Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 3 juni 2015

Dochter heeft vaste baan!

Jongste dochter deed een masteropleiding biologie en studeerde af in de zomer van 2013. Werk was voor haar en haar studiegenoten helaas niet voorhanden, ze was dit voorjaar al weer bijna 2 jaar werkloos. Studiegenoten werken als vuilnisman, postbezorger of verkoper op een stationskiosk.
Helemaal werkloos was jongste niet, ze bezorgde 5 middagen per week post. Dat vond ze leuk hoor, lekker iedere dag buiten lopen, urenlang. Maar toch, het sloot niet helemaal aan op haar opleidingsniveau en dat zinde haar niet, ze wilde méér. Ze solliciteerde op allerlei vacatures, ook op banen die nauwelijks iets te maken hadden met haar opleiding, als er maar een redelijk hoog denk- en werkniveau gevraagd werd.
Zo kwam ze terecht bij het bedrijf waar ze nu werkt. Ook een heel andere tak van sport dan de researcher waar ze voor opgeleid was. Ze heeft de afgelopen 2 maanden een intensieve interne opleiding gehad, waarbij ze zowel overdag, als 's avonds, als in de weekenden voor aan het leren was. Het was een pittige klus, die interne opleiding, maar ze is goed genoeg bevonden en heeft nu per 1 juni een vast contract!
Een vast contract bij een commercieel bedrijf is wat anders dan het vaste contract dat ik heb als semi-ambtenaar. Als het slechter gaat bij het bedrijf van dochter, dan vallen er vaak toch ontslagen, het maakt niet uit of ze nu een vast contract heeft of niet.
Tot nu toe vindt dochter het werk en de opleiding heel leuk. Het zou geweldig zijn als dat zo blijft!
Dochter en haar vriend zijn nu ineens tweeverdieners, die nu per maand ongeveer 4000 euro netto binnen krijgen. Dáár moet dochter nog erg aan wennen, het is de zuinigste van mijn twee dochters. Ze heeft dilemma's als:
Waar geef je het geld aan uit en waarom?
Ik kan haar daar niet goed in adviseren, daar ben ik geen expert in!
Weten jullie leuke dingen voor een jonge vrouw van 25 en haar vriend van 27 jaar?
Vriend heeft twee jaar geleden al een koophuis gekocht waar ze heel tevreden mee zijn en een auto hebben ze ook al!35 opmerkingen:

 1. Ik zou zeggen: spaar/beleg zo veel mogelijk. Als je tevreden bent met je huidige leven en geen grote wensen hebt: beleggen dat extra inkomen. Je kunt een klein deel op een spaarrekening zetten om leuke dingen van te doen. Maar de rest: beleggen, beleggen, beleggen en als je dat een aantal jaar volhoudt, kun je leven van het rendement op je vermogen. Dat is handig als je ontslagen wordt, of op termijn wil kunnen kiezen voor een baan met een lager salaris of (even) geen baan.
  Ze zou ook even uit kunnen zoeken hoe het zit met extra partnerpensioen. Dat moet je in sommige gevallen vroeg aanvragen. Als je uiteindelijk met pensioen gaat, heb je meer gespaard en dat hoeft niet per sé naar je partner.
  Ik vergeet bijna: gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geld uitgeven, aan het maken van herinneringen ? Verder huis aflossen? Buffer opbouwen? Een potje vol storten zodat ze eerder met pensioen kunnen. Mogelijkheden genoeg toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou zelf goed sparen en verder lekker gaan reizen. Ze zijn nu nog ongebonden en later wellicht niet meer. Wij hebben in de vijf jaar dat we nog geen kinderen hadden veel leuke plekken bezocht. Hoeft echt niet aan de andere kant van de wereld te zijn.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sparen voor vakanties - New York, backpacken Azie, roadtrip Amerika/ Canada/ Australie/ Scandinavie (noorderlicht). Als je 3 weken weg wilt richting Amerika oid, reken dan op 6000 euro ongeveer voor een vakantie voor 2 personen.
  Sparen om een huis te kopen en voor inrichting ed
  Ikea meubels vervangen voor meubels van bijvoorbeeld echt hout of design meubels
  Weekendjes weg - citytrips ed
  Voorstellingen (mijn vriend en ik houden bijvoorbeeld erg van moderne dans)
  Wat vaker (of juist luxer/lekkerder) uit eten gaan met elkaar
  Hopelijk zo genoeg inspiratie ;)

  Oja, en waarom: sommige dingen zijn voor later. Zo hebben mijn vriend en ik allebei ruim 10.000 euro gespaard voor verbouwing/verhuizing naar een groter huis met kleine opkomst. Maar daarnaast hebben we ook gespaard voor mooie reizen (Canada met tentje en een week New York bijvoorbeeld). We spaarden samen (voor die vakanties bijvoorbeeld) maar ook ieder apart (voor bijv weekendje weg met vriendinnen etc). Vervolgens heb ik ook een deel gespaard om af te lossen op studielening (niet alles in een keer hoor, maar als ik weer 1500 euro had gespaard hiervoor, dan ging het weer richting Duo). En wij vinden het belangrijk om mooie dingen in huis te hebben (kunst en design meubels) maar ook om af en toe mooie ervaringen op te doen (vakanties). Het gaat er dus maar net om wat je zelf belangrijk vindt!
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In die tijd dat wij nog geen kinderen hadden zijn we gaan reizen: IJsland, Australie, Nepal, Amerika, zuidelijk Afrika, Costa Rica, Antarctica. Reizen die niet makkelijk zijn als je kinderen hebt, vanwege de kosten, maar vooral omdat het reizen zwaar is.
  Nu met de kinderen maken we wel vergelijkbare reizen, maar minder vaak en minder zwaar.

  Het is zeker geen weggegooid geld want deze herinneringen neem je altijd met je mee. Het wil ook niet zeggen dat je NL of Europa niet waardeerd, en zegt ook niets over mensen die om wat voor reden thuis blijven.
  Ik heb nog regelmatig het besef dat we het hier enorm goed hebben zelfs als we het wat minder hebben, ben veel sneller tevreden met wat ik allemaal heb. Hoef ook niet zo nodig spullen of duur eten, als mijn gezin maar gezond is en compleet. We proberen de kinderen ook echt bij te brengen dat ze het hier heel goed hebben en dat ze zich om anderen moeten bekommeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sparen. Is echt heel leuk, een gevulde spaarrekening.

  Daarnaast denk ik dat je, als je zo jong bent, vooral leuke vakanties moet vieren. Hoeft echt niet per sé ver weg te zijn, maar wel een paar weken leuk op pad. Dus ik zou een beetje spaargeld daarvoor gebruiken, elk jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Reizen!
  Dat zijn ervaringen die onbetaalbaar zijn. Waar je later nog met plezier en nieuwe inzichten op terug kan kijken.
  Feliciteer je dochter maar. Maar Zuinigaan, er is tegenwoordig geen baanzekerheid meer. Per 1 juli wordt het nog makkelijker om mensen te ontslaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een fijn nieuws, gefeliciteerd!
  En waarom zou ze het geld moeten uitgeven? Lekker wegzetten tot er iets voorbijkomt wat je echt graag wilt zou ik zeggen. Uit ervaring weet ik dat banen in de commerciële wereld zeer tijdelijk kunnen zijn. Dan een is grote buffer ook heel belangrijk, als overbrugging naar je volgende baan.
  vrgr,
  Carolina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelf investeren in vastgoed. Inkopen in het huis van haar vriend of een beleggingseigendom kopen. Of er in elk geval zoveel mogelijk voor sparen.
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Verre reizen (mits ze van reizen houden).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gefeliciteerd! Het is inderdaad maar schijnzekerheid, want man had ook een vaste baan totdat het bedrijf failliet ging en gewoon een doorstart maakte... Dan ben je toch je baan kwijt! Als ze kinderen willen zou ik ze adviseren om samen nog even te genieten van het samenzijn door vakanties enzo, als je kinderen hebt, wordt dat toch heel anders! (Niet minder leuk, maar wel anders)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mocht ze een studieschuld hebben deze zo snel mogelijk aflossen. Maximale buffer opbouwen en vooral ook genieten van deze rijkdom, je leeft nu!! Een evenwichtige balans tussen sparen en dingen doen die je graag wil omdat het financieel kan. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze heeft geen studieschuld. Ze had genoeg aan haar studiefinanciering + inkomsten uit een bijbaantje en lesgeven als studentassistent.

   Verwijderen
 13. Gefeliciteerd. En ja waaraan geld uitgeven..dat hangt af van hun interesses. Zijn ze geïnteresseerd in reizen, cultuur (theater, musea, opera, kunst), tweede huis in ander land, eerder stoppen met werken hoewel ze nu net zijn begonnen. Als ze weten waar hun interesses liggen is het makkelijker om te kijken of ze het zinnig vinden om daar hun geld aan te besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat fijn zeg!! Van harte gefeliciteerd voor je dochter! En voor wat het uitgeven aangaat: ik zou een mooi potje opbouwen en ik zou geld uitgeven aan ervaringen. Zo'n potje komt altijd van pas en ervaringen - bijvoorbeeld in de vorm van mooie reizen samen - heb je de rest van je leven plezier van. En ervan genieten dat ze dingen kan doen die ze eerder misschien niet deed vanwege het geld. Maar ik zou niet uitgeven om het uitgeven, dan beleef je er lang niet zoveel plezier aan. En het hoeft ook niet, want geld op je rekening ontploft niet binnen 30 dagen, het brandt niet en je gaat er niet dood van.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat fijn voor haar(en haar partner).
  Als ik haar was, zou ik inderdaad ook gaan sparen, en aflossen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Af en toe naar een duurdere kapper, die knipt het haar toch beter dan een goedkopere, koop kleding eens in een mooie kledingwinkel ipv. H&M of Zara, Primark, het gaat langer mee dus als je in de uitverkoop koopt vallen de prijs ook wel weer mee.Vakantie's is al genoemd dat is zeker leuk om samen te doen vooral na een periode hard werken is het fijn om samen weg te gaan en tijd te nemen voor iets anders. Toch is er niets mis met zuinig leven als je het niet uit noodzaak hoeft te doen. Omdat ze geen baanzekerheid heeft bij een commercieel bedrijf en dit nog haar eerste baan is, zou ik nog rustig aan doen met het geld. Nadeel van luxere uitgaven is, je went er snel aan en het doet pijn als het wegvalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. O ja, zelfde anoniem als net. Eens denken om een nieuwe hobby te nemen zoals golf ofzo of ieder jaar gaan skieën.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het leven geeft " vette jaren" maar helaas ook wel eens " magere jaren". De vette jaren moet je gebruiken om " vet aan te leggen". Fijn voor je dochter dat alle inspanning toch beloond is.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Alles is al gezegd geloof ik. Een spaarpot maken voor later, huis aflossen, reizen etc . Ik zou ook nog geld opzij zetten voor een opleiding. Het kan toch een keer gaan knagen dat ze met haar biologie niet aan de bak gekomen is. Dan zou ze misschien de universitaire lerarenopleiding kunnen gaan doen of een andere aanvullende opleiding. Een beroep hebben waar je je passie kunt uitoefenen is toch wel van heel grote waarde

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat leuk voor je dochter! Ik ben zelf ook nogal van het sparen maar drijf wel eens een beetje door. Ik las hierboven in de comments 'je leeft nu', en dat zou ik zelf ook weleens wat meer mogen doen. Probleem is alleen dat ik nu dankzij die fijne crisis werkloos ben (ja, vast contract, 13 jaar bij baas), en ontzettend onzeker ben geworden over geld. Terwijl ik best een aardige buffer heb. Maar ja, die groeit niet vanzelf aan.
  Ik zou zeggen, geniet er zoveel mogelijk van maar doe het verstandig en kijk ook vooruit. Ach, met zo'n moeder moet dat toch lukken... ;-)
  Groeten, Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind het wel een mooie vraag: "Waar geef je het geld aan uit en waarom?". Daar zit een diepere filosofische betekenis in!

  Schijnbaar heeft ze nu genoeg inkomsten, ze weet er van rond te komen. Anders stel je jezelf niet deze waarom vraag.

  Mijn eerste oprechte advies zou zijn om te zorgen voor een buffer waar ze 6 maanden mee kan overbruggen. Misschien zelfs 12 maanden. Fijn om F-U te kunnen zeggen en wat anders te kunnen gaan doen.

  Leef niet van salaris naar salaris. Leef van wat nodig is. Heb je die buffer en houd je nog steeds geld over? Dan kan je ook minder werken. Of zelfs meer. Maar het is dan je keuze, je wordt er niet toe gedwongen.

  Daarnaast is een "leuke-dingen-pot" altijd prettig. En leuke dingen zijn voor iedereen verschillend. De ene vind dat rondreizen met een mega-camper door de VS en Canada, de ander haalt zijn lol uit wekelijks een prachtige bos bloemen.

  Maar besef vooral dat je het niet MOET uitgeven omdat het nu eenmaal maandelijks binnenkomt. Maak jezelf niet afhankelijk van die inkomstenstroom. Dat zou ik als antwoord willen geven op die "en waarom?" vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Als ze mijn kind was zou ik haar adviseren om het www.MrMoneyMoustache.com pad te nemen. Met geld VRIJHEID kopen. Ik denk niet dan je in NL precies hetzelfde kan doen als MMM maar je kan wel heel veel bereiken. Ik wou dat het eerder had geweten......
  groetjes
  Claudia
  PS: Super blog...lees elke dag !!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Naast een mooi bedrag sparen voor toekomstige leuke en minder leuke dingen zeg ik:

  Reizen, rijbewijzen halen (ik ben zelf met motor bezig, superleuk), herinneringen maken. Mooie dingen beleven. Dingen mogelijk maken die in een minder vette toekomst miss niet meer tot de mogelijkheden behoren. GENIET!!!

  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Huis versneld afbetalen, en bijsparen pensioen. als je vroeg begint ben je met die zen klaar als je 50 ofzo bent. Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Sparen natuurlijk. Maar als je meer te besteden hebt kun je ook bv. boodschappen doen bij de biologische winkel. Mooie duurzame kleren en meubels kopen waar je heeeel lang plezier van hebt. Kunst kopen, een gezellig vakantiehuisje, Allemaal zaken waar je ook nog wat aan hebt als er mindere tijden komen. Zou ik doen, maar je dochter heeft wrsch. haar eigen plannen !

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Een hele hoop dingen die ik met het geld zou doen heb ik al gehoord. Mss kun je investeren in zonnepanelen of een zonneboiler. Heb je heel erg lang plezier van.
  Als zij nog meer geld overhoudt zou ik gaan denken aan beleggen in indexfondsen. Erica Verdegaal heeft daar laatst een goede blog overgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. helaas bied de term vast contract niet meer de zekerheid die het vroeger bood, dus alhoewel je zeker moet genieten zolang het kan ,toch zou ikook investeren in de toekomst en dus proberen zoveel mogelijk af te lossen en een buffer opbouwen voor het geval dat vaste contract niet meer van toepassing is.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Fijn voor je dochter! De vraag verbaast me toch wel enigszins. Waarom moet het geld dat binnenkomt opgemaakt worden? Waarom verlangens creëren die er eerder helemaal niet waren? Er komt vanzelf wel iets op haar pad en dan zal ze blij zijn dat ze er het geld voor heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een misverstand dat alle geld dat binnenkomt op moet. De vraag is meer: wat is een goede, verstandige bestemming? Wat zal ik er mee doen. Dat is iets anders dan alles opmaken.

   Verwijderen
 29. Ik zou met het overschot van het nettoloon sparen en aflossen op de hypotheek. Er vooral niet aan wennen dat er meer inkomen is, dat maakt het veel makkelijker om eens een versnelling terug te moeten. Wij hebben in 2000 ons eerste koophuis gekocht. Nu 15 jaar later wonen we in een eigen appartement zonder hypotheek! Dat geeft heel veel lucht in de bestedingen die je maandelijks zou willen doen. Veel succes met adviseren. Groet, Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Gefeliciteerd!!!!
  Enne... als ze niet oppast is het geld ook zomaar weer op ;) maar ik zou een leuke afweging maken tussen sparen en ervaringen 'kopen'

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Automatisch maandelijks een bedrag beleggen via Meesman of een André goedkope aanbieder van goed gespreide beleggingsfondsen. En dan er 40 jaar niet naar omkijken. Word je slapend rijk van. Zie ook het blog van Ms econowiser en het leuke blog van mr money moustache.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. En qua aflossen op de hypotheek: als het huis niet op haar naam staat moet wel goed schriftelijk worden vastgelegd dat bij verkoop een deel van de opbrengst van haar is (pro rata aan het door haar afgeloste bedrag).

  BeantwoordenVerwijderen