Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 10 oktober 2015

Kosten voor energie worden hoger!

Volgens dit bericht zouden in de komende 5 jaar de kosten voor energie flink omhoog gaan. Voor een gemiddeld gezin stijgen de kosten met 150 euro!
Hoe dat komt?
Dat ligt deels aan de hogere gas en elektriciteitsprijzen, maar ook  door een verhoging van de heffing die is bedoeld om investeringen in duurzame energie te stimuleren.
Waarschijnlijk worden daar dan bijvoorbeeld de subsidies op zonnepanelen van betaald. De verbruikers van gas en stroom betalen dan voor de subsidies die worden uitgekeerd aan diegenen die investeren in schonere energie. In 2020 betaalt de gemiddelde verbruiker dan ongeveer 1.800 euro per jaar voor energie, en dat zou net zo veel zijn als  dat een gemiddeld huishouden in 2010 betaalde.

Dat laatste zet de aangekondigde verhoging van de energieprijzen toch even in een ander daglicht. Je betaalt dus 10 jaar na 2010 nog steeds gemiddeld evenveel voor energie en dat ondanks inflatie.

Ik zou zeggen: waar maken we ons dan druk om?
Ik betaalde in 2010 €64,- per maand en nu €55,- per maand.

3 opmerkingen:

 1. Op zich wel goed, denk ik. Al zullen er vast allerlei mitsen en maren zijn.
  Ik ben wel heel erg benieuwd wat er met situaties als de Windcentrale gebeurt.
  Lijkt me duurzaam maar er wordt wel belasting over de elektriciteit betaald.

  nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij is dit een smoes. Als in 2017 de saldering van zonnepanelen veranderd in het nadeel van de eigenaren,wie wil ze dan nog?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel dat ik verwacht dat alle gebruikers mee gaan betalen aan investeringen in schone energie, dus ook diegenen die geen zonnepanelen hebben betalen. Ik heb de tekst een beetje veranderd, hopelijk is het zo duidelijker.

   Verwijderen