Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 2 juni 2015

Watertanden

Ik ben een fan van Jamie Oliver. Ik vind zijn kookprogramma's op 24kitchen inspirerend, vooral Jamie at home, besparen met Jamie en de 30 minuten maaltijden.
Gisteren struinde ik op het internet en stuitte ik op allemaal kookboeken. Mmm, leuk en prachtig, zo'n boek! Eigenlijk moet ik het helemaal niet doen, want:
- ik gebruik bij het koken helemaal geen kookboeken
- recepten zijn er genoeg op het internet, ook van Jamie
- er is geen ruimte meer in mijn boekenkast
- Jamie doet heel veel met vlees, ik niet
En toch, ik bleef hangen op het boek besparen met Jamie. Het kost maar €21,80. Aantal pagina's 288. Dat is een enorm boek! Maar ..... ik weet ook dat zijn besparen iets anders inhoudt dan mijn besparen. De recepten zijn in mijn ogen nauwelijks budgetrecepten.
Dan Jamie at home. Prachtig! Zestig euro voor een kookboek over koken uit je volkstuin is wel wat heel veel als je geen groentetuin hebt.
Het zijn wel prachtige boeken en ik ben een mooi cadeau waard. 

Op het moment dat ik er over aan het dubben ben, valt er post op de deurmat: de jaarrekening van het waterschap. Je weet wel, dat bedrijf dat zijn slecht functionerende directeur ruim €905.000 meegeeft als hij vertrekt. Te betalen voor mij: €193,77. Dat mag in 10 termijnen. Ik weet dat ik die belasting gewoon moet betalen, ondanks mijn woede over het gedoe met veel te grote bedragen voor vertrekpremies.

Ik besluit te blijven genieten van Jamie op mijn tv. Er komt toch maar geen boek.

18 opmerkingen:

 1. Misschien kom je het tweedehands tegen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt altijd nog het boek lenen van de bibliotheek 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik leen ze regelmatig uit de bibliotheek, kun je er toch een aantal weken van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken het verlangen! Kun je het boek anders niet lenen uit de bibliotheek? Of tweedehands kopen op bol.com voor een prikkie?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb t boek besparen net Jamie kado gekregen. Maar ik vindt t tegenvallen. Er zijn maar 2 a 3 gerechten die mij lekker lijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien moet de consument in Groningen massaal gaan staken en weigeren om die rekeningen te betalen, eerst geld terug van de man 905.00 en dan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Recepten, ook van Jamie, zoek ik meestal op internet. Ik ben ook een fan van Jamie ! Leuke man en hij tuttelt en frutselt niet met eten. Moet wel zeggen dat niet alle recepten van hem die ik heb geprobeerd gelukt zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Af en toe een klein cadeautje voor jezelf geeft toch een beetje kleur en fleur. Het boek van Jamie over zuinig koken kost op het moment bij bol.com 12.50 en ik dacht zelfs zonder verzendkosten.
  Misschien kun je er dan later een review over schrijven hier

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, jouw waterschapsbelasting valt nog mee. Wij moeten dit jaar bijna 500 euro betalen aan waterschap Delfland ! Terwijl ik weet, dat ik ongeveer 30 jaar geleden slechts rond de 15 gulden p.j. hoefde te betalen. Maar die grote toename schijnt te komen doordat er steeds minder boeren zijn. Vooral de boeren schijnen dus vroeger de rekening voor het waterbeheer gedragen te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad werd vroeger de hele rekening door boeren en tuinders betaald. Bovendien is er grootscheepse kustversterking oa in Delfland aan de gang. Daar betaal je volgens mij ook aan mee

   Verwijderen
 10. Reacties
  1. Een uitstekend idee. Zojuist heb ik Jamie in 30 minuten gereserveerd bij mijn wijkfiliaal. Voor €1,50 kan ik 3 weken watertanden! Dat is wel genoeg, lijkt mij.

   Verwijderen
  2. Daar staan echt heerlijke recepten in. Nog niet iets gekookt wat ik niet lustte. Overigens pas ik de hoeveelheden vlees altijd aan mijn eigen smaak aan (minder) en dat geldt ook voor de groenten (meer). En soms ook de soort groente die gebruikt wordt (aanbieding/seizoen). Ik vind de boeken van Jamie, en andere kookboeken ook, goed om even uit de sleur te komen van alles wat ik normaal kook.

   Verwijderen
 11. Misschien dat de vertrekkende directeur als afscheidskado alle inwoners een boek kado kan doen?
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een boek van Jamie staan wat nauwelijks gebruikt is/wordt. Geef maar seintje als je interesse hebt! We kunnen het vast over de prijs eens worden ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is heel lief aangeboden. Zoals ik schreef: ik heb er geen ruimte voor. Ik ga lenen.

   Verwijderen
 13. Ik heb laatst Besparen met Jamie gekocht voor €10,- bij de V&D, misschien hebben ze 'm nog?

  Groetjes,

  Jemma.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is een heel vrolijk boek. Qua recepten zul je niet veel leren, maar het is erg leuk om door te lezen en (later) weer eens door te bladeren.

  BeantwoordenVerwijderen