Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 29 mei 2015

Toch aardgaswinning vlakbij de stad Groningen!

Of beter gezegd, vlakbij mijn huis.
De Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan en er mag gas gewonnen worden uit het gasveld ten oosten van de stad, locatie Eemskanaal. En ik woon in het oosten van de stad, vlakbij het Eemskanaal.
Kaart: Namplatform.nl

Jammer! Ik had graag gezien dat het afgelopen was. Helaas mag de NAM nog steeds gas onder mijn voeten wegpompen.
Op het kaartje zie je het gasveld (=groen). De grijze vlek met die tentakels is de stad Groningen.

In september dit jaar is er een groot proces tegen de NAM. Dan gaat het over de bodemprocedure en daarbij gaat het om een uitspraak over de beroepsschriften die tegen het definitieve gasbesluit van minister Kamp van Economische Zaken zijn ingediend. Dit proces zal gevoerd worden in Assen, in de grote zaal van het theater De nieuwe Kolk, zodat er ruimte is voor veel belangstellenden. Ook zal het proces integraal op de noordelijke tv zenders worden uitgezonden.

Ik weet wel, aardbevingen hier in Groningen zijn veel minder erg dan in Nepal. Er is echter één essentieel verschil: de aardbevingen hier hadden voorkomen kunnen worden en die in Nepal niet. En de Nederlandse overheid en de NAM spelen niet altijd een fraaie rol in dit geheel.

8 opmerkingen:

 1. Balen zeg! Nee ze spelen vaak geen fraai spel die dames en heren.
  Dachten ze maar eens een keer écht na.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei zeg! Ik moet zeggen dat de hele situatie rond de gaswinning er voor heeft gezorgd dat we ons nu op zonnepanelen orienteren. Ik kan me niet voorstellen dat het volk het blijft pikken, deze situatie. En dan zal de gasprijs flink omhoog gaan vermoed ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een aantal weken geleden zei minister Kamp nog dat er gekeken moet gaan worden naar gebruik van de restwarmte van de industrie en eventueel naar aardwarmte. Het gehele aardgasnet in Nederland is, zeker in het Westen, toe aan vervanging. Dat het zeer zeker kan bewijst de wijk Lindenheuvel in Geleen. Deze wordt al vele jaren verwarmd door de restwarmte van Chemelot (denk aan DSM en SABIC). Hier in Parkstad loopt ook een testproject om gebruik te maken van de warmte uit MIJNWATER. Zorgt de oude kolenmijn waar mijn beide opa's hebben gewerkt later misschien voor mijn warmtevoorziening;)))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou dan maar foto's nemen van je huis voor de zekerheid. Foto's met datum. Ook voor als je al iets van scheuren in je huis hebt. Mocht het mis gaan dan heb je in ieder geval bewijs hoe de situatie in mei 2015 was.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat vervelend. En het Gronings gas is minder goed dan het geimporteerde LNG.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik woon helemaal in het groen :-(.

  BeantwoordenVerwijderen