Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 15 november 2015

Nieuwe speeltjes!

Afgelopen vrijdagmiddag kon ik mijn nieuwe hoortoestellen ophalen en in dit weekend ben ik ermee aan het spelen, of eigenlijk leren hoe ik er mee om moet gaan. Voorlopig heb ik er een afstandsbediening inclusief blue tooth telefoonstand bij. Ik kan nu draadloos met deze afstandsbediening bellen.
Links mijn oude toestel, rechts het nieuwe. Beide voor het rechter oor.
Het geluid komt binnen op de luidsprekers van de hoortoestellen en ik hoef de mobiele telefoon helemaal niet meer tegen mijn oor te houden, ik moet alleen binnen 10 meter afstand van de telefoon blijven. Spreken doe ik boven in de afstandsbediening die om mijn nek hangt.  De afstandsbediening heb ik op proef. Die wordt niet vergoed door de verzekeraar en kost 200 euro. Het is een leuk speeltje, maar ik denk niet dat ik de afstandsbediening houd. Ik kan namelijk ook op de hoortoestellen overschakelen naar een ander programma, bijvoorbeeld met richtmicrofoon en ook kan ik de hoortoestellen zelf instellen op luider of zachter.
De afstandsbediening met telefoonknop. Op de zijkant zie je de knopjes voor de bediening van het hoortoestel.
En mobiel bellen? Dat doe ik helemaal niet zo erg vaak, ik app en SMS veel vaker. Het is mij eigenlijk geen 200 euro waard!
Ik weet nu ook de prijs van de gehoorapparaten. Die zijn 1750 per stuk, van die prijs betaal ik 326,50 euro, de rest vergoedt de zorgverzekeraar.

Maar alleen met de aankoop van de hoortoestellen ben ik er nog niet. Er moet een abonnement komen voor schoonmaakmiddelen, verzekering en nog veel meer. Dat kan alleen in 1 pakket aangeschaft, met droogdoos en batterijen voor 5 jaar = 497 euro. Dat betekent wel dat ik de komende 5 jaar verder geen kosten heb aan de hoortoestellen.
Per ongeluk in een stortbui terecht gekomen en toestellen kapot? De verzekering betaalt.

Deze bijna 500 euro moet ik helemaal zelf betalen, de zorgverzekeraar betaalt alleen mee aan de hoortoestellen.

Mijn kosten als ik de afstandsbediening niet neem: €1.111,50, te betalen op 22 december dit jaar. Als ik tenminste tevreden ben met de nieuwe hoortoestellen. Anders ga ik andere toestellen uitproberen om te kijken of die beter bevallen.

5 opmerkingen:

 1. Speeltje en abonnement kostte mijn man resp. 16 en 80 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit behoorlijk aan te hikken tegen 2x 199 euro + 100 euro voor een droogbox. Die droogbox heb ik voor mijn vorige toestellen nooit gehad, maar die schijnt wel essentieel te zijn. Ik vind op internet trouwens veel goedkopere droogboxen voor hoortoestellen. In het abonnement ook inbegrepen: batterijen en schoonmaakmateriaal. Het abonnement is niet verplicht. Daar mag ik ook van af zien.

   Verwijderen
 2. Ben twee keer een hoortoestel verloren en toen bleek die verzekering een fikse tegenvaller. Niet alleen bleek de vergoeding per jaar af te nemen met een fiks percentage (25% per jaar). Ook werd alleen een toestel vergoed in dezelfde kwaliteitscategorie als degene die je verloren was. En die bleek in de tussentijd een stuk duurder te zijn geworden. Dat mobiele bellen vind ik wel weer interessant, want ik doe mijn apparaatje links steeds uit om de telefoon op te kunnen nemen en te bellen. Vervolgens laat ik dat stukje dan liggen omdat ik snel weer verder moet. Zo lag het bij de kassa van de Xenos, op de balie bij het ziekenhuis, etc. De laatste keer lag het in de garage op mijn scooter, maar dat zag ik niet en reed er overheen. Au!!! Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat vind ik echt wel een behoorlijk bedrag, bovenop alle andere zorgkosten die een mens soms kan hebben. Ik schrik er wel een beetje van. Het zou mooi(er) zijn als je dit per maand kon betalen, over vijf jaar verspreid zou je dan op ongeveer (1200 delen door 60 maanden is) 20 euro per maand komen. Nou ja, dat is het nu natuurlijk ook wel, alleen dan wel in 1 x afrekenen.

  Als iemand anders schrijft, dat je zelf deze spullen (bijvoorbeeld de droogdoos) veel goedkoper kunt krijgen, dan zou ik daar wel ook over nadenken. Als het hele pakket je 600 euro zou kunnen kosten met een beetje moeite en zelf-doen (zelf af en toe batterijen bestellen en zo), dan is dat toch een mooie besparing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gisteren en vandaag heb ik me uitvoerig ingelezen op internet. Ik kom tot de conclusie dat die verzekering zeker zijn valkuilen kent. De voorwaarden zijn zó, dat je na verloop van tijd maar een deel van de waarde uitgekeerd krijgt en verder kan de verzekeraar vinden dat je nalatig bent geweest. Als je ze ergens hebt laten liggen, of je bent er het zwembad mee ingesprongen, dan had je dat gewoon niet moeten doen en is er volgens de verzekeraar sprake van nalatigheid = weg verzekeringsgeld en weg hoortoestellen.
   Ook het schoonmaakpakket bevat veel dingen die ik met mijn type hoortoestellen helemaal niet kan gebruiken. Het is gewoon overbodig materiaal dat ik na verloop van tijd weg ga gooien.
   Ik denk dat ik alleen de toestellen koop en dat ik via internet batterijen en een droogbox bestel. Dat batterijen bestellen deed ik ook al met mijn vorige hoortoestellen.

   Verwijderen