Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 6 oktober 2015

Luxe en jezelf wat gunnen

Naar aanleiding van mijn bericht over de aankoop van mijn mooie leren tas verschuift ineens de discussie naar mijzelf meer luxe gunnen.

Yvonne schrijft:
Deze tas is pas het begin. Nu komen......parfum, dag/nachtcreme, dunne panty's, mooie schoenen met klein hakje, wollen vest, poederdoosje, rouge, handcreme rituals, geurkaarsjes, bloembollen, lekker stukje kaas, cashewnoten, geparfumeerde bodylotion, bolchrysant voor in tuin, zachte sjawl, tijdschrift "landleven", etc.
Nogmaals, doe het omdat je het waard bent en omdat het kan!


Heel lief!

Wel voel ik meteen een zekere consuminder-argwaan.
Omdat je het waard bent hoef je toch niet van alles te kopen? Zorgt dat kopen dat je wél de moeite waard bent? Zorgt de commercie er misschien voor dat je vindt dat je van alles nodig hebt en dat er gesuggereerd wordt dat je, als je weinig voor jezelf koopt er iets niet klopt, omdat je het waard bent om te consumeren?

Je kunt je zelf ook de moeite waard vinden als je goed voor jezelf zorgt: voldoende slaap, iedere dag een aantal keren je tanden poetst, je een schoon bed bed hebt en gezond eten met voldoende voedingsstoffen.

Er zijn periodes in mijn leven geweest dat ik mijzelf absoluut niet de moeite waard vond. Dat ik niet voor mezelf opkwam, niemand om iets durfde vragen (ik was er van overtuigd dat het antwoord NEE was) en ook niet goed voor mezelf zorgde. Halve nachten wakker, want waarom zou ik naar bed gaan? Mezelf uithongeren of juist overeten, mezelf minstens een half jaar lang niet wassen. Ik weet het, het zijn ook tekenen van een stevige depressie, maar ik had geen benul hoe ik daar uit moest komen. Het voelde als een diepe put zonder een ladder omhoog.

Nu heb ik, doordat ik jarenlang weinig inkomen had, geleerd met weinig tevreden te zijn. Ik kan heel gelukkig worden van de aankoop van zoiets simpels als een potje tête-à-tête narcissen voor 99 cent.

Het is nu niet zo dat ik nu geen dingen voor mezelf koop, door astma en allergieën niet zozeer de dingen die Yvonne suggereert, want parfum, make-up, veel bloembollen en andere geurende producten zorgen voor benauwdheden en hoestbuien.

Maar ik koop wel:
Kaarsen - ik brand iedere avond kaarsen omdat ik dat mooi vind en kijken naar een vlammetje mij rust geeft.
Sinds kort heb ik de geurkaarsen van dit merk ontdekt en die geurkaarsen zijn prima voor mij, als ik ze een uurtje brand, ik word er niet benauwd van en kan genieten van de geuren. Geurkaarsen te koop bij AH of het blauwgele woonwarenhuis irriteren mijn luchtwegen en ook mijn ogen.
Amaryllissen en mini-narcissen - die geuren niet zo sterk en zijn wel prachtig!
Dure, goed passende schoenen uit een speciale schoenwinkel voor mensen met "moeilijke" voeten.
Prachtige shawls - ik zag op een gegeven moment op internet shawls in hele mooie motieven, daar heb ik er meteen een setje van gekocht. Ik totaal heb ik zeker 30 shawls in mijn kast liggen.
Handcrème - niet sterk geurend, maar met een voor mij prettig luchtje.
Voetencrème en bruistabletten voor een ontspannend voetenbad.

Verder heb ik in de afgelopen 2 weken 1x buitenshuis gegeten en 2x chinees opgehaald en samen met mijn oudste dochter en haar man opgesmuld.

Maar vergeleken met oudste dochter die als dat kan veel en graag koopt en veel dingen leuk vindt, ben ik zeer bescheiden in mijn aankopen.
Voor mij is dat wat ik koop genoeg. 

14 opmerkingen:

 1. En dat "genoeg"gevoel is even prettig,als genieten van een nieuwe aankoop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook niet zoveel behoefte aan sommige dingen. Vroeger veel meer. Maar ik ben blij dat dit minder is geworden, en dat wil ik graag zo houden.

  Ik wil niet van het consuminderpad afdwalen...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga met je mee, ik hoef ook al die frutsels niet. Op een zekere leeftijd weet je heus wel dat je goede verzorging waard bent (waarom is die irritante reclame hierover toch zo nadrukkelijk in onze hoofden aanwezig?). Ook ik heb steeds meer last van parfumachtige geuren zoals geurkaarsen, wierook, parfum, geparfumeerde bodylotion en sterk ruikende bloemen. Ik hoef ze echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig, dat je ook wat weet te genieten. Schokkend om te lezen hoe erg het was. F je hebt dan toch een rit omhoog uit het dal gehaald.
  Blijf leuke dingen doen. Dat zakgeld dat je voor jezelf instelde, maak dat op.
  Fijn om te lezen dat je begint met wat onbezonnen dingen te doen,
  Schoonheidsspecialiste, kapper bijvoorbeeld.
  Blij voor je,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook niet zo van veel. Heb een beetje make up en inderdaad vroeger veel meer. Een creme en standaard spullen. Frutsels in huis heb ik nu pas geverfd voor een paar euro. Alles weer als nieuw.
  Om op je tas terug te komen. Ik heb een jaar of 12 geleden een kleine handtas gekocht. Een leren. Hij is vaal geworden. Maar verder mooi. Misschien kan ik hem eens inspuiten. En een jaar of 4 geleden in Italië ook een leren tas. Ik gebruik hem iedere dag en ziet er nog als nieuw uit.
  Bij geurkaarsen houd ik van vanille.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mezelf koop ik niet snel iets, alleen als het echt niet anders kan. Vaak probeer ik het dan nog op te lossen met iets dat er al is.
  Ik vond het heel leuk dat je een mooie tas voor jezelf gekocht hebt en ik hoop dat je er veel plezier van hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is fijn als je iets voor jezelf koopt waarvan je echt kan genieten. Iets, wat niet alleen maar praktisch en noodzakelijk is. Dat heb jij gedaan met je nieuwe tas. en dat doe je ook met heerlijk zittende schoenen. Ikzelf heb niet veel geld om spulllen te kopen. Maar ik hou ook niet van prullaria. Dus liever af en toe iets echt moois waar ik lang van kan genieten dan mindere kwaliteit die sneller kapot gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Luxe zit voor mij ook niet in prullaria. Wel ben ik sinds 2 jaar ietsje meer de verwarming aan gaan doen, als luxe gebaar naar mezelf. (nu is 'ie nog niet aan geweest, niet nodig) En ik gebruik net iets vaker de auto om naar een mooi stuk bos te rijden en daar te wandelen. Voorheen gunde ik mezelf dit niet, of veel te weinig. Nu het kan is het fijn het ook te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dit herken ik. Voor mij zit luxe in gelijkaardige dingen.
   Katrien

   Verwijderen
 9. Ik denk dat de reactie van Yvonne meer bedoeld is als: probeer zo'n tas niet enorm te verantwoorden, maar geniet er gewoon van als cadeautje voor jezelf. Soms hoeft iets niet een fantastische reden te hebben of helemaal onderbouwd te zijn - anders dan: gewoon omdat ik t mooi vind, of - wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Soms wil je jezelf wel iets gunnen maar kan je het niet vinden.
  Ik koop veel in kringloop en heb verschillende fleece en tricot vasten die ik graag draag.
  Nu wil ik een mooi en wat netter vest en kan het niet vinden. Of verkeerde kleur of model zit niet goed en op dit moment is het kennelijk mode zonder sluiting. Zoek wel verder er er komt vast wel een maar winkel niet veel en wil niet via internet kopen, eerst passen en voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 'Het waard zijn' zit het wat mij betreft ook in andere dingen. Een vriendin van mij zegt ook wel eens, koop dat nou gewoon voor jezelf, je moet jezelf een beetje verwennen. Lief bedoel hoor maar spullen doen het niet voor mij. Ik wordt blij van dat gereserveerde boek wat ik in de bieb op kan halen, 's avonds knus op de bank met goeie film en kat erbij, part-time werken omdat ik altijd goed gespaard heb en nu sparen voor een vroeger pensioen (vrije tijd is zoveel waard), extra lekker koken voor mezelf met een heerlijk wijntje erbij. Ik wil alleen maar minder spullen, want spullen zijn balast vind ik. Afgelopen vakantie heel mijn huis opgeruimd en veel weggegeven, -gegooid en -gebracht. Dat ben ik waard, licht leven en zonder al teveel zware verplichtingen om als die spullen te betalen. ;) Volgens mij heb jij dat ook feilloos door. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Daar gaat het uiteindelijk om: weten waar jij van geniet en jezelf dat gunnen. Voor de één de bodylotion, voor de ander narcissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Precies, eens, je weet inmiddels waar je écht blij van wordt en waar van niet.
  Zo koop ik ook elk jaar rond december parfum voor mezelf. Eén keer per jaar en bedenk het jaar door wat ik lekker zou vinden. Ik ben er dan ook heel blij mee. En als het op is, jammer dan! Het gebruik van goederen is ook bedachtzaam.

  Bodylotion doe ik nooit op, toch valt het me op hoe vaak je dit cadeau krijgt. Ik geef het altijd als cadeautje door en let dan goed op dat het niet bij de persoon terecht komt die het me gaf.

  BeantwoordenVerwijderen