Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 8 januari 2016

Wonen in een (piep)klein huis


In de VS heb je al wat langer de Tiny House-beweging, maar ook in Nederland zijn mensen bezig met het bouwen of kopen van een heel klein huis.
Je kunt op verschillende plekken informatie vinden. Er is een facebookpagina (KLIK), en er zijn websites. Google maar eens!
Volgens Welingelichte Kringen zijn er ongeveer 40 mensen serieus bezig om in een klein huis te gaan wonen. Je spreekt dan over een huis met een oppervlakte tussen 10 en 50m2.
Het huis is bedoeld om permanent in te wonen en niet voor recreatie.
Motivatie onder anderen: een kleinere ecologische voetafdruk, méér geld over voor andere dingen door minder financiële druk.
Persoonlijk vind ik de onderstaande woning op wielen wel heel leuk. Maar om er nou echt in te wonen?
Waar laat ik mijn fiets?
Hoe droog ik mijn was?
Hoe ontvang ik mijn vrienden?
Waar vier ik een feestje?
Overzicht op keuken en slaapruimte


Vanaf slaapruimte naar overige ruimte met bank en zitplaats

badkamer met wasmachine

nog een keer badkamer, met links een douche
buitenkant

Voor bovenstaand minihuis heb je wel een flink sterke auto nodig, of een tractor of zo, want anders kun je dit huis niet verplaatsen.

20 opmerkingen:

 1. Wij hebben jaren in een twee(wel grote) kamerwoning gewoond. Het was woekeren met ruimte.Ik ben blij,dat het later iets groter werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet er niet aan denken......wij huren een doodgewoon rijtjeshuis maar ik vind de computerkamer, logeerkamer en tuin echt heerlijk. Inderdaad, waar droog je je was?
  Als we op vakantie zijn in een stacaravan kan ik het net 14 dagen uithouden en dan nog liefst met mooi weer zodat je veel buiten kunt zijn.
  Als we dan weer thuis zijn geniet ik van de ruimte :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geachte,
  Hier in Vlaanderen heeft de provincie Vlaams Brabant 2 brochures uitgegeven met voorbeelden van woningen van 50 of 80 vierkante meter in samenwerking met bouwfirma's om mensen die caravanparken wonen een voorbeeld te geven van een kleine woning. De prijs draait rond de 80000€.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Binnenkort kunnen wij een Finse woning leveren van 50 m2 voor circa 35000 euro. Compleet afgewerkt.

   Verwijderen
 4. Wij willen graag kleiner wonen. Oh ik hou van tiny houses :)
  marjoleininhetklein heeft een leuke blog hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met alleen manlief in een tiny house zou ik nog wel willen, eentje van 50 m2. Maar met die lange zoons van mij wordt het niks,
  Ik zou het ook alleen willen in een land met een droog en warm klimaat. Dan heb je niet veel spullen nodig en kun je veel buiten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn man rookt, dus wordt het niks. Hopen dat hij er mee stopt voor we naar een bejaardenwoning moeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alles dat boven de 20m2 is, is al gewoon verkrijgbaar. Het gemiddelde appartement in een, voorheen, verzorgingshuis is tussen de 25 en 35m2. Een compleet studentenappartement is 30m2. En in de Randstad betaal je voor een appartement van 45m2 rustig vanaf €800,- huur per maand.

  Ik vind die echte Tiny Houses wel iets hebben. Ik zou er alleen zelf niet in kunnen wonen. Ik houd wel van iets meer ruimte om me heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee dat gaat het voor ons ook niet worden. Teveel spullen zoals gereedschap die echt gebruikt worden. Of er moet een schuur van 10x10 bij staan en flinke tuin, dan lijkt het me het overwegen waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat gaat niet lukken met een gezin van 6 personen, waarvan vooral de kinderen echt ruimte nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad, heel Amerikaans: je wordt weer heel erg afhankelijk van een auto..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtig ding, ik wil wel. Alleen in Nederland heb je weer van die stomme regeltjes en mag je hem weer nergens neerzetten en moet de weer een postadres hebben wat weer geen postbus mag zijn. Zo jammer want ik zou erg graag in zoiets wonen. En voor het geld wat je uitspaart kun je gewoon naar de wasserette, probleem opgelost. :) Alle tijd want ik zou ook niet meer hoeven werken dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hoeft niet perse, Ineke. Als er een Tiny houose wijk komt waar bv 20 vaste Tiny woningen staan, dan HEB je een adres. En voor mensen die roepen waar laat ik mijn fiets? Dan zou je eventueel op het terrein een gezamelijke schuur kunnen plaatsen waar de fiets staat een werkbank voor de knutselaar een platte kar omde boodschappen van de auto naar je huisje te vervoeren. Gewoon een Tiny woongemeenschap. Dat zou te realiseren moeten zijn,OOK in Nederland

   Verwijderen
 12. Ik woon zelf in een 2 kamer appartement van 40m2. Voor 1 persoon is dit ruim genoeg. Alles boven de 30m2 vind ik niet echt onder een tiny house vallen. Ik kijk geregeld filmpjes op YouTube tube over tiny houses. Mij lijkt t wel wat om er in te wonen. En dan t liefst 'off grid' oftewel zelfvoorzienend in stroom en water ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor ons zou het ook niet gaan. Teveel boeken die we graag (her-)lezen en niet kwijt willen, ook omdat ze in de papieren versie nog steeds het fijnst lezen - en ik geef toe, ooit wil ik eigenlijk nog steeds een aparte bibliotheek xD Verder zouden we volgens veel mensen al een eind komen, met 47 m2 (keuken en badkamer rekent onze wbv niet mee). Daarmee zitten we al op een redelijk groot woonoppervlak, veel eengezinswoningen zijn kleiner dan dat. Dat zou ik ook niet erg vinden, maar ik wil wel genoeg ruimte houden omdat we ook een kinderwens hebben, en zeker als die ouder worden gaan die ook hun eigen plekje nodig hebben. Oh, en mijn man kookt veel en graag, en we hebben dus behoorlijk veel en veelgebruikt keukenmateriaal en pannen en zo.

  Dus nee, een tiny house is niets voor ons, al zouden we ons ongetwijfeld weten te redden, dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je jong bent en gezond van lijf en leden lijkt het mij geweldig. Maar wat als je een arm of been breekt? Hoe klim je dan je bed in? Of als je ouder wordt en je wordt strammer en het bewegen wordt moeilijker?
  En met een elektrische rolstoel is het echt niet te doen. Het is niet echt levensloopbestendig wonen denk ik zo. En dan vraag ik mij af waar je beter mee af bent: éénmaal een woning kopen (of bouwen) die milieuvriendelijk gebouwd is en goed geïsoleerd en waarbij ook eens rekening is gehouden met breedte van deuren en die makkelijk aanpasbaar is zodat je gewoon kan blijven wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hallo Ikke 3051

   Ik heb een volledig leeftijdsbestendige woning laten ontwerpen voor de bouwexpo in Almere. Rolstoel toegankelijk, bed op de begane grond , geen lastige gangetjes of deuren. Helaas kan ik het nog niet laten zien omdat de inzendingen ananiem moeten blijven maar het is wel degelijk mogelijk om een klein huis voor senioren te bouwen1

   Verwijderen
 15. Ach, ja. Wij wonen met zijn vijven op 120 m2, een mooie 24m2 per persoon. Dat is dan toch best 'tiny'.l
  Kortom, ik vind het een beetje een raar idee. In Nederland zijn de huizen al zo klein. De meeste appartementen en rijtjeshuizen zijn zo rond 100 m2.
  En wat dacht je van de huizen in de hofjes in de oude steden in NL, dat zijn mooie tiny houses avant la lettre. :-)
  tiny houses is wat mij betreft een kwestie van oude wijn in nieuwe zakken. :-)
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij wonen in een rijtjeswoning en die probeer ik minimalistisch in te richten. Eigenlijk zie ik ons geen ladder opklimmen om naar bed te gaan dus dan maar opruimen en de kamers die over zijn gebruiken als logeerkamer waar doorgaans het wasrek staat om de droger uit te sparen. Wel met zonnenpanelen, gebruik van regenton en led verlichting.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het is een super concept, en zou ook voor een vaste plek gerealiseerd moeten worden, niet iedereen wil verkassen. Zelf zou ik dan voor een rond model gaan, met alles op een vloer. dus wonen slapen alles. Men heeft niet zoveel spullen nodig. Ik las dat iemand het had over veel boeken. Je kan een boekenkast bank maken, er zijn zoveel mogelijk heden. Zelf woon ik op een boot dus ook Tiny en ik vind het zalig.

  BeantwoordenVerwijderen