Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 18 januari 2016

Koken met peulvruchten: vegetarische goulashsoep

Heel jaar 2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. De reden is dat peulvruchten heel gezond zijn en nog goedkoop ook!

Dit keer een recept van Greet: Vegetarische goulashsoep

Opmerking van Greet: Het fijne van dit reept is dat ik alles meestal wel in huis heb. Wortel is hier standaard aanwezig, net als aardappels.De rest komt uit de voorraadkast.

Benodigdheden:
2 eetlepels kokosolie (of andere olie of vet)
1 grote ui (of 2 kleintjes), gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
3 wortels in plakjes
6 middelgrote aardappelen in blokjes
blik witte bonen in tomatensaus
1 blikje tomatenpuree
groentebouillonblokje
pittige paprikapoeder (ca. 1 eetlepel)
eventueel: 1 groene paprika in kleine stukjes

Bak, in een soeppan, de uien en de knoflook (en eventueel de paprika) in de kokosolie.
Bestrooi met pittige paprikapoeder en voeg onmiddellijk wat water toe, zodat alles helemaal bedekt is.
Voeg nu ook de tomatenpuree en nog een 1/2 liter water en bouillonblokje toe en ook de wortels en de aardappelen.

Laat het zachtjes pruttelen tot alles zacht wordt. Voeg ook het blik bonen toe en laat alles warm worden. Breng op smaak met paprikapoeder en bouillonpoeder.
De soep is het lekkerste als je het een paar uur te vroeg klaarmaakt zodat het tijd heeft om te 'rijpen'. Een dag eerder klaarmaken is nog beter.

Greet: Ik heb dit recept van een Hongaarse. Ik vond het zo bijzonder want bij Hongaarse goulash denk je aan recepten met veel rundvlees en rode paprika, terwijl de werkelijkheid is, dat er amper vlees is of dat men het niet betalen kan.

10 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept van Greet, ik ga het binnenkort eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit lijkt me heerlijk en voedzaam. Bedankt Greet en Zuiniaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit lijkt me heel lekker. Ik denk dat ik er gerookte paprikapoeder aan toe voeg. Ik hoop vandaag een recept te sturen van chili met cacao.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wederom bedankt voor dit heerlijke recept vgr esther

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt lekker. Voor hoeveel personen is dit recept?

    Misschien dat ik het deze week maak. Aangezien mijn oudste drie avonden moet werken tussen 16:30 - 19 uur. Terwijl we normaal rond 17:30 uur eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo aan de hoeveelheden te zien, denk ik dat het voor 2 personen als maaltijdsoep bedoeld is. Het hangt er ook van af hoe groot het blik witte bonen is dat je gebruikt en de hoeveelheid wortelen. 3 fikse winterpenen wegen meer als 3 bospeentjes.

      Verwijderen
  6. Ik heb het net gemaakt en het is heerlijk :-) Word je lekker warm van.
    Ik heb deels gerookte paprikapoeder en deels gewone gebruikt en versgemalen peper toegevoegd. De groene paprika had ik even niet en zonder is het ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit klinkt echt heerlijk :D Misschien straks even langs de winkels voor wortels, de rest heb ik in huis geloof ik :D

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat lijkt me erg lekker! Ik sla het recept even op, want deze week eten we al erwtensoep ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn pannetje staat alweer te pruttelen voor vanavond hoor ;) Dit is een blijvertje :D

    BeantwoordenVerwijderen