Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 7 oktober 2015

Het aflossen van de hypotheek

Zoals eerder gemeld, ben ik helemaal niet zo goed in cijfertjes. Ik verwar een 6 met een 9, ik vergeet cijfers, waardoor soms blijkt dat ik een telefoonnummer genoteerd heb met 9 cijfers in plaats van 10. Niet handig, want aan zo'n telefoonnummer heb je helemaal niets! Voor mij zijn getallen niet erg overzichtelijk.
Maar één ding weet ik wel, een hypotheekschuld van 19.000 euro is een fijn laag bedrag!
Eigenlijk gaat het maandelijkse bedrag per aflossing niet zo spectaculair omlaag, maar als je gestaag doorgaat, dan blijft er na verloop van tijd erg weinig over. Nu is mijn maandelijkse bedrag zó laag geworden, dat ik vergeleken met 8 jaar geleden iedere maand weer een flink bedrag spaar, gewoon omdat de hypotheek al zo ver afgelost is.
8 jaar geleden betaalde ik per maand: €559,63
nu €134,01
Dat is een verschil van €425,62, dat is €5107,44 per jaar! Met die 5000 kan ik weer meer hypotheek aflossen enzovoort ......
Op die manier is aflossen heel motiverend, je merkt steeds meer de effecten van het aflossen!
Natuurlijk wist ik dat al een tijdje, maar ik vind het toch verrassend dat het einde van het aflossen "ineens" in zicht is!

13 opmerkingen:

 1. Leuk. En heel duidelijk het verschil tussen iets "weten" en iets echt "voelen". Moeilijk te omschrijven, maar inderdaad: eerst kun je het feit wel opnoemen ("Ik heb 19.000 euro hypotheek"), maar nu voel/besef je het ook echt ("Aaaah, heerlijk!"). Heel leuk. Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, dat gaat ook echt gewoon gigantisch hard nu dan!! :D Ik vind dat heel motiverend om te lezen, want soms denk ik wel: waar doen we het eigenlijk voor? Maar dankzij dit soort blogjes weet ik weer waarom wij extra aflossen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Ik ga maar weer eens kijken hoeveel wij nu gaan aflossen.

   Verwijderen
 3. Wat leuk! Wij lossen ook iedere maand af. Een heel klein beetje maar, maar toch! Het maandbedrag gaat er maar 2,00 euro mee naar beneden. Maar na een jaar is dat toch 24,00 :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teunie als elke maand je maandbedrag met €2,- lager wordt bespaar je veel meer, in januari €2,- minder is in 11 maanden 22,- in februari weer € 2 eraf is 10x€2 =20 is al € 44,- per jaar reken maar eens uit wat het je echt scheelt per jaar en dan wordt aflossen ineens nog leuker en het jaar erop betaal je dat totale bedrag ook niet meer.. Bieke

   Verwijderen
 4. Dat zijn spectaculaire bedragen. Wij lossen nog niet extra af, maar hopen dat in de nabije toekomst wel te kunnen doen. Onze prioriteit is om eerst een goeie buffer op te bouwen. Berichtjes als deze werken zeker motiverend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja wat een vrijheid heb je zo, ik ben hartstikke blij voor je. Je bent een mooi voorbeeld voor anderen die nog bijna klaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Valt reuze mee hoor, dat 'niet goed in cijfertjes '. Je rekent zelfs tot op de cent !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo begonnen wij met een maandbedrag van 750 Euro en betalen nu nog maar 80 p/m! Wat een heerlijk gevoel! Wij moeten nog twee keer zoveel als jij, maar dat is ook "peanuts" vergeleken bij de bedragen van de start.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het zo ontzettend knap hoe jij het gedaan hebt en nog steeds doet. En wat je zegt: nu merk je dus de verschillen écht heel erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als het van 20 opeens naar 19 gaat is dat een prettig gevoel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zijn net met een nieuwe hypotheek begonnen omdat we een ander huis gekocht hebben. We waren nog aan het klussen in ons nieuwe huis en de eerste aflossing was al gedaan. Voelde erg goed moet ik zeggen! We lossen maandelijks een "standaard" bedrag af wat elke maand wordt verhoogd met het verschil van de vorige aflossing. Dus elke maand lossen we bv. 100 euri af, het scheelt ons dan bv 0,50 aan hypotheek en de maand daarop wordt dus 100,50 euri afgelost. De vaste lasten blijven het zelfde qua bedrag maar bedragen van de hypotheek en "standaard" aflosbedrag veranderen elke maand.. De een iets minder de ander iets meer. Ik vind dat heerlijk om te zien, al zijn met maar kleine bedragen, vele kleine maken 1 grote...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een super fijn laag bedrag heb je nu.. daar doe je het toch voor!
  Wij zijn ook extra aan het aflossen, afgelopen week voor de 3de keer, dat scheelt toch iedere keer zo'n 20,- per maand en nu dus 60,- pm op jaar basis is dat toch behoorlijk wat!

  BeantwoordenVerwijderen