Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 19 juni 2015

Gratis hoortoestellen

Op dit moment moeten ouders voor hoortoestellen van hun kinderen een eigen bijdrage betalen, maar de minister heeft aangekondigd dat hoortoestellen voor kinderen tot 18 jaar weer volledig vergoed gaan worden.
Dat lijkt me een goede zaak. Hoortoestellen zijn duur, heel duur. De eigen bijdrage is nu voor kinderen en volwassenen 25%. Dat lijkt niet zo veel, maar als je bedenkt dat mijn 2 hoortoestellen 7 jaar geleden inclusief verzekering 2225 euro kostten, dan krijg je een beetje een idee van de kosten. Ik kreeg pas na mijn 40e serieuze gehoorproblemen, maar als kinderen slecht horen, dan beïnvloedt dat hun taalontwikkeling en hun sociale ontwikkeling. Je staat namelijk overal buiten als je niemand verstaat. Hoe volg je de lessen op school als je slecht hoort?
Er zullen zeker ouders zijn die een eigen bijdrage niet kunnen betalen en daarom misschien maar afzien van (nieuwe) hoortoestellen voor hun kinderen. Kortom, een goed besluit om hoortoestellen voor kinderen gratis te maken! Ik denk dat het ook niet om grote aantallen gaat. De meeste mensen die hoortoestellen nodig hebben zijn al wat ouder.

Nu ik er zo over schrijf, realiseer ik me dat ik misschien ook maar weer eens om nieuwe oortjes moet hebben. Ik heb die van mij 7 jaar. Toen ik ze aanschafte, kreeg ik een deel van de zorgverzekeraar (1050) vergoed en een deel van het UWV (900) omdat ik ze voor mijn werk nodig had, en uiteraard nog steeds nodig heb. Ik betaalde toen  ongeveer 275 euro zelf.

Een aanvullende verzekering bij een zorgverzekeraar vergoedt soms een aanmerkelijk bedrag van de eigen bijdrage, soms ook niet zo veel of helemaal niets. Ik ga mij oriënteren en neem eventueel per 1 januari een andere zorgverzekeraar. Mijn huidige zorgverzekeraar vergoedt met de drie sterren aanvullende verzekering helemaal niets extra's. Ik moet dus 25% zelf betalen. De UWV regelingen zijn volgens mij door bezuinigingen al lang afgeschaft. Een eigen bijdrage van rond 550 euro is behoorlijk veel. Misschien is er een zorgverzekeraar die in de aanvullende verzekering een vergoeding heeft?
Mijn eigen verzekeraar heeft ook de mogelijkheid om extra te verzekeren. Als ik €56,10 extra per jaar betaal, dan heb ik voor hoortoestellen recht op 100% vergoeding met een maximum van  €300 per jaar.
Ik ga het uitzoeken en wat ik ook ga uitzoeken, is op welke hoortoestellen ik tegenwoordig recht heb. Alle gehoorproblemen zijn sinds een aantal jaren  in categorieën verdeeld en bij iedere categorie hoort een soort hoortoestel. Je mag niet kiezen voor een duurder toestel. Nou ja, het kan wel, maar dan moet je in bijna alle gevallen 100% zelf betalen. Misschien moet ik wel een goedkoop toestel. En 25% eigen bijdrage voor een goedkoop toestel is misschien helemaal niet zo veel geld!

12 opmerkingen:

 1. Jeetje dat zijn inderdaad flinke bedragen. Wat fijn voor ouders dat ze die kosten in de toekomst niet meer hoeven op te hoesten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel jammer dat het alleen voor ouders met kinderen is. AOW-ers, die steeds moeten inleveren krijgen dit niet. Over discriminatie gesproken.

   Verwijderen
  2. Er zijn audiciens die de eigen bijdrage voor jou betalen. Dan zou je als oudere daar naar toe moeten.
   Ik snap wel dat kinderen hierbij voorgaan. Kinderen kunnen zich niet goed ontwikkelen als ze niet goed kunnen horen. Het is niet hun schuld als ouders niet kunnen of willen betalen.

   Verwijderen
 2. Volgens wat ik heb gezien, zijn de hoortoestel len groots in prijs gereduceerd. Die bedragen zoals wat wij en jij betaald hebben, gelden allang niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook idee dat de technologische vooruitgang heel snel gaat en dat er in de afgelopen 7 jaar veel verbeterd is. Je heb nu voor hetzelfde bedrag hoortoestellen die véél beter zijn.

   Verwijderen
 3. Mijn neef krijgt/kreeg de eigen bijdrage vergoed door zijn werkgever, bij hem viel het onder 'de werkgever moet voor een aangepaste werkplek zorgen'.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga het zeker proberen om ook nu weer een vergoeding te krijgen via de werkgever. Zeven jaar geleden ging het via het UWV, maar misschien komt het nu uit een ander potje.

   Verwijderen
 4. Mij werd verteld dat je iedere twee jaar recht hebt op nieuwe oorstukjes. Zeker nu ik wat ouder wordt (ik ben nu 48) verandert de vorm van mijn oorschelpen (ja echt!) en zitten mijn hoorstukjes echt niet lekker meer naar twee jaar!
  Ik heb ook 25% bij moeten betalen voor mijn dure toestellen, ik vind dat echt belachelijk want ik heb een aangeboren hoorafwijking. Als ik een been breek en een paar dagen in het ziekenhuis kom, wordt alles gewoon vergoed, kan ik me soms zo boos over maken!
  Wel top dat ze de hoortoestellen voor kinderen 100% gaan vergoeden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn slechte gehoor komt door gezwellen (cholesteatomen) aan mijn trommelvliezen, waardoor de gehoorbeentjes vernield (rechts) of beschadigd (links) zijn. En die cholesteatomen komen weer omdat mijn buizen van Eustachius niet goed functioneren en regelmatig volkomen dicht zitten. Ik heb rechts een prothese in plaats van het setje hamer/aambeeld/stijgbeugel.
   Het is inderdaad niet eerlijk dat we een eigen bijdrage moeten betalen en dat dit niet hoeft als we tijdens het sporten een been breken.

   Verwijderen
 5. Ik zou toch gaan voor een duurder model is waarschijnlijk beter, dit weet ik van een familielid die eerst goedkopere modellen had en ook gewoon slechter waren, nu een veel duurdere, ja ook voor hemzelf maar van veel betere kwaliteit dus ook echt meer horen. En dat is toch uiteindelijk de bedoeling van een hoortoestel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. uit nieuwsgierigheid heb ik het nagekeken bij mijn eigen verzekeraar en die betaalt een bedrag per hoortoestel uit de aanvullende verzekering (verschilt per aanvullend pakket).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn jongste dochter, nu 37, heeft vanaf haar derde een gehoorapparaat. Links is ze totaal doof daar draagt ze dus geen apparaat. Links heeft ze gehoorverlies van 60 % en haar audiogram is zo puntig dat het apparaat nooit helemaal goed afgesteld kan worder. Geen prothese, geen implantaat kan haar gehoor verbeteren. Wij hebben voor het apparaatje nooit naar de prijs maar alleen naar de kwaliteit gekeken (ook in fancieel moeilijke tijden) en hebben altijd een kwart van het bedrag zelf moeten betalen. Ben blij dat het nu vergoed wordt zodat elk kind een passend (en niet perse goedkoop) apparaat kan krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen