Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 8 juli 2015

(Vr)eetschuur

Kort geleden is schoonzoon met zijn broer en zijn vader wezen eten in een wokrestaurant. In de volksmond heten deze horecagelegenheden ook wel vreetschuur. Deze vader was nog nooit in een all-you-can-eat-restaurant geweest en was helemaal verbaasd! Je kon kiezen wat je wilde en je kon zelf opscheppen zo veel als je wilde en dat in een enorme diversiteit! In zijn wereld nog nooit vertoond! De zoons vonden het heel grappig toen ze er achter kwamen dat hun vader het fenomeen niet kende.
Op zich is het begrijpelijk dat iemand verbaasd is. Als je met je werk of privé nooit in een dergelijke "vreetschuur" komt, dan bevinden dergelijke eetgelegenheden zich volstrekt buiten jouw wereld.
Ik ben met werk en vrijwilligerswerk al heel vaak in een wokrestaurant of tapasrestaurant geweest. Alle eten is voor één prijs en soms zijn ook de niet-alcoholische drankjes daarbij inbegrepen. Het is er altijd heel druk en ook gezellig.
Het enige nadeel vind ik dat ik al snel te veel eet. Alles is lekker en er is méér dan genoeg. Dat was voor mij een valkuil. Biologisch gezien is het zo, dat je pas na 20 minuten voelt of het genoeg was. Als je in die tussentijd er nog een heleboel bij gegeten hebt, dan vertrek je kotsmisselijk weer naar huis. En dat is nou ook weer niet de bedoeling!

Na die eerste keer, toen ik echt te veel at, ben ik het rustiger aan gaan doen: meer pauzes, in verhouding véél groentes en vissoorten en weinig vet en koolhydraten. Kortom, een lichte maaltijd. Dan voel je je ook niet plotseling bomvol. Niet dat deze aanpak in één keer werkte, maar het gaat nu stukken beter.

12 opmerkingen:

 1. Zelf ben ik ook al een aantal keer in een wokrestaurant geweest. Een van de eerste keren viel ik ook in de valkuil. Lang geleden werd ik door een tante getrakteerd op een etentje in een wokrestaurant. Ik had te veel in een keer opgeschept. Uit beleefdheid probeerde ik zoveel mogelijk op te eten, maar na afloop merkte ik dat ik echt te veel gegeten had.

  Als ik nu in een wokrestaurant eet, dan schep ik veel minder op, en ga ik als ik nog trek heb gewoon wat vaker naar het buffet.

  Het is inderdaad een idee om meer groente op te scheppen. En vis maken ze vaak speciaal voor je klaar.

  Hier in de stad is een sushi restaurant waar je onbeperkt kunt eten. Wel staat er uitdrukkelijk dat verspilling niet wordt gewaardeerd. Restanten door een overbestelling worden in rekening gebracht.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk de reactie van zijn vader.Zelf vind ik die vreetschuren niets. Met een grote groep vind ik het nog te doen maar met mijn gezin of ander klein gezelschap vind ik het ontzettend ongezellig. Er is altijd wel iemand van zijn/haar plek om eten te halen. Groet Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een voordeel dat er steeds wordt opgestaan om bij te halen. Je kunt zo steeds van plaats wisselen. Je zit dan niet de hele avond naast dezelfde mensen en kunt met iedereen een gesprek voeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad een kunst om niet te veel te eten.
  In Frankrijk eten we ook graag in een lunchrestaurantje met: Buffet volonté. Daar staat ook niet alles bij elkaar, echt de voorgerechten gescheiden van de hoofdgerechten. Meestal nemen we meer voor dan hoofdgerechten en niet teveel, zodat er nog ruimte overblijft voor de heerlijke zelfgemaakte chocolademousse met stukjes chocolade. Wijn en koffie erbij en voor 13,50.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ...ik hou niet van de term ' vreetschuren'
  De mensen met de overvolle borden, die de helft niet opeten, zijn in mijn ogen onbeschaafd en onfatsoenlijk maar met het concept van deze eetgelegenheden is niks mis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de etentjes die ik tot nog toe heb meegemaakt is er geen sprake van grote hoeveelheden die niet opgegeten worden en is het wat dat betreft niet anders dan in een normaal restaurant. Daar eet ook niet iedereen zijn bordje helemaal leeg.

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens. Ik vind vreetschuur ook altijd zo denigrerend klinken. Wij komen er graag, want ik vind het altijd lastig om te kiezen wat ik wil eten. Bij een all-you-can-eat kun je vanalles wat nemen. Ik vind dat fijn :) En kom niet om mezelf tonnetje rond te (vr)eten.

   Verwijderen
 6. Zelf houd ik niet zo van wokrestaurants, mede doordat je inderdaad snel te veel eet. Grappig dat die vader zo reageerde. Het gaf mij echt een glimlach.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een paar keer in zo'n gelegenheid geweest omdat we uitgenodigd waren en ik vind het afschuwelijk. Rennende en gillende kinderen en mensen die achterlijk volle borden opscheppen. En dan ook nog gezang aan tafel als er iemand jarig is...
  Het eten ligt soms urenlang in de bakken, iedereen zit er aan :(
  Als ik uit eten ga wil ik bediend worden door iemand die weet wat er geserveerd wordt en dan wil ik niet in de rij staan voor mijn eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Grappig de verschillende opmerkingen. Ik vind het op zijn tijd best lekker, zelf kiezen wat je neemt en hoeveel. Ik heb het een paar maal gedaan en geen last gehad van rennende en gillende kinderen. Daarentegen heb ik ook geen bezwaar om aan tafel bediend te worden. Ik kan genieten van een sterren restaurant en af en toe kan een Mac Donalds handig en lekker zijn. Alles op zijn tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker hoor, de wok. Nooit last van gillende kinderen gehad. Veel keus. beetje heen en weer lopen,van alles proeven, geen gedoe, niet teveel eisen . Nadeel vind ik inderdaad wel dat het voedsel lang in de bakken ligt. Het liefst ga ik dus aan het begin van een avond, voor mijn gevoel is het dan verser

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben in onze omgeving een geweldige wok waar we regelmatig met plezier komen.
  Overvolle borden zal je daar niet aantreffen ;-) ze hanteren nl de regel als je meer dan 20% van het eten laat staan wat er is opgeschept dan betaal je 20% meer op de rekening haha nou mensen lopen wel een keertje extra om iets bij te halen dan te veel op te scheppen en te laten staan
  Het fijne van de wok is dat je meteen weet wat je aan het eind van het eten kwijt bent.
  Hier zit er geen tijdlimiet op en het drinken, behalve bier/wijn is in begrepen.
  Jengelende kinderen kom je ook in andere eetgelegenheden tegen, zelf heb ik er "nog" geen last van gehad.

  BeantwoordenVerwijderen