Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 3 juli 2015

Verkeerd berekend: terug te betalen 94 euro zorgtoeslag

Vorig jaar heb ik in oktober mijn zorgtoeslag stilgezet nadat ik berekend had dat ik in 2014 minder recht had op zorgtoeslag dan dat er eerst door de belastingdienst berekend was. Ik had in 2014 ook al een bedrag terugbetaald, maar dat bleek niet genoeg.
Gisteren heb ik een brief ontvangen met de definitieve berekening van mijn zorgtoeslag in 2014: nul euro.
Dat ik recht heb op 0 euro, oftewel noppes, nada, aan zorgtoeslag, heeft te maken met het feit dat ik vorig jaar extra gewerkt heb en extra inkomsten had uit werk op het stembureau en Euroclix.

Dus over de extra inkomsten moet ik niet alleen extra belasting betalen, maar ook de volledige zorgtoeslag inleveren.
Hoe was het ook al weer?
Leuker kunnen we het niet maken?

19 opmerkingen:

 1. Bekend probleem. Zolang je onder het plafond voor de toeslagenberekening valt is het oppassen geblazen met bijverdienen, want de vreugde is dan van korte duur. Het betekent toeslagen terugbetalen. Weinig aan te doen zolang dit stelsel nog blijft bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie trouwens de inkomsten en vaste lasten hierboven niet meer vermeld. Ben je die aan het herzien of zie je er definitief vanaf om die nog te plaatsen? Ik vond het altijd zo mooi overzichtelijk en interessant om te zien welke keuzes iemand maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tabbladen inkomsten en vaste lasten waren verouderd en moeten herzien worden. Tijdens mijn (thuisblijf) zomervakantie ga ik ze aanpassen.

   Verwijderen
 3. OP www.toeslagen.nl staan de volgende inkomensgrenzen:

  "Als u geen toeslagpartner hebt, mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 28.482 per jaar.

  Als u een toeslagpartner hebt, mag uw inkomen samen niet hoger zijn dan € 37.145 per jaar."

  Die grenzen zijn sinds een paar jaar verlaagd!
  U had het dus kunnen weten als je de berichtgeving volgt of de website raadpleegt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja en mijn inkomen was vorig jaar €28.810,- en dat komt omdat ik vorig jaar 2 maanden 0,2 fte extra gewerkt heb. Ik had in de berekening de eindejaarsbonus, gebaseerd op het inkomen in dat jaar, deze maanden extra werken niet meegenomen. Vandaar dat ik het fout berekend heb.

   Verwijderen
  2. En voor 2015 geldt: U krijgt geen zorgtoeslag, als uw inkomen hoger is dan € 26.316 euro (alleenstaand).

   Dus die norm is nog verder omlaag gegaan

   Verwijderen
  3. Ik heb de berekening over 2015 gemaakt en ik krijg geen zorgtoeslag. Ik ben een dag minder gaan werken en ik ga niet 2 maanden lang fulltime werken, maar ondanks dat verdien ik meer dan €26.316. Die zorgtoeslag heeft maar een paar jaar geduurd, maar is nu definitief niet meer voor mij.

   Verwijderen
 4. Ik heb laatst ook even uitgerekend waar mijn loon op uit zou komen en dat bleek 1750 hoger te liggen dan wat ik aan het begin van het jaar heb doorgegeven, ik heb het laten aanpassen en de zorg en huurtoeslag zijn naar beneden bijgesteld! Ik hou even een slag om de arm of ik een deel moet terugbetalen, heb immers al 6 periodes ontvangen...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom wordt Euroclix als inkomen gezien? Dat lijkt me hetzelfde als het sparen van spaarzegeltjes, en dat wordt ook niet als inkomen gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het opgeeft bij de belastingaangifte als inkomen, wordt het als inkomen gezien. Geef je het niet op als inkomen dan niet. Zo simpel is het. Ik heb net een brief van de vakbond binnen waar in staat dat ze mijn bruto-inkomen willen weten. Ik ga daar echt niet mijn Euroclix verdiensten bij optellen en ze de gelegenheid geven dat te laten mee berekenen in de hoogte van de vakbondscontributie:-) Het is natuurlijk ook nog zo dat je de waarde van spaarzegels contant uitbetaald krijgt en de verdiensten van Euroclix niet. Dat maakt wellicht ook nog verschil, maar de Belastingdienst heeft steeds minder mensen in dienst en doet alleen nog steekproefsgewijs controles bij de belastingaangifte. Tja, wil je Roomser dan de paus zijn?

   Verwijderen
 6. Ik bedoel dit niet akelig, maar het is nu eenmaal zo dat toeslagen bedoeld zijn voor mensen die ze nodig hebben. Kom je boven een bepaalde grens dan is het uit met de pret.
  Ik werk door gezondheidsproblemen nog maar 1 dagdeel per week en dit zorgt ervoor dat mijn heffingskorting minder is dan voor iemand die helemaal niet werkt (met een werkende partner). We zitten samen ook net boven de grens voor zorgtoeslag, huurtoeslag......tja....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat mag dan wel zo zijn, maar een paar jaar geleden was die grens hoger en ontving ik wel zorgtoeslag en hoefde ik veel minder verplicht eigen risico te betalen, kreeg ik compensatie eigen risico en had ik ook nog een keer een toeslag uit de WTCG (rond 300 euro). Ik verdiende toen nauwelijks minder dan nu. Mijn salaris is in vergelijking met 4 jaar geleden 2% gestegen.

   Verwijderen
  2. Begrijp me goed, ik klaag niet, ik heb ruim voldoende om van rond te komen, maar de overheid heeft de kraan voor chronisch zieken met een relatief laag inkomen volledig dicht gedaan. Alleen mensen met een heel laag inkomen krijgen nog een beetje extra.

   Verwijderen
 7. Tsja, leuker zullen ze het echt niet maken. Je kunt ook omdenken en jezelf een groot compliment geven omdat je door hard werken deze keer geen bijdrage van de overheid nodig hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik moet bijna 900 euro aan huurtoeslag terugbetalen, omdat mijn dochter vorig jaar nog bij mij inwoonde en haar inkomen bij het mijne opgeteld werd, dat ik daar geen cent van gezien heb omdat zij haar geld zelf nodig had om haar opleiding te betalen , dat is natuurlijk niet interessant voor de belasting , maar ja gelukkig had ik er al rekening mee gehouden. het is wel jammer maar ga me niet druk maken over zaken die je niet kunt beinvloeden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat soort dingen zijn wel heel erg zuur!

   Verwijderen
 9. ..het lijkt me logisch dat toeslagen minder worden als je inkomen hoger wordt! Dat weet je en daar kun je rekening mee houden.

  BeantwoordenVerwijderen