Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 30 augustus 2015

Nog een extra aflossing hypotheek

In februari had ik al een deel afgelost, maar ik was vergeten dat ik toen niet maximaal heb afgelost.
Ik kon nog een bedrag boetevrij aflossen, namelijk €2.300.
Inmiddels heb ik besloten dat ik dit restbedrag ook aflos, want waarom eigenlijk ook niet?
Eigenlijk ben ik er nog steeds niet uit wat voor mij de beste optie is.
Moet ik alles aflossen en hypotheekvrij door het leven gaan?

Of moet ik een heel klein stukje hypotheek houden om die eventueel later weer wat groter te maken als ik een ander huis wil kopen? Misschien wil ik op een gegeven moment alles gelijkvloers. Met mijn huidige rugklachten lijkt mij dat idee voor de toekomst niet zo slecht.
Mijn totale hypotheek is op dit moment: €21.400,-

Wat is wijsheid?
Alles aflossen of een mini-hypotheekje houden?

14 opmerkingen:

 1. Hallo Zuinigaan, dat hangt er vanaf of je vanuit je huidige hypotheek weer uit kunt breiden en of dat gunstig is. Als er in je voorwaarden staat dat je tegen dezelfde rentetarieven ed een grotere / aanvullende hypotheek kunt nemen, dan zou ik het zelf waarschijnlijk als optie achter de hand houden. In dat geval zou ik ook even kijken hoe groot de resthypotheek mag zijn. Anders kun je altijd nog op een tientje per maand blijven zitten toch? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn rente is niet heel gunstig, die is 4,55%, wat dat betreft zou ik de hypotheek heel goed volledig af kunnen lossen.

   Verwijderen
 2. Hoe zit het met die levensverzekering die aan je hypotheek gekoppeld is? Daarvoor betaal je, als ik naar je vaste lasten kijk, zo'n 60 euro per maand. Keert die verzekering een vast bedrag uit bij overlijden, en wil je hem daarom wil houden (als extra erfenis voor je kinderen)?
  Als de levensverzekering alleen maar de hypotheek afbetaalt, dan zou ik 'm kwijt willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga de hypotheekadviseur benaderen hoe het nu precies zit met deze levensverzekering.

   Verwijderen
  2. Kun je gelijk vragen of je uberhaupt nog wel een hypotheek krijgt met steeds schraler wordende AOW en pensioen.

   Verwijderen
 3. Huur een bouwkundige van VEH in en laat hem kijken of je je huis ook voor de toekomst bestendig kan maken.
  Bij mij kan dat. Een traplift is mogelijk. Evt kan ik nog aan mijn huis bij laten bouwen slaapkamer met douche. Maar dat hoeft niet. Hou meer van tuin dan vol bebouwd.

  Huur een bouwkundige van VEH in, kost weinig, veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt een levensverzekering hebben om dit bedrag uit te laten keren bij overlijden. Je kunt van dat bedrag voor je nabestaanden je begrafenis maar ook de vaste lasten als hypotheek, gas, water licht, verzekeringen , verkoop van je huis te laten betalen.
  Ik heb in ieder geval een verzekering en dat is een veel lager bedrag dan boven genoemd om mijn kinderen de eerste 2 jaar vooruit te kunnen helpen, er nog vanuit gaande dat ze zelf nog geen inkomsten hebben. Met 2 jaar hoop ik dan wel dat het huis in tussentijd verkocht is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je de hypotheek aflost ben je het huurwaardeforfait kwijt wat nu bij je inkomen opkomt. Het schijnt ook al bij een kleine hypotheek zo te zijn. Ik weet niet waar de grens ligt. Even kijken in een belastinggids

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zitten met hetzelfde dilemma, hebben nog een hypotheek van € 30.000 aflossingsvrij met een rente van 2,9% wat resulteert in € 60.00/mnd. We hebben het geld om hem af te lossen maar ergens durf ik niet zo goed omdat ik niet weet wat een geheel afgelost huis voor consequenties kan hebben in de toekomst. Wij zijn beiden al met pensioen. Wat zou een redelijk bedrag zijn om te laten staan? Gr. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt geheel aan je financiële situatie. Als je met pensioen bent is je HRA mogelijk een stuk lager, dit ligt aan de hoogte van jullie pensioen. Hoeveel 'vrij' spaargeld en evt beleggingen hebben jullie nog? Ik zou niet zomaar alles aflossen, maar eerst eens de hele situatie in kaart brengen. Dan kan je kijken wat de vrijheid van 30000,= op je spaarrekening je jaarlijks mag kosten. Je kan de 'kosten' hiervan al beperken door misschien een wat langduriger deposito af te sluiten. Mocht je nog vragen hebben of er nog eens naar laten kijken mag je ook altijd een mailtje sturen. Ik ben geen financieel specialist maar hoef(en heb)ook geen producten te verkopen ;)

   Verwijderen
  2. Wij hebben naast die € 30.000 nog ruim voldoende spaargeld, dat is het probleem niet. Het ging mij meer om de hypothetische vraag of een afgelost huis ons in de toekomst nog problemen kan opleveren. Mogelijke vrh of i.v.m. zorg die een van ons tweeën mogelijk nodig heeft. Ik begrijp ook wel dat dit allemaal koffiedik kijken is maar aangezien we een regering hebben die ineens allerlei regelingen zomaar op de schop kan gooien vraag je je wel eens af wat wijsheid is. Leontine

   Verwijderen
 7. Het is altijd nog een optie om te gaan huren als je wil verhuizen. De opbrengst van je huis er dan (gedeeltelijk) voor te gebruiken. Zo zitten je nabestaanden later niet met een te verkopen huis.

  Dit was een advies van adviseur eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet er zelf wat te weinig van om daar advies over te kunnen geven (ben immers nog lang niet in de buurt van 'een klein hypotheekje!'), maar in ieder geval mooi dat je weer een aflossing gaat doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo wie zo prachtig dat je zo ver bent met het aflossen van de hypotheek. In 2007 aangegaan en in 2017 geheel afgelost? Knap hoor! groet anna

  BeantwoordenVerwijderen