Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 29 januari 2016

Korting pensioenen in 2017

Meestal is korting wel leuk, dan hoef je minder te betalen.
Korting van pensioenen is niet leuk, zeker niet voor mensen die hiervan voor hun inkomen afhankelijk zijn.
Er is aangekondigd dat er een kans is dat de pensioenen volgend jaar verlaagd worden.  Als ze dat nu al aankondigen, dan lijkt het mij dat dit ook wel zal gebeuren. Laat die kans er maar af, zou ik denken.


Ik ben over 34 maanden met pensioen, deze verlagingen hebben ook gevolgen voor mijn ABP pensioen.
Heel jammer, maar wat kan ik anders doen dan er gelaten naar kijken en afwachten?
Behalve dan te besluiten om in ieder geval, als het een beetje kan, niet vervroegd met pensioen te gaan kan ik verder toch niets doen.

Vanmiddag een mailtje ontvangen met o.a. de volgende tekst: ABP verhoogt de pensioenpremie per 1 april. Omdat de financiële situatie van ABP onvoldoende blijft, komt er een opslag van 1%-punt op de premie. De nieuwe premie komt uit op 18,8%.

Kijk eens aan, ik mag wel meer betalen.

12 opmerkingen:

 1. Zo lang je maar rond kunt komen lijkt het me vooral vervelend en jammer. De kans dat het gebeurt als ze het nu al noemen lijkt mij ook best groot.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In het berichtje staat dat met name de olie-beleggingen het slecht gedaan hebben. Dan denk ik: tja, moet je maar niet in olie beleggen. Gelukkig beleggen ze ook in nieuwere en milieuvriendelijkere technieken om energie te winnen; ik hoop dat ze die tak uitbreiden, want ik denk dat daar de toekomst in zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou het je niet lukken om iets extra te sparen in die 34 maanden? Moet je met pensioen of mag je nog blijven werken? Bijvoorbeeld 2 dagen werken is misschien ook een optie. Was er niet een regeling waar mensen, die langer werkten beloond zouden worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou het je niet lukken om iets extra te sparen in die 34 maanden? Moet je met pensioen of mag je nog blijven werken? Bijvoorbeeld 2 dagen werken is misschien ook een optie. Was er niet een regeling waar mensen, die langer werkten beloond zouden worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat sparen en hypotheek aflossen deed ik altijd al. Ik vind het alleen vervelend dat mijn pensioen, al voordat ik het krijg, lijkt te verdampen. Ooit leek het of toch redelijk wat geld zou krijgen vanaf mijn 65e, maar dat is nu heel anders. Ik red me wel, daar niet van, maar ik had het me anders voorgesteld.

   Verwijderen
 5. Wij zijn volop aan het sparen om na de pensionering (over 7,5 jaar, tenminste zoals het er nu uitziet) een lekkere spaarpot te hebben.
  Wij hebben geen eigen woning om op af te lossen, dus dit is voor ons de enige mogelijkheid. Je hebt gedaan wat je kon door af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als dan net als dit jaar ook het percentage individuele bijdrage ZVW omhoog gaat is het in 2017 dubbel op. Moeilijk voor mensen met een klein pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat vooral uitzonderlijk ergerlijk is, dat ze veel obligaties moeten hebben en dan met name Nederlandse staat obligaties. Dat verdient niks. Vergelijk dat eens met de greep van de staat in de jaren tachtig in de kas van de pensioenfondsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ons pensioen is dit jaar al minder geworden.Het is al niet een vetpot,omdat andere uitgaven/vaste lasten wel sterk omhoog gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ...gelukkig hebben wij geen pensioen opgebouwd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vrees het ook. Ik vind pensioenen zoiets ongrijpbaars. Je betaald behoorlijk voor iets waarvan je uiteindelijk niet zeker van bent wat je later krijgt. En je hebt geen keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. sinds juli 2013 heb ik een klein pensioentje van het pmt. Ieder jaar is de uitkering naar beneden gegaan. Ik vraag me af hoe lang dit door kan gaan. Achteraf gezien had ik liever zelf gespaard voor pensioen als het dan minder werd had ik het tenminste zelf gedaan

  BeantwoordenVerwijderen