Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 23 oktober 2015

Een smartphone gekocht!

"Ineens" heeft "iedereen" een smartphone, mijn beide dochters ook. Mijn dochters hebben nog niet zo heel lang een smartphone, nog geen half jaar. Vooral oudste is zeer enthousiast en raadde mij aan om ook eentje te kopen.
Ik was afgelopen zondag op kraamvisite, mijn stiefdochter heeft in september een 3e dochtertje gekregen. Haar oudere dochters hebben elk een smartphone, mijn stiefdochter zelf en ook haar vader, mijn eerste man, bleek tot mijn verbazing ook een smartphone te hebben! Hij is nu 78 jaar en ook hij had sinds kort zo'n apparaat.
Dan krijg ik toch het gevoel gigantisch achter te lopen! Hoog tijd om een trendy apparaat aan te schaffen!
Mijn eerste telefoon, met uitschuifbare antenne.
Nu bedoel ik dit niet echt serieus, want in feite maakt het mij niet zo heel veel uit, ook al zou ik de allerlaatste in Nederland zijn die nog een gewone telefoon heeft! Ik heb ook heel lang een "baksteen" gehad, zo'n hele grote mobiele telefoon, met een antenne die je uit moest schuiven. Probleem met die eerste telefoon, die ik in 1998 kocht, was de accu erg snel leeg was en constant opgeladen moest worden. Ik was nooit bereikbaar, want ik deed het ding alleen aan als ik zelf wilde bellen.

Wat voor smartphone heb ik gekocht? Eentje van hetzelfde merk als oudste dochter, nieuwprijs 109 euro. Jongste heeft zo'n ding dat waterdicht heette te zijn, maar dat helemaal niet helemaal was. Ik kocht mijn telefoon als tweedekansje bij het bedrijf dat Daantje als tip gaf.

Maar oef, het is eerst nog wel even wennen!
Hoe werk je met zo'n ding? Je ziet pubers er mee omgaan alsof het niets is, maar ik moest eerst smartphone lessen, dat is mij duidelijk! Hoe verzend je een appje?  Heb ik genoeg aan de wifi thuis en op mijn werk, of kan ik toch beter een internetbundel nemen en hoeveel kost dat dan?

Ik snap nu wel dat mijn 78-jarige ex er nog niet goed mee uit de voeten kan.
Het is al helemaal niets voor mijn 2e man, mijn psychiatrische ex, die weet niet eens hoe hij een sms moet sturen en hoe hij er eentje kan ontvangen. Ook is deze laatste vergeten hoe hij moet mailen en hoe hij iets op facebook kan zetten. Die kan dat waarschijnlijk alleen met 2x per dag lessen, want anders is hij het helaas al weer vergeten.

En ik? Ik heb er als 62 jarige wel vertrouwen in, dat ik er binnenkort heel aardig mee uit de voeten kan! Ik heb al lessen gehad van mijn schoonzoon en die heeft nu ook whatsapp geïnstalleerd, maar voorlopig laten mijn smartphonevaardigheden nog wel wat te wensen over!

Welke keuzes heb ik gemaakt? Ik neem geen data bundel, ik ga voorlopig althans, alleen op plaatsen waar gratis wifi is, internet op de telefoon gebruiken. Ook thuis natuurlijk en op het werk, maar ook heb je wifi in veel winkels, zoals AH, Jumbo, Ikea en V&D. Ook in veel restaurants en in het OV heb je gratis wifi.

Ben jij nog smartphone-loos?

25 opmerkingen:

 1. Ik ben veertig en ik ben nog steeds smartphone-loos. Wel heb ik een I-pad Mini (gewonnen), en daar moet ik ook nog aan wennen, hoewel er veel mogelijkheden zijn met Apps.

  Mijn mobieltje is een Siemens M55 die ik in 2004 gewonnen heb. Jarenlang heeft dit mobieltje ongebruikt thuis gelegen, omdat ik in die tijd zelf net een mobieltje had gekocht (Siemens A55). Sinds twee jaar gebruik ik deze Siemens M55, en ik vind het zonde om een telefoontje dat het nog prima doet weg te gooien, tenzij er een goed doel zou zijn. Ik heb prepaid, en ik bel en SMS. Wel krijg ik weleens opmerkingen van SMS jij nog?

  Wel zou ik een Smartphone toch gemakkelijk vinden. De Apps, en als ik onderweg ben routebeschrijvingen kunnen zien. En ik doe een cursus en daar is een Whatsapp clubje, daar kan ik nu niet aan meedoen.

  Alleen vind ik het moeilijk om een goede en goedkope smartphone te vinden. En ik weet het verschil niet tussen een I-phone en Smartphone. Van de Blackberry hoor ik eigenlijk niets meer.

  Zelf zou ik ook voor gratis Wifi gaan, ik wil niet nog een extra internetabonnement afsluiten.

  Fijn weekend.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een iPhone is een merk smartphone, van het merk Apple. Deze heeft een ander besturingssysteem, de meeste smartphones gebruiken Android als besturingssysteem.

   Verwijderen
 2. Ik kocht er een in Duitsland en heb een maand internet geprobeerd maar vond dat te lang duren allemaal en te klein scherm. Ik vind vooral het typen, maar daar heb ik een fijn pennetje voor gevonden met rubberpuntje, werkt prima bij de ac..n voor 79 cnt.

  Voorlopig ben ik zo tevreden, wifi heb ik dan niet onderweg maar dat is dan jammer, ga ik geen abonnement voor afsluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn moeder heeft een smartpfone cadeau gekregen van ons als dochters. Ze is 70!
  In het begin was het lachen (ze rende 2 straten ver naar broer omdat ze het niet snapte als er wat binnen kwam) maar nu red ze zich prima. We hebben een moeder/dochters groep aangemaakt en ze stuurt ons iedere dag appjes en foto's. Soms stikt het van de taalfouten maar met enig puzzelen komen we er wel uit.
  Inmiddels is de accu sneller leeg en af en toe loopt de mobiel vast. Tijd voor een nieuwe! O ja, ze heeft zelfs facebook. Goed voor familie contacten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is wel heel handig, inderdaad. Ook om een familiegroep te maken op whatsapp bijvoorbeeld.

  Ik heb een smartphone gekocht van 59 euro (nieuwprijs), het heet Wiko. Hij doet het helemaal prima, ik ben er erg tevreden mee. Hij kan ook alles wat ik er mee wil, je kunt er alleen niet mee onder water, ha ha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. (Is soort van reclame, sorry, maar ik vind het voor de lezers hier wel fijn om te weten dat een smartphone tegenwoordig echt niet meer honderden euro's hoeft te kosten).

   Verwijderen
 5. Ik heb sinds 3 maanden een iPhone, hier voor was ik helemaal mobielloos. Het is de oude telefoon van manlief met een simpel abo er bij. Ik vind het voordeel van de iPhone dat het aansluit op de iPads die de familie gebruikt. Zo kan ik gratis beeld bellen met familie (opa en oma) als w op vakantie zijn. En het gebruiksgemak vind ik ideaal helemaal als je de iPad al gewend bent is het precies het zelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja hier ook smartphone aangeschaft voor het werk maar prive is het zeer handig. wel een databundel erop zitten want ff snel een boodschap doen en 20 berichten beantwoorden in de super is niet handig. Wat betreft snel accu leeg zijn we weer terug bij af de eerste smartphone die een week meegaat ken ik nog niet,maar ze komen eraan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat ik thuis, op het werk en zelfs in het zwembad wifi heb, kan ik prima zonder een databundel. Dat hoeft gelukkig niet allemaal in de supermarkt!

   Verwijderen
  2. Bofkont, kan hier tot 100 uur per week van huis zijn, en werk overal en nergens dus dan is abbo echt must kan af en toe gebruik maken van Kpn-fon wat ook weer scheelt :)

   Verwijderen
  3. Dan snap ik dat je een databundel hebt! Ik ben zelf het prepaid-stadium nog maar pas voorbij! Sinds juli 2014 heb ik een abonnement!

   Verwijderen
 7. ik heb een i-phone, zonder data-abonnement, ik heb thuis wifi en bij mijn oppas adres ook, op het werk had ik ook wifi, maar intussen werk ik niet meer, dus dat heeft geen nu, verder neem ik mijn i-phone weinig mee, alleen als ik met de auto weg ga, dan is het wel handig als je pech krijgt bijvoorbeeld. verder what's app ik met heel veel mensen, dat is gratis. ik heb een abonnement van 8 euro met 100 belminuten, zonder databundel dus. bevalt goed, ik gebruik bijna geen belminuten per maand door het what's appen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sinds een jaar heb ik een smartphone, Samsung aanbieding van de K.shop. Heerlijk zo'n ding.WhatsApp, Wordfeud spelen, etc. Ik ben 60.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, met het moderne onderwijssysteem moet je als ouder bijna wel aan de smartphone... Ik heb een iPhone 4 van marktplaats. Ik kan er mee bankieren en luister er muziek op. En met een beetje inspanning kan ik er mee whatsappen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben heel blij met m'n smartje, ik maak er betere foto's mee dan met m'n fototoestel en vooral via dropbox heb 'k deze ook direct op de PC staan, ideaal!
  Veel plezier ervan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb mijn gewone mobieltje al sinds 08. ik was hem een keer kwijt dus ik belde mijn werk en vroeg hebben jullie mijn N....ki... daar liggen, nee wel een ander merk. Was het toch mijn mobieltje, ik wist niet eens de juiste naam. Totaal niet merkbewust. Ik heb ook gezegd dat ik pas een nieuwe koop als mijn huidige stuk is. Dan kan misschien nog wel even duren, daarna ga ik overstag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geen slimme mobiele telefoon voor mij. Waarom zou ik? Lijkt me vreselijk om overal gestoord te kunnen worden. Vind het veel gezelliger om persoonlijk contact met mensen te hebben, het is veel leuker om spontane gesprekken te hebben met bekenden die je onderweg tegenkomt, eens te bellen naar een vriendin en een kaart te sturen naar familie.

  Thuis heb ik de beschikking over een prima pc en prima internet, dus waarom zou ik niet even kunnen wachten tot ik thuis ben. Informatie voor onderweg zoek ik altijd van te voren even op. En het scheelt ook weer extra kosten.

  Tot nu toe red ik me prima en als deze telefoon het begeeft heb ik een gewonnen slimme mobiele telefoon liggen, pas op dat moment ga ik over. En ik ben nog onder de 50, heeft dus niets met leeftijd te maken, maar met mijn eigen keuzes.

  Vind het wel jammer dat de meeste mensen zich zo mee laten slepen door anderen die je gaan buiten sluiten als jij niet toevallig aan hun wap-groepje mee doet.

  Groetjes,
  N

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Ik heb ook geen enkele behoefte aan internet bij de supermarkt of op straat.
   En in het zwembad zwem ik, dus ook daar geen behoefte aan internet.
   Yvonne

   Verwijderen
 13. IK heb sinds ruim 1 jaar een smartphone. Ik vind het heel handig. Vooral whatsapp gebruik ik veel. Mijn man heeft sinds juni dit jaar ook een smartphone en die gebruikt ook alle functionaliteiten. Je raakt er zo aan gewend. Onlangs vroeg een mevrouw aan mij de weg. Die had al een uur lopen dwalen. Even google maps erbij en ik kon haar zó de weg wijzen. Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Van mijn werk. Afgezien van dat ik daar ook werk mail mee ontvang: heel handig om bij onverhoopte vertraging of tegenslag onderweg in de trein al alternatieve OV routes te kunnen bekijken en via de familie whatsapp af te stemmen hoe we het met eten gaan doen. Je ziet wel opvallend weinig mensen om zich heen kijken, ieders blik is gericht op het scherm. Kwestie van andere bezigheden meenemen onderweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had in augustus heel trots een smartphone gekocht. In mijn omgeving waren mensen heel enthousiast, eindelijk had ik er ook één. Nu kon ik zelf ervaren hoe (on)misbaar die dingen zijn. Ik kan er niet goed mee overweg, en de accu is schrikbarend snel leeg.

  De gekregen smartphone van mijn dochter was kapot. Ze gebruikte hem voornamelijk voor haar spelletje. Ik heb haar mijn smartphone gegeven, en ik heb mijn ouderwetse toestel van 15 euro weer in gebruik genomen. Zowel dochter als ik waren erg blij met deze oplossing :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nee geen smartphone, maar afgelopen voorjaar weer een ouderwetse gekocht. Dit uit zelfbescherming omdat ik bang ben dat ik voortdurend zal kijken als ik onderweg ben. We waren een week naar Ierland en hebben bewust geen tablet meegenomen. O wat lekker rustig.
  Trouwens zo'n telefoon met antenne heb ik ook gehad!.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik werkte in 1994 bij KPN klantenservice mobiele telefonie. Toen was er het NMT netwerk met 06-52 nummers en later kwam het GSM netwerk met 06-53. Libertel had 06-54 nummers. Mijn eerste mobiele telefoon was voor het NMT netwerk. Zonder display. Ontwikkelingen gaan snel. Ik heb een fijne 'smartphone' en kan slecht zonder. Wel door mijn oude werkgever een heel voordelig abonnement. Bellen, sms- en en onbeperkt data voor net iets meer dan 10 euro. Ik vind whatsapp echt superhandig. Daarnaast is het mijn fototoestel, mijn T.om T.om, mijn rekenmachine, mijn portemonnee en veel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Zuinigaan, wat leuk dat je een tweedekans mobiel bij Coolblue hebt gekocht!! Als je ergens niet uitkomt dan biedt Coolblue altijd de service om met je mee te kijken.... Gewoon even bellen als je ergens niet uitkomt :) Wie weet krijg je mij dan wel aan de telefoon, hihi ;)

  Hoe dan ook: veel plezier met je nieuwe telefoon :D

  BeantwoordenVerwijderen