Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 31 augustus 2015

Spaarrentes: laag, lager, laagst!

Elke keer als ik denk dat het allerlaagste punt bereikt is en de spaarrente nu toch wel een dieptepunt bereikt heeft, dan blijkt dat het toch nog lager kan.
Dan ontvang ik weer een mailtje dat de bank de rente aangepast heeft. Dat aanpassen is een ander, wat vager woord voor verlagen. Ik heb liever aanpassingen naar boven!
De renteopbrengst op mijn spaarrekeningen varieert nu tussen 1,3 en 1%. Per 2 september zakt die 1,3% naar 1,2% en heb ik weer een andere spaarrekening die de hoogste spaarrente geeft, of liever gezegd, het minst lage percentage. Dat is 1,25% voor zo lang als het duurt tenminste.
Zou het nog lager kunnen?
Het zou me eerlijk gezegd niet verbazen!
Ook als je je spaargeld vastzet in een spaardeposito is het droefenis alom! Ooit, in 2009, had ik 5000 euro 5 jaar lang vastgezet tegen een rentepercentage van 5,45%. Kom daar nu eens om! Nu ontvang je voor een 5 jarig deposito maximaal 2% rente per jaar.
Ik begin er nu niet aan om geld zo lang in een deposito te stoppen. Want daar krijg ik zeer waarschijnlijk spijt van! Want wat als de rente omhooggaat en ik ontvang nog jarenlang die 2%?

Wat doe ik met mijn spaargeld? Misschien ga ik op zoek naar een kortlopend deposito, dan ontvang ik iets meer rente en als de rentes dan weer gaan stijgen, dan gaat dat deposito niet nog eindeloos door.
Verder ben ik mij aan het oriënteren op crowdfunding. Je ontvangt meer rente, maar je loopt ook meer risico om je geld kwijt te raken en dus helemaal geen rente te ontvangen en (veel) minder geld over te houden dan je er in gestoken had. Over geld steken in crowdfunding heb ik nog geen besluiten genomen.
Er is 1 lichtpuntje voor mensen die zo veel spaargeld hebben, dat ze vermogensrendementsheffing moeten betalen, de zogenoemde spaartaks. De belastingdienst ging altijd uit van een rente van 4% op spaargeld, vanaf 2017 zal worden uitgegaan van een fictieve rente van 2,9%. Over deze fictieve rente moet je dan 30% belasting betalen. Ook gaat het bedrag waarover je geen belasting moet betalen omhoog naar 25.000 euro.
In feite is dit rentepercentage bij de huidige spaarrentes nog steeds te hoog, want geen bank betaalt 2,9% rente over je spaargeld, maar het is in ieder geval beter dan 4%.

8 opmerkingen:

 1. Het is echt om te huilen op het moment, wij ontvangen maar liefst 0,6% rente op onze spaarrekening

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou kunnen overstappen naar een bank die meer spaarrente geeft. Klik maar eens op de link helemaal rechtsonder: van spaarbank veranderen.

   Verwijderen
 2. Vandaag rente ontvangen. Wij hebben een bonusrenterekening bij de ING.
  Ook dat is nog erg weinig maar ja.....het ontvangmomentje blijft toch leuk ;-)
  Zeker kan het nog lager. Het schijnt dat er in Duitsland banken zijn waar je zelfs moet betalen om je spaargeld te mogen stallen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er naar uit dat de rente de komende jaren niet zal stijgen, de staatsschuld is te hoog en als de rente stijgt wordt die nog hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben blij,dat er nog een klein beetje rente ontvangen wordt. Zou de kans bestaan,dat we echt rente moeten gaan betalen over spaargeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach ja, ik weet nog van de tijd dat ik überhaupt geen geld had om rente over te mogen of kunnen ontvangen. Dat ik er nu van baal dat mijn geld zo weinig oplevert is dus een prettig gevoel bijna! We zijn fiks aan het aflossen geweest, dat levert meer op. Daarnaast zit ik met een bedrag wat te overzien is voor ons in crowdfunding, verspreid over meerdere projecten, dus weinig risico. Maar toch een risico en dat we dat kunnen dragen stemt me dankbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik zo de rentepercentages lees is er niks mis met de vertrouwde oude sok onder het kussen.. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is inderdaad om te huilen. De verwachting is dat het nog lager gaat worden. Wij hebben ervoor gekozen om meer te investeren om een hoger rendement te halen.

  BeantwoordenVerwijderen