Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 15 oktober 2015

Er komen nieuwe hoortoestellen!

Al heel lang hoor ik niet zo goed. Ik heb aan beide oren een cholesteatoom gehad die mijn gehoorbeentjes min of meer ruïneerden. Rechts heb ik in plaats van deze gehoorbeentjes een prothese ingebouwd gekregen, links is het cholesteatoom verwijderd en zijn de gehoorbeentjes schoongemaakt en zo goed mogelijk hersteld. In januari 2016 is het 8 jaar geleden dat ik mijn eerste hoortoestellen kreeg en ik heb nu besloten nieuwe te nemen.

Waarom? 

De techniek is in de afgelopen 8 jaar een stuk verbeterd. Waren mijn hoortoestellen in januari 2008 het neusje van de zalm, nu bungelen ze een beetje onderaan op de ladder van hoortoestellen. Nou ja, helemaal het neusje van de zalm waren ze destijds niet, ze hoorden tot de top van het middensegment, een subtopper, maar dat was best goed!

Ik heb nu recht op hoortoestellen van een betere soort. Als ik, nu ik nog werk, nieuwe hoortoestellen neem, dan kom ik waarschijnlijk in aanmerking voor hoortoestellen in categorie 5. Zodra ik gepensioneerd ben en er volgens de zorgverzekeraar minder van mijn gehoor geëist hoeft te worden, kom ik in categorie 1 of 2, de eenvoudige categorie zullen we maar zeggen. Nu heb ik voor bijwonen van vergaderingen en notuleren en voor de telefoon op mijn werk toestellen nodig waarbij ik mijn werk wat gehoor betreft optimaal kan doen.
Op dit moment heb ik allerlei creatieve oplossingen om de gaten te vullen: zorgvuldig mijn positie kiezen in het midden, zodat ik iedereen kan zien en zo dicht mogelijk bij iedereen zit. Ook zorg ik voor de best mogelijke lichtinval. Mensen zien spreken = liplezen. Bij woorden die ik niet versta proberen uit de samenhang van wat er verder gezegd wordt opmaken wat de inhoud is. Ik probeer dus om aan een half woord genoeg te hebben. Soms, als er veel herrie is en ik hoef niet te notuleren of zo, dan geef ik de moed op en dan zit ik er wat bij, maar kan ik niets volgen.

Wat kost dat? Samen met oorstukjes, wat batterijen en verzekering kostten mijn eerste toestellen in 2008 €2.405,00. De zorgverzekeraar betaalde €1052,- en het UWV betaalde 998,- en ik betaalde zelf €355,-

En nu? Ik ben nu waarschijnlijk wel meer kwijt dan destijds, maar ik verwacht met de nieuwe toestellen beter te kunnen horen en dat is me zeker wat waard!

En als ik alle geluiden even helemaal zat ben, zoals bij tuinfeesten of andere feesten van de buren of muziekfestivals met heavy metal aan de andere kant van het meer hier vlakbij, op 8 minuten fietsen, maar geluid draagt ver over het water? Dan gaan de hoortoestellen uit en de oordopjes in.

4 opmerkingen:

 1. Als je gepensioneerd bent heb je recht op mindere hoortoestellen? Wat een rare redenering. Nog snel een betere aanschaffen zou ik dan maar zeggen, maar ik blijf het apart vinden, gehoor is zo belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet automatisch zo dat je, als je gepensioneerd bent, alleen maar mindere hoortoestellen krijgt. Als je dirigent bent van een orkest of een koor, of als je vaak actief bent met grotere groepen mensen, dan kom je ook als oudere in aanmerking voor betere toestellen.

   Verwijderen
 2. Het lijkt me een prima besteding van je spaargeld. Als je nu recht hebt op betere omdat je nu nog werkt, dan zou ik daar als ik jou was lekker gebruik van maken!
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het idiote is dat de echt betere toestellen in geen enkele categorie meer vallen. In het oude systeem kon je zeggen: 'ik pak de vergoeding van de zorgverzekering en evt. van UWV en de rest betaal ik bij'. Dat kan tegenwoordig niet meer met het catgoriënsysteem. Ik val in categorie 5, en als ik hoortoestellen wil hebben van het soort dat ik momenteel heb (Widex Clear 440) dan moet ik die volledig zelf betalen. Neem ik twee niveautjes minder, en dus ook flink wat luistercomfort minder, dan valt het wel in categorie 5.
  Ben benieuwd of jij ook tegen diemuitdaging aan loopt, of dat jij daar minder mee zit.

  BeantwoordenVerwijderen