Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 9 januari 2016

Aanvraag extra hypotheekaflossing in februari is verzonden

De vaste lezers weten het wel, ik mag van mijn bank niet zomaar een afschrijving doen, nee de bank wil dat ruim van tevoren weten, bij voorkeur heel erg ruim. Nu moet gezegd worden dat de bank zijn leven wat dat betreft aan het beteren is. Als ik vóór de 10e van de maand een aflosformulier mail, dan wordt het gewenste bedrag in het begin van de volgende maand afgeschreven. Dat is wel eens anders geweest.
Afgelopen dinsdag heb ik gemaild dat ik begin februari €10.800,- wil aflossen.
Ik heb al een bevestiging ontvangen.
Waar haal ik dat geld vandaan?
Uit mijn buffer!
Doordat ik door aflossing lage woonlasten heb, kan ik per maand veel sparen en dat vormt dan weer de basis voor de volgende aflossing in 2017.
Na de aflossing in februari dit jaar is mijn hypotheekschuld €8.400,-
In 2017 wil ik €7.500 aflossen en in 2018, het jaar dat ik met pensioen ga de rest = 900 euro.
En dan heb ik alles zonder boete afgelost!

23 opmerkingen:

 1. Super zeg. Ik vind het zo slim bekeken dat vervroegd aflossen en ook heel knap. Wij huren dus helaas kan dat niet. Dan maar lekker sparen voor na het pensioen . Dat duurt nog maar een jaar of 7 (als het weer niet opschuift).
  Succes je bent er bijna!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super! En slim dat je het uit je buffer haalt. Als je idd al zoveel kunt sparen, dan heb je die buffer in geval van nood zo weer 'vol'. Nu profiteer je vrijwel het hele jaar van de lagere lasten. En op je spaargeld krijg je toch niet zoveel rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd!
  Wij halen voor de aflossing soms ook wat geld uit de buffer. En vullen dat eerst weer aan tot we weer een extra aflossing doen. Gelukkig hoeven wij het niet aan te vragen en kunnen online extra aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super! Verstandig om het bedrag uit je buffer te halen en zo maximaal te profiteren van het rentevoordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een fantastisch voorbeeld bent u! Ik ben benieuwd hoelang de bank er deze keer over doet.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja super om even creatief uit de buffer te halen, dit hebben wij ook gedaan om afgelopen december vervroegd onze duurzaamheidslening af te lossen ipv te wachten tot wij er geld voor hadden. Nu vullen we weer onze Onvoorziene zaken pot aan en intussen profiteren we van de lastenvermindering door wegvallen van de duurzaamheidslening.

  Wat leuk dat ik nog je complete aflossing in 2018 ga meemaken. 2 jaar geleden kwam ik voor het eerst op je blog. En intussen ben ik zelf een verlossende aflosser :-) Mede door jouw blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed! Ik heb op 4 januari weer 10% betaald. Nog 4.8 jaar gegaan. Ik betaal ook altijd meteen in het nieuwe jaar, geen boete, en vanaf maart gaat de hypotheek naar 280€. Dat is 115€ lager dan toen ik in2013 begon met de hypotheek. Wat fijn ook dat het pensioen zo dichtbij komt. Ik zou zo graag minder werken, maar moet nog even volhouden. Jouw blog inspireert mij. - M.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het super knap! Nog even volhouden en dan heb je gewoon geen hypotheeklasten meer, wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fantastisch.

  Ik vind het toch wel lastig dat je er je buffer voor aanspreekt. Een buffer is om onverwachte kosten/problemen op te vangen. En die kunnen op elk moment gebeuren, ook op zeg 9 februari als je net een aflossing hebt gedaan op je hypotheek. Dus als dit bedrag echt uit de minimum buffer komt die je denkt echt nodig te hebben voor dat soort onverwachte problemen, dan verzwak je je financiële situatie. Dat zou ik dan dus niet doen.

  Als je zegt van: oh, als er op 15 februari wat gebeurt, dan regel ik het wel; dan ben ik ietsjes geruster :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maak je niet ongerust, mijn buffer is groot genoeg. Ik ga er morgen een blog over schrijven!

   Verwijderen
 10. Goed gevoel als je straks helemaal hypotheek vrij bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lekker hoor, een hypotheekschuld van €8.400! Daar kunnen wij alleen nog maar van dromen. Dat gaat ons nog heel wat jaartjes kosten om onze hypotheekschuld zover omlaag te kunnen krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Netjes hoor.
  Dat aanmelden van aflossingen moeten wij ook sinds wij zijn overgesloten naar Aegon. Ik vind het betuttelend. Na de aanvraag word je gebeld door een medewerker die vraagt of je het wel zeker weet en of je niet liever eerst met een adviseur wilt overleggen. Het zal wel goed bedoeld zijn (het kan bijvoorbeeld verstandiger zijn om extra premie in te leggen), maar om nou ieder jaar die riedel aan te moeten horen voor relatief bescheiden bedragen (wij willen een aflossingsvrij deel over 20 jaar gespreid aflossen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me af of het wel per sé 'goed bedoeld' is. Ik vermoed eerder dat de bank liever de hogere rente-inkomsten behoudt. ;-)

   Verwijderen
 13. Geweldig, Zuinigaan!
  Als het goed is ben ik eind dit jaar van een heleboel financiële sores/verplichtingen verlost en dan kan ik ook gaan aflossen op mijn hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lekker hoor, nog zo'n klein bedrag dat nog over is! Wij zijn op 1 januari maar begonnen met een aflossing van 10k op de studieschuld, ook lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel goed! Wij hebben nog 140000 aflossingsvrij staan en 140000banksparen. We hebben met 3x extra storting de looptijd van de bank sparen al teruggebracht naar 24 jaar. Alleen de aflossingsvrije moet nog iets mee. Is een flink bedrag om af te lossen. Hier wel een buffer maar t dak moet binnenkort vernieuwd worden. Wellicht dat een erfenis in de toekomst dit kan oplossen. Vooralsnog proberen we af te lossen wat financieel haalbaar is voor ons. We hebben gelukkig maar een rente van 2.9 op de aflossingsvrije

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bij Aegon moe(s)t er inderdaad van te voren aangemeld worden als je wilt aflossen. Mijn ervaring is anders. Gewoon overschrijven en ze verwerken het heel netje ( en op tijd), ook wanneer de nieuwe rente in gaat.
  Ook ik ben gebeld over de aflossing met de opmerking dat het wel van aflossingsvrije deel is. Met andere woorden als je ooit nog weer een hypotheek wil dan kan het niet meer aflossingsvrij. Erg netjes om me hier op te wijzen.Aflossingsvrije hypotheek is immers de goedkoopste vorm. Situatie uitgelegd waarom ik wel aflos en daarna was het prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Erg mooi hoor. Nog heel even en dan zit het erop.
  Als je dat bedrag wel dit jaar zou aflossen, wat zou dan de boete zijn? Veel kan dat toch eigenlijk niet zijn met zo'n klein bedrag.
  Ik moet dit jaar op onze kleinste hypotheek nog 6000 aflossen. DAt is boetevrij en volgend jaar nog eens. Er blijft dan een bedrag open van 1.340 en dat wil ik het liefst ook volgend jaar doen. Benieuwd wat de boete daarover is.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Eind vorig jaar heb ik ook weer afgelost, en heb per ongeluk een paar honderd euro teveel overgemaakt. Ik heb er nog niets over gehoord (het is op 1 december verwerkt), maar theoretisch zou ik er ook boete over moeten krijgen.

  Het is misschien wel zo weinig dat de bank het er maar bij laat zitten? Ben erg benieuwd of ik komende maand nog een brief ga krijgen hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik moet nog 1100,00 euro aflossen en dan ben ik hypotheekvrij. Ik moet een beetje lachen als ik mijn maandelijkse hypotheekrente zie staan. Ik ben jaren geleden al begonnen met aflossen, terwijl toen iedereen nog zij dat het niet verstandig was. Maar wat is nu verstandiger elke maand een paar honderd euro betalen met belasting aftrek of elke maand nog geen 5 euro zonder aftrek.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik moet nog 1100,00 euro aflossen en dan ben ik hypotheekvrij. Ik moet een beetje lachen als ik mijn maandelijkse hypotheekrente zie staan. Ik ben jaren geleden al begonnen met aflossen, terwijl toen iedereen nog zij dat het niet verstandig was. Maar wat is nu verstandiger elke maand een paar honderd euro betalen met belasting aftrek of elke maand nog geen 5 euro zonder aftrek.

  BeantwoordenVerwijderen