Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 14 november 2015

Geld overhouden door extreem bezuinigen

Als je merkt dat bezuinigen niet genoeg helpt, wat doe je dan? Dan ga je op zoek naar mogelijkheden om nog meer te bezuinigen. Dat komt heel dicht in de buurt van afzien, Spartaans leven en echte armoede.

Grote klappen kun je niet maken, want dat had je waarschijnlijk al lang gedaan. Die auto is al weg, elk jaar met de mode mee en een nieuwe garderobe aanschaffen idem, vakanties naar andere werelddelen idem. Wat overblijft om te bezuinigen, dat zijn vooral de kleine dingen. Maar op zich maken veel kleintjes wel een grote.

Er zijn wel mensen die met heel weinig geleefd hebben of dit nog steeds doen. Je kunt je licht opsteken bij Kath Kelly, ze schreef het boek "Leven voor een habbekrats". De Engelse Kath leefde een heel jaar lang van £1  per dag, iets meer dan 1 euro. Je kunt ook buurten bij Less is enough, een Amerikaanse weblogger, at 30 dagen lang (in 2009) voor 1 dollar per dag. Less is enough heeft het alleen over goedkope en toch gezonde voeding. Early retirement extreme probeert zoveel geld over te houden, dat hij extreem jong met pensioen kan.

Wat kun je doen?
- Koop alleen (gezonde) afgeprijsde etenswaar, koop dan wel dingen die je anders ook zou kopen.
- Kook met behulp van hooikisten
- Gebruik repen krantenpapier van gratis huis aan huisbladen ipv toiletpapier. Dit doet mij helemaal denken aan campings in de zestiger jaren. Gebruikt papier hoort in de afvalbak, niet in het riool.
- Als je liever geen krantenpapier als toiletpapier gebruikt, kun je ook kleine, gezoomde stukjes stof gebruiken en die kun je weer wassen en weer hergebruiken.
- Was je met koud water.
- Koop al je kleding tweedehands, in de kringloop of elders.
- Verwarm je huis niet/nauwelijks
- Repareer zelf, is vervanging nodig of kun je zonder?
- Doe alles op de fiets of lopend
- Koop echt alleen basisvoeding, geen sausjes, geen vlees of vis, gewoon bonen en eieren. Die twee soorten voedingsstoffen leveren genoeg eiwitten. Koop in de winter alleen kool, uien en winterwortelen als groenten, aangevuld met wilde groenten.
- Gebruik alle mogelijkheden die de omgeving je biedt: verzamel appels, walnoten, hazelnoten vanuit de natuur. Maak brandnetelsoep en trek lindebloesem- en herderstasjesthee. Maak een smakelijke salade met paardenbloembladeren, zoals hier (met recept).

Ikzelf ga niet in de extreem stand. Dat is niet echt nodig. Sommige dingen doe ik al wel, maar niet altijd en niet consequent.
Wat doe ik wel: ik koop deels tweedehands kleding, ik maak in het voorjaar salade van paardenbloembladeren en gebruik ze ook wel voor roerbakken, ik gebruik regelmatig de geïmproviseerde hooikist, ik probeer eerst of ik zelf kan repareren, ik doe veel op de fiets, want een auto heb ik niet meer.

Wat doe ik niet? Krantenpapier gebruik ik niet op het toilet, ik was me niet koud, ik struin niet door de omgeving op zoek naar gevallen appels, hazelnoten etc. Ik koop ook voeding die niet afgeprijsd is en ik koop vis en soms vlees.

Wat kun je echt niet combineren met extreem bezuinigen?
Meespelen met loterijen, uit eten gaan, shoppen, alcohol drinken, roken.

Nog meer volgens jou?

18 opmerkingen:

 1. Gewoon toiletpapier vervangen door doekjes die nadien moeten gewassen worden, vind ik een beetje van het goede teveel..... Per slot van rekening moeten die doekjes in de wasmachine en verbruik je water, elektriciteit en wasproduct om ze te wassen dus zoveel besparing levert dat volgens mij niet op. Wij gebruiken 'gewoon' wc papier , het goedkoopste winkelmerk en zijn daar tevreden over. Superzacht is het niet maar wel voldoende stevig bij gebruik. Bij wc papier vind ik het wel belangrijk dat het goed oplost in water zodat er weinig kans is op verstoppingen.
  Ik bespaar op al wat ik kan maar zonder in te boeten aan comfort. De verwarming staat hier momenteel nog niet aan want het is hier nog steeds 18°. Meer dan genoeg voor ons : heb ik het te koud trek ik gewoon een trui aan, mijn man loopt hier nog rond in t shirt met korte mouwen.
  Mijn man doucht zich om de twee dagen op het werk en het werk stelt verse handdoeken ter beschikking. Voordeel :minder waterverbruik, water moet niet opgewarmd worden en minder handdoeken van het douchen.
  Als ik douche, sta ik in een bassin en vang ik het douchewater op. Voor één douchebeurt kom ik toe met een vol bassin water. Ik douche kort : natmaken, inzepen, haar wassen, afspoelen en klaar.... Het opgevangen water gebruik ik om het toilet te spoelen. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat nog meer niet te combineren is met extreem bezuinigen?

  Wonen in een huis met hoge kosten. Dat kan op meerdere vlakken, bijvoorbeeld:
  - Als je huis veel waard is, zit er veel vermogen 'vast' in je huis, én betaal je veel belasting;
  - Als je een hoge hypotheek hebt, betaal je veel rentekosten;
  - Als je in 'gewild gebied' woont, betaal je waarschijnlijk ook meer voor parkeren, lokale belastingen, en misschien is het zelfs wel zo dat producten en diensten in die buurt duurder zijn;
  - Als je huis slecht geïsoleerd is, is je energierekening hoog;
  - Als je een monumentaal pand hebt, zijn onderhoudskosten vaak hoger dan normaal.

  Kortom: als je echt extreem wil besparen, zoek je uit waar het voor jou echt goedkoop wonen is, en verhuis je daar naartoe.

  (Maar ik geniet nog lekker van mijn huidige droomhuis. Ik heb het extra geld er voor over.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo dat alles is van toepassing op jouw droomhuis, je moet er wat voor over hebben.

   Verwijderen
  2. Maar als ergens "echt goedkoop wonen" betekent dat je vervolgens elke dag 2 x anderhalf uur in de auto of trein moet zitten voor je werk, span je het paard achter de wagen, lijkt me.

   Verwijderen
 3. Wat je schrijft over krantenpapier ipv toiletpapier zag ik jaren 70 tig in Nederland bij een oudere buurman nog , als kind snapte je dat niet . Hier in Roemenië is dat in sommige gezinnen nog heel gewoon omdat closetpapier te duur is en dan gebeurt het echt uit pure armoede in de gezinnen. Bezuinigen is prima maar ieder doet het op zijn/haar eigen wijze . Voor ieder zal dat op een andere manier zijn .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als kind kwam ik in Zwitserland op een camping krantenpapier tegen als toiletpapier. Ik denk dat het ongeveer in 1962 was, in een plaatsje aan het meer van Zürich. Ik had tijdens die vakantie al meer rare dingen meegemaakt en verbaasde mij al nergens meer over. In Frankrijk hadden ze helemaal geen WC's, alleen rare gaten in de grond!

   Verwijderen
 4. Ik heb schoonfamilie met "oud geld", die extreem zuinig leven. Je zou hun levensstijl kunnen beschrijven als klaplopen voor gevorderden. Mijn eigen familie (arbeidersachtergrond) noemt hen De Sprinkhanen. Een voorbeeld: schoonzus gaat iedere morgen naar een dure supermarkt, niet om wat te kopen, maar om twee kopjes gratis koffie te drinken. Ook is ze er dan als eerste bij om de schalen met proeverij bij de vlees- en broodafdeling te plunderen bij wijze van lunch. Ook gaat ze graag naar aandeelhoudersvergaderingen van aandelen in haar bezit, om daar de uitstekende gratis lunch te eten. Ze draait rondjes rondom het buffet tot de restjes meegenomen kunnen worden in haar doggy bag. De treinreis erna toe is zwart, als oud vrouwtje kun je eindeloos claimen dat je vergeten bent in te checken. Ik moet altijd aan mijn schoonfamilie denken bij dit soort extremen, dat kan bijna niet anders dan ten koste van anderen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een tuig zeg, hoe heb je je vrouw dan leren kennen?

   Verwijderen
 5. TV: gewoon npo 1 en 2 via een oude antenne op zolder. Internetten in de bieb of bij mac d. ofzo. Goedkoopste prepaid telefoon. Als je iemand wil bellen 2 x laten overgaan; dan bellen ze wel terug. Geen vaste telefoon. Ik drink ook 3x per week koffie in de super, terwijl de kleinkinderen daar thee drinken met suiker en ze kunnen spelen. Meteen de thermos laten vol lopen met warm water. Vaak staat er wat van koek. Of toastjes. Gelijk goed zoeken of er iets op/over de datum te vinden is; dan krijg je het gratis mee. Of op zoek naar verlepte groente of fruit met plekjes dan krijg je een grote zak goed spul gratis mee. Advertenties plaatsen op marktplaats voor gratis spullen: speelgoed (om kado te doen aan de kleinkinderen met sinterklaas), huisraad, servies,kleding. Gratis vakantieverblijf zelfs ( huisjestester N.ovasol). Langs volkstuintjes fietsen en een praatje maken met de eigenaren levert ook altijd wat op. Ansichtkaarten hergebruiken door er een wit vel over te plakken en zelf bezorgen op de fiets. Stekjes van geraniums bijvoorbeeld over houden en in het voorjaar kan het als kado dienen. En voor jezelf natuurlijk om de bloembakken te vullen. Eitjes bij de boer. Een dagje vasten kan ook geen kwaad; leef je langer door, zegt men. Valappeltjes die op de openbare ruimte vallen oprapen, om veel appelmoes van te maken. Die je dan weer kunt weggeven met een mooi lapje en elastiekje erom. Je 'vangt' dan vast weer wat in retour. Lang blijven zitten op een verjaardag om de resten taart en hapjes mee te mogen nemen. Gewoon telkens invriezen en het is genoeg voor je eigen verjaardag.
  Verder meedoenmet S.coupy en andere gratis proberen blogs volgen. Inschrijven op alle nieuwsbrieven. Vaak de eerste keer 10 euro korting of zo.Neem dan telkens een nieuw email adres. Niet goed geld terug acties voor eten kunnen altijd; ook als het lekker was, gewoon klagen--> geld retour. Moet je onbedingt chique kleding aan voor 1 avond? Bestellen met zichttermijn en prijslabel laten zitten. 1 avond dragen en retour sturen. Gratis brieven versturen? Een gebruikte envelop die aan jezelf gericht was. Met dus gestempelde postzegel. Zet je achterop het adres waar je wat heen wilt sturen, en voorop schrijf je 'retour afzender'.
  Lieve mensen zo kan ik nog wel doorgaan, maar dit bericht is zo fake als het maar zijn kan.. grapje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Al zitten er dingen tussen,die zeker zouden kunnen- en ik ook zou doen- als ik krap zou zitten

   Verwijderen
  2. HA HA , ERG , ALS HET ZO MOET ...
   KUN JE BETER IN EEN SLOOT SPRINGEN , KOST HET NIKS MEER ....

   Verwijderen
  3. He bah, alweer over die stukjes stof als wc papier... Die moet je dan toch heet wassen ?? Is duur hoor, Kun je beter van dat grauwe goedkoopste papier kopen. Of als je een bad hebt ga je daar boven hangen en spoel je met de doucheslang. Met koud water natuurlijk he.
   Ik heb ook een tijd erg zuinig moeten leven. Meestal goedkope pindakaas op brood,Gehakt af en toe uit een aanbieding. Goedkope groente en fruit. Wat helpt met koken is als je een vooraadje kruiden en specerijen hebt. Kun je aan simpel eten een oosterse of bv. een italiaanse touch geven.

   Verwijderen
  4. Geweldig, ik heb smakelijk zitten lachen om je enorme lijst.

   Verwijderen
 6. Prachtig stukje hierboven maar nu serieus, tamme kastanjes verzamelen en koken. heerlijk! Aan de onderkant een kruis insnijden en dan plm 5 tot 10 minuten koken. Heel lekker om door spruitjes te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De komende 6 maanden moeten wij het zien te redden met een bizar laag inkomen en ook daarna komen we ver onder de bijstandsnorm! Dan heb je weinig keus en moet je wel Spartaans leven en oneindig veel bezuinigen doorvoeren. Niet omdat het leuk is!
  Ik ga eens kijken welke van je tips ik nog kan toepassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een huisdier?
  Ja, een wandelende tak kan, maar een hond of kat kost altijd geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. zorg dat je zo gezond mogelijk leeft, dus alles wat je in je mond stopt moet gezond zijn, drink alleen water of thee, wandel / fiets / werk in de tuin, is goed voor de ontspanning, de spieren en je lijn teven maak je vit D aan, en het houdt je botten sterk. geef ruim aandacht aan gebitsreiniging dit voorkomt tandvlees problemen en gaatjes. Ga na de huisarts als het nodig is, dit zit in de basiszorg.
  Verf je haren niet maar wordt elegant grijs. haarverf komt via de huid in je bloedbaan en gaat naar de organen. Neem geen tatoe kost geld en ook deze verf gaat naar de organen. Beide vormen zijn ook nog een heel slecht voor het milieu.
  Probeer te voorkomen dat je gaat scheiden, is een van de duurste beslissingen die je kunt nemen
  Bieke


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha ha Bieke, dat laatste klopt niet altijd. Sinds mijn exman de deur uit is heb ik bijzonder veel kunnen sparen:) Julia

   Verwijderen