Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 1 juni 2015

Geen boete meer

Goed nieuws.
Het UWV heeft aangekondigd vanaf 1 juli geen boete meer te heffen als blijkt dat mensen hun inkomsten niet goed opgegeven hebben. Lees hier meer.
Citaat:
Binnen de nieuwe wet worden de inkomsten die mensen moeten opgeven automatisch verrekend met de gegevens die het UWV en de belastingdienst in de systemen hebben staan. "Daarmee vervalt de controle op het eventueel frauderen met inkomsten zoals deze in de huidige WW geldt", aldus de woordvoerder.
Natuurlijk moeten mensen wel inkomsten opgeven, maar mochten ze dat vergeten, of het is niet zo duidelijk dat dit moet, dan volgt geen boete. Ik neem aan dat deze inkomsten wel verrekend worden met de uitkering, maar de fraudeboete die ging naar mensen die niet opzettelijk een foute opgave deden vervalt.
Dat lijkt me een prima idee, een goed plan!

En nog even over Mark Rutte die vind dat werklozen niet direct contact op moeten nemen met het UWV als ze werkloos worden: werklozen hebben recht op een uitkering als ze aan alle voorwaarden voldoen. Ze zijn werkloos geworden, bijvoorbeeld in de zorg, door o.a. het regeringsbeleid. Moet je dan eerst uitgebreid op zoek naar banen die er niet zijn en dan achteraf tot de conclusie komen dat je te laat bent met het aanvragen van een uitkering, want dat je dat binnen een week moet doen?

9 opmerkingen:

 1. Hoeveel ex-kamerleden hebben wachtgeld tot de laatste uitkering?
  Burgemeesters die de laan uitmoeten vanwege wanbestuur hebben vier jaar wachtgeld

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sluit me bij deze opmerking aan. En ook bij jouw opmerking over het binnen een week regelen. Maar ja, daar weet Rutte natuurlijk niets van af.

   Verwijderen
 2. Ik moet zeggen dat ik als hoogopgeleide persoon een keer op de website van de UWV mezelf op wilde geven als werkloze, en dat ik er NIET uit kwam. Gelukkig had ik snel genoeg een nieuwe baan, zodat ik me uiteindelijk niet bij het UWV hoefde aan te melden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een zeer ongepaste uitspraak van Rutte; zegt heel veel over hem, zijn mentaliteit,
  zijn moreel, en zijn niet-meer-te overbruggen afstand tussen hem en Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb me mateloos geergerd aan deze uitspraken van Mark Rutte...Alle realiteitszin is zoek. De veramerikanisering/verharding van de maatschappij...juist de 'zwakkere' mensen in onze maatschappij worden hier de dupe van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is in vredesnaam toch dat wachtgeld waar iedereen het steeds over heeft en wanneer wordt het afgeschaft?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Praat me niet over de opmerking van Rutte..... Sinds ik die hoorde heb ik een bal van frustratie en boosheid in mijn lijf zitten. Ik vind dat hij publiekelijk zijn excuses aan moet bieden voor het feit dat hij een grote groep mensen geschoffeerd heeft. Twitter ontploft er van maar ja, dat raakt hem natuurlijk niet. Laat ze maar vanuit de politiek excuses eisen. Die nieuwe regel wat de boete betreft is een goed iets. Al veel te lang lijkt het wel of je als uitkeringsgerechtigde een crimineel bent tot het tegendeel is bewezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom?! http://www.nu.nl/binnenland/4059204/tonnen-wachtgeld-oud-zorgtopman.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een verschrikkelijk domme opmerking van Rutte! Als je niet op tijd je uitkering aanvraagt krijg je immers een boete. Dit grapje kostte ons al 150 euro, in de tijd dat ze nog wel goedwillende burgers wilden beboeten omdat hun eigen uwv zo onduidelijk werkt. Natuurlijk was het mijn mans eigen fout dat hij 1 formuliertje niet had ingevuld, nl het aanvragen van de uitkering. Tussen alle gedoe rondom de faillissementsuitkeringen en de hele papierwinkel hadden we die over het hoofd gezien. Dat krijg je als je daar nooit mee te maken hebt gehad. Wel had hij zich braaf op werk.nl ingeschreven, stuurde al weken sollicitatiebrieven en meldde dat keurig op werk.nl, hij was al bij een verplichte informatiebijeenkomst geweest en al...maar ja, dat ene papiertje...toen we na een tijdje toch eens gingen vragen hoe het met de uitkering stond, wanneer hij die zou ontvangen bleek onze fraude! En kregen we de boete! En uiteraard pas weken later de uitkering, eigen schuld. Wat we nu precies voor voordeel hadden bij deze fraude is me tot op de dag van vandaag onduidelijk, maar goed. Nu zou mijn man hier dus geen boete meer voor krijgen als ik het goed begrijp maar Rutte moet zich evengoed schamen voor zoveel onbenul!

  BeantwoordenVerwijderen