Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 14 januari 2016

IJzel - PostNL versus Sandd

In de ijzelweek hoefde oudste dochter,  die postbezorger is bij PostNL, niet te werken. Sandd en Businesspost werkten voor een deel wel door en de medewerkers glibberden over spiegelgladde wegen. Er is zelfs een foto van een postbezorgster van Sandd op schaatsen.
zie hier maar eens met een fiets beladen met post overheen te komen!

ook hier een spiegelgladde straat

PostNL heeft het keurig opgelost voor zijn werknemers. Ze krijgen uren van de dagen waarop ze niet konden werken uitbetaald en ook het extra werk op vrijdag en zaterdag. Mijn dochter heeft op deze twee dagen heel lange werkdagen gemaakt en daarbij de ijzeldagen ingehaald. Ze krijgt er netjes voor betaald en hoefde geen gebroken pols of gebroken ribben te riskeren.

Een ander punt is het bij PostNL minder goed geregeld. Er zijn geen toiletten beschikbaar in de postdepots. Dochter moet postbezorgen in een deel van de stad op ruim een half uur fietsen van haar huis. Als ze naar de toilet moet, dan moet ze op adressen aanbellen, of ze moet naar een horecagelegenheid. Ik vind dat er op zijn minst mobiele toiletten zouden moeten komen in de postdepots. Als dochter in haar eigen woonbuurt de post bezorgt, dan is het geen probleem, dan gaat ze even naar huis, maar zo ver van huis is dat geen optie.

11 opmerkingen:

 1. Ik heb daar werkelijk nog nooit over nagedacht, waar een postbezorger naar het toilet gaat. ik zou zelf denk ik niet zo snel bij iemand aan bellen maar ja als de nood hoog is. Blijven er weinig andere opties over. Wel hebben wij eens een politie agente aan de deur gehad met hoge nood. En die mocht uiteraard ons toilet gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een paar jaar terug heeft een van onze kinderen in de zomermaanden als postbezorger gewerkt. Via een uitzendbureau. Hij heeft met hart en ziel zijn werk gedaan en wij hebben hem daarvoor geprezen. Maar wat een belabberde werkomstandigheden. Inderdaad geen toilet bij het depot, eigen fiets moeten gebruiken want er was geen fiets beschikbaar. Eigen fiets bijna bezweken onder de zware postzakken. meerdere banden lek, fiets gevallen en beschadigd. Al met al geen succes wat ons betreft zekere gezien de zeer magere beloning. JBR

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik en genoeg werkloze hoogopgeleiden die voor de post werken omdat er gewoon niets anders is. Het is niet het beste soort werk, maar als je moet kiezen tussen geen werk en geen inkomen en een baantje als postbezorger, dan kies je daar soms toch maar wel voor. Jouw kind was kennelijk in de luxe positie dat er toch nog wel wat te kiezen was.

   Verwijderen
  2. Hij kon gelukkig daarna overstappen naar ander werk, ook via het uitzendbureau. Hij vindt dit andere werk, een combinatie van productie en logistiek werk, erg leuk. Jammer dat het nog steeds een nul-uren contract is via het uitzendbureau. Zijn loyaliteit en harde werken ten spijt geen vast dienstverband. Gemiddeld drie dagen werken in de week. Maar hij blijft hoopvol en dat is belangrijk. Overigens petje af voor alle postbezorgers die ondanks de niet optimale werkomstandigheden, toch elke keer de post bezorgd krijgen!! JBR

   Verwijderen
 3. Het probleem is(ik ben postbezorger en zit in de bedrijfsledengroep van de vakbond voor de post) dat depots geen werkruimte mogen zijn vanwege een Algemene Plaatselijke Verordening. Alleen opslagruimte. Dientengevolge zijn een aantal depots vorig jaar geheel kaal geplukt, er mag niets staan wat een werkruimte veronderstelt. Er staat zelfs geen koffiezetautomaat en er staan ook geen stoelen. Op ons depot is nog wel een vieze wc, maar er zijn geen handdoeken en het schoonmaken wordt zo af en toe gedaan als het uitkomt. Ik ga naar de wc in het gezondheidscentrum, in de sportschool of in het bejaardenhuis als ik post moet lopen. Vooral als het koud is heb je vaak vooraf wat warms gedronken en moet je vanwege de kou plotseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk de eerste foto... Is vlakbij ons huis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig! Volgens de pagina waar ik de foto vandaan haalde, zou het ergens in het Oldambt zijn. Klopt dat?

   Verwijderen
 5. Ik hoop toch dat als dit bij ons nog eens zo is, dat ik ook even geen kranten hoef te bezorgen. Ik vind het ook gewoon onverantwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik loop post voor Sandd, en heb mazzel met mijn wijk ...er is daar namelijk een bibliotheek.
  En je kan daar plassen (doe ik ook vaak daar)breng er gelijk de post.
  Ben blij met mijn wijk woon in Den Haag dus hier nog geen ijs gehad gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Afgelopen week hoorde ik een intervieuw op de radio met iemand wiens vader postbode was geweest ergens in Groningen. Hij vertelde dat de postbodes vroeger ook de AOW contant bij de mensen bracht.

  BeantwoordenVerwijderen