Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 9 januari 2016

Oefenen voor werken in de "ijskast"?

Mijn collega en (werk)kamergenoot mailde mij gisteren dat er nog steeds iets mis is met de verwarming op mijn werk. Ik blogde er afgelopen woensdag ook al over.
Gisterochtend was het bij binnenkomst daar 11.5 graden en de verwarming was lauw. Aan het einde van de ochtend was het 15 graden. Gelukkig werk ik niet op vrijdag, ik kon comfortabel thuis zitten in een vertrek dat wél voldoende verwarmd wordt en zwemmen in een lekker warm binnenbad. De verwachting is dat het defect aan de verwarming komende maandag nog niet gerepareerd zal zijn. Computerwerk is bij een temperatuur van 12 à 15 graden niet aangenaam!

Wat ga ik doen? Ik trek maandag een warme wollen trui aan en neem een fleecejack mee. Verder doe ik een maillot aan onder een warme broek en wollen sokken. Een fleeceplaid en handschoenen met open vingers liggen op mijn werk al klaar. Het is niet overal zo koud, de werkruimtes aan de overkant van de gang zijn een stuk warmer, daar doet de verwarming het wél goed. Als het enigszins kan, zoek ik een werkplek aan die kant, maar omdat maandag een vaste vergaderdag is, is nagenoeg iedere collega aanwezig en zijn er misschien geen lege bureaus. Ik zou al bijna hopen dat er iemand door griep geveld is! Ook leggen we een vraag voor aan de arbomedewerker, want hopelijk zet zijn advies wat vaart achter ons verzoek die verwarming aan te pakken. Het speelt al weer een hele tijd, want al 4 weken geleden, al vóór de kerstvakantie, waren er klachten.

Even heb ik er vandaag nog over gedacht thuis te gaan oefenen in koukleumen, maar al snel heb ik daar van afgezien. Volgens mij heb ik veel meer tijd nodig om te wennen aan kou dan alleen een weekend en ik weet ook niet of ik er echt aan zou kunnen wennen.
Ik begin er niet aan!

12 opmerkingen:

 1. Jeetje wat koud! Ze kunnen toch niet verwachten dat je bij die temperaturen je werk goed doet? Zeker niet als je stilzit achter een bureau. Ik hoop dat ze die verwarming snel maken. Sterkte maandag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kun je niet een straalkacheltje erbij zetten? Ons kantoor thuis is ook niet goed warm te krijgen en met een straalkachel onder het bureau kunnen we toch comfortabel werken. Dit kacheltje staat niet continue aan, maar zo af en toe 10 minuten. Ook al is het een stroomvreter; ik zou hem niet willen missen.
  Succes maandag en hopelijk wordt het snel opgelost. Dit is voor niemand gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://www.geldenrecht.nl/artikel/2014-07-18/bij-welke-temperatuur-mag-ik-werk-weigeren
  Volgens mij mag het niet eens en is de werkgever verplicht om jullie naar huis te sturen. Als de kachel stuk is en niet meteen opgestart kan worden. Zeker als de temperatuur beneden de 15 graden celcis is en je kantoorwerk doet waarbij je veel zit. Is het gebouw gehuurd of is het eigendom van de werkgever? Waarom accepteert de werkgever dat de kachel pas in de zomer wordt hersteld? In de blog staat al veel langer geschreven dat het te koud is op kantoor. Als er een contract is met een installateur zou die al een paar weken de tijd hebben gehad om de storing te verhelpen.
  Wat een prutsbaas. Zo onverschillig omgaan met zijn duurste "gereedschap" (de mens).
  Ik ken werknemers die gewoon naar huis gaan, omdat ze het te koud vinden, ook al is de temperatuur 20 graden.
  Sterkte. Dit is dus echt niet normaal en niet acceptabel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Belachelijk dat dat geaccepteerd wordt door iedereen.
  Iets dergelijk heb ik ook 1 dag meegemaakt en geweigerd om te blijven en uitgelegd waarom.
  Komt bij mij door fibromyalgie en ik verstijf erg snel ook als ik voldoende kleding aan heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje, wat een lage temperaturen, daar kun je toch bijna niet in werken? Ik hoop dat het probleem snel is opgelost. En idd wellicht een straalkacheltje? Als iedereen die meeneemt kan de baas beter de verwarming snel laten maken, want het zijn stroomvreters ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had dat vroeger ook regelmatig op maandag. En was de enige,die een elektrisch kacheltje van huis meenam. En daardoor ook kon aanzetten in het lokaal. De leerlingen,die op de brommer kwamen,mochten zich als eerste opwarmen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij heb ik boven nog een elektrisch kacheltje, ik ga op zoek! Ik weet niet of door hoge het stroomverbruik de stoppen doorslaan, maar dat zien we dan wel weer!

   Verwijderen
 7. Bij Boels kan de baas een paar straalkachels huren...zijn ze helemaal mal daar. En wat Ikke zegt, met zulke temperaturen op kantoor moet de baas jullie eigenlijk naar huis sturen.

  "Ook te lage temperaturen zijn gevaarlijk. Bovendien kan het werk door extreme kou niet goed meer worden verricht door verminderde bloedtoevoer naar de ledematen. Daarnaast is werken bij te lage temperaturen gewoon onplezierig.
  De werkgever moet bij te koude omstandigheden extra kleding en handschoenen verschaffen. Dit is al nodig beneden de 15 graden. FNV Bondgenoten stelt dat het werk moet worden stopgezet als bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie op kantoor is uitgevallen. Bij kantoorwerk beweegt men namelijk weinig en zijn werknemers ook vaak onvoldoende warm gekleed."

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Green Evelien werkt ook bij die temperaturen, misschien zijn er nog tips voor je bij. Er staat me iets bij van een kruik voor de voeten of zo.
  Persoonlijk moet ik er niet aan denken. Bij 19 graden krijg ik al een drup aan mijn neus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tegenwoordig heb ik mezelf aan veel lagere temperaturen gewend, en is het hier thuis ook maar 17-18 graden. Vooral als de zon doorkomt gaat de kachel uit.

  Maar stilzitten op kantoor is veel lastiger. Ik heb dat ook wel meegemaakt, kachel stuk, en nam dan inderdaad een kleine ventilator/kachel mee voor onder het bureau. Warme voeten is nl al de halve oorlog gewonnen.

  Positief bekeken, je verbrandt veel meer vet bij lage temperaturen. Het is een slankmaker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misvatting dat je vet verbrand bij kou. Integendeel om je lichaam warm te houden wordt het vet juist vastgehouden.

   Verwijderen
 10. Bibber..de bibber..de bibber...als je hard werkt zou het nog wel gaan denk ik, eh...ik bedoel niet dat jij niet hard werkt, maar bij computerwerk zit je natuurlijk stil. Ik kan me voorstellen dat dat geen pretje is bij zo'n temperatuur.

  BeantwoordenVerwijderen