Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 10 januari 2016

Het geld voor de extra hypotheekaflossing

Zoals ik gisteren schreef, haal ik het geld voor de extra hypotheekaflossing van €10.800,- uit mijn buffer.

Dan vraag je je misschien af: zit er dan zo veel geld in je buffer? Hou je nog wel wat over voor calamiteiten?
Jazeker wel, er blijft nog genoeg over!

Mijn inkomsten en uitgaven in 2015 op een rij:

netto bijverdiensten en salaris
22.553,88
rente 2015


387,25
totaal inkomen


22.941,13
vaste lasten en variabele uitgaven totaal 12.322,93
over


10.618,20

Als je naar de ontvangen rente in 2015 kijkt, kun je aan de hand van de huidige spaarrentes concluderen dat ik eind 2015 een riante buffer had.

Volgens de bufferberekenaar van het Nibud zou een vergelijkbaar huishouden een buffer hebben van €50.405,- en zou de minimumbuffer €3.655,- moeten zijn. Ik vind dat er een enorm verschil zit tussen deze beide bedragen!
Die halve ton heb ik zeker niet, maar ik zit na de betaling van de aflossing nog steeds ruim boven de minimumbuffer.
Maar wel flink onder  €50.405,-
Uw buffer € 35.000,-
Vergelijkbaar huishouden € 50.405,-
Minimum € 3.655,-
- See more at: https://service.nibud.nl/bufferberekenaar/#/panel2
Uw buffer € 35.000,-
Vergelijkbaar huishouden € 50.405,-
Minimum € 3.655,-
- See more at: https://service.nibud.nl/bufferberekenaar/#/panel2


10 opmerkingen:

 1. Rare bedragen van het Nibud. Die €3.655 vind ik wel wat weinig en die €50.405 wat veel om los op je rekening te hebben staan. Krijg je nauwelijks rente over, dus zonde. Dan kan je er beter mee aflossen zoals jij doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het zo kan zuinigaan! Dat is weer een grote stap richting (nog) lagere woonlasten! Je stappen werken inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die €50.405 is toch de buffer die gemiddeld iemand in jouw situatie heeft (volgens het Nibud)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit zegt niets hoor Daantje. Bij dat gemiddelde zitten mensen die 100 euro hebben en mensen die een miljoen hebben. Het is echt geen relevant bedrag.

   Verwijderen
 4. Vind Nibud zo wie zo altijd onrealistische bedragen heeft, kijk dan wat een verschil.
  Je hebt gelijk hoor om het in de aflossing te storten, van de spaarrente's moet je het al helemaal niet meer hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom los je in 2017 trouwens niet alles af en wil je in 2018 nog 900 aflossen? Ik zie daar de logica niet zo van in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet onlogisch. Die 900 is niet boetevrij, daar moet ik een boete over betalen. Misschien moet ik behalve de boete ook nog administratiekosten betalen. Ik ben wel van plan het uit te zoeken hoeveel het extra zou kosten aan boete en dergelijke.

   Verwijderen
 6. Jij inspireert mij om ook het kleinere bedrag wat nu nog open staat als hypotheek, toch af te lossen. Heerlijk, om een huis te hebben wat echt van jezelf is! En aangezien de rente wederom zakt, ook bij mijn bank, is (blijven) aflossen een optie die goed bij ons past.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat onwijs fijn dat het zo goed gaat! Het einde is in zicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik volg je al een aantal jaar. Leuk om te zien hoe het echt gelukt is met zuiniger leven, aflossen en nu zelfs de teugels laten vieren.

  Die €50k vind ik buitensporig. Ik denk als je anno nu een paar duizend euro achter de hand hebt voor pure noodgevallen, dan doe je het niet slecht. Je kunt niet alles in het leven voorspellen. En er mag ook geleefd worden. Ik ben in vijf jaar tijd drie keer mn baan kwijt geweest. Maar met de voorzieningen in ons land ben ik er nooit aan onderdoor gegaan financieel. Mn buffer bedroeg als alleenstaande moeder met parttime baan meestal niet meer dan zo'n €750. Uiteraard moet je wel verantwoord met je geld om kunnen gaan dan.

  BeantwoordenVerwijderen