het hart schrijf, maar moest het gewoon even kwijt!

  Annet

  (Die van een minimale Wajonguitkering met aanvullende bijstand moet rondkomen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die universitaire opleiding heb ik niet hoor, ik heb 2x een afgebroken jaar universitaire studie (geschiedenis en kunstgeschiedenis) + een paar modules open universiteit.

   En dat klagen?
   Dat luchtte enorm op!
   Het is nu klaar, maak je geen zorgen!

   Verwijderen
 20. Super leuk stukje! Mag best af en toe even lekker klagen! Je relativeert het ook meteen weer! Ga vooral Door met schrijven. Ik geniet er zo van!!
  Annelies

  BeantwoordenVerwijderen