zaterdag 2 januari 2016

Nieuwe belastingregels: 845 euro méér voor mij in 2016

De belastingtarieven en heffingskortingen veranderen in 2016. Ik was eerlijk gezegd benieuwd wat dit voor mij zou betekenen. In het nieuws werd gemeld dat "we" er gemiddeld 800 euro op vooruit zouden gaan. 
Financiële gevolgen belastingplannen. Bron: NOS

Dat is heel leuk, maar wat betekent dit voor mij?
Ik heb een inkomen van bijna 75% van het modale inkomen en ik heb het uitgerekend wat ik er op vooruit zou gaan en mijn sommetje komt op 845 euro. 
Nou, dat lijkt heel mooi, maar eigenlijk snap ik het niet. We betalen met zijn allen toch belasting omdat de overheid geld nodig heeft voor allerlei voorzieningen? Kan de overheid het nu af met minder? 

Wie kan mij dat uitleggen?


Ik kan wel wat verzinnen

Er zijn in maart 2017 zijn weer verkiezingen, als het kabinet tenminste niet vóór die tijd valt. 
Extra geld is een uitstekend argument om op de regeringspartijen te stemmen, want dan denkt "iedereen": de regering heeft het zo goed met mij voor, daar moet ik op stemmen! 

Eigenlijk denk ik, dat ik die 845 toch wel weer aan de overheid betaal. Is het niet linksom, dan misschien wel rechtsom.

20 opmerkingen:

  1. Linksom of rechtsom inderdaad, denk maar aan de extra kosten voor gas, belasting op gas is met 32% verhoogd.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier is het nog onduidelijk. Gebaseerd op mijn inkomen zou ik volgens de tool 865 er op vooruitgaan maar dat klopt niet want ik heb geen inkomen uit arbeid. Is zo jammer dat die tools daar geen rekening mee houden.
    de wia uitkeringen gaan 1,1 % omhoog lees ik net. De man zou er met zijn inkomen 400 op vooruit gaan. Maar onze situatie komt nooit in de tool terug: een eenverdiener en een wia-uitkering. Dis is het altijd afwachten tot het geld gestort wordt.
    Maar inderdaad, linksom krijg je wat terug en rechtsom betaal je meer voor gas.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als gepensioneerde krijg ik geen voordeeltjes. Trouwens,zou het na de verkiezingen niet weer worden "teruggepakt"?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het goed is, dan ga jij er ook op vooruit. Tussen 0,5 en 0,9%, nog géén procent dus. Ik heb een overzichtje toegevoegd dat op de site van de NOS stond.

      Verwijderen
    2. Gepensioneerden gaan meer premie Zorgverzekeringswet betalen dan werkenden. Dat geldt ook voor mensen die een nabestaandenpensioen van een pensioenfonds krijgen en nog geen 65 zijn.

      Verwijderen
  4. Ik vrees dat je gelijk hebt, als je al kijkt maar de belasting op gas die opeens flink verhoogd wordt... :(

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het terug betalen van het 'voordeel' begint al met het verhogen van de belasting op gas met meer dan 30%. Verder wordt mijn heffingstoeslag verlaagd. Er zijn vast nog meer belastingverhogingingen.
    Ik heb niets te klagen en manlief heeft net een dubbele periodiek gehad. Dus wij zullen er dit jaar waarschijnlijk wel op vooruit gaan.
    Ik kon onze situatie ook niet terugvinden in de lijstjes; eenverdiener met meer dan twee keer modaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het plaatsen van het staatje. Ik denk dat wij dan het best passen bij de alleenstaande omdat we geen minderjarige kinderen hebben en maar een inkomen. Dan gaan we er waarschijnlijk ruim een procent op vooruit qua netto loon. We zullen zien.

      Verwijderen
  6. Wij vragen ons af of wij er wel op vooruit gaan. De diverse regelingen, zoals de combinatiekorting, kinderbijslag en kinderopvangtoeslag (BSO) gaan weliswaar omhoog, maar de heffingskorting wordt bijvoorbeeld ingeperkt. Ook de energiebelasting gaat fors omhoog. Voelt een beetje als vestzak broekzak.
    BespaarBalans / www.bespaarbalans.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank voor het plaatsen van het overzicht en de rekentool. Volgens het rekenmodel zou ik er € 43 op vooruitgaan volgend jaar. Maar ja, ik moet € 50 energiebelasting meer gaan betalen, dus helaas pindakaas... geen voordeel voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit is een goede tool: http://www.checkbrutonetto.nl/

    Deze houdt ook rekening met de bron van je inkomen en gaat er niet vanuit dat je inkomen uit 1 baan in loondienst bestaat. Ook worden de verborgen belastingverhogingen (die de overheid wijselijk verzwijgt) zoveel mogelijk meegenomen. En dan kom je misschien toch op een heel ander bedrag onder de streep uit...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank, die link ga ik ook nog eens even proberen!

      Verwijderen
    2. Als ik alle gegevens invoer op deze site (ze vragen veel gegevens!!), dan ik het extra inkomen niet meer 845 euro, maar aanmerkelijk minder. Ik wacht af wat ik werkelijk ontvang of moet betalen.

      Verwijderen
  9. Ik hecht er ook totaal geen waarde aan, tot nu toe ben ik alleen ergens echt wat mee opgeschoten als ik zelf wat deed (sparen, minder verbruiken, meer werken, etc.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk, die maatregelen helpen meer dan de nieuwe belastingregels! Werken helpt op 2 manieren: meer inkomen en minder energieverbruik thuis.

      Verwijderen
  10. Gewoon weer een wortel die voor je neus gehouden word, maar waar je net niet bij kunt. Jezelf rijk rekenen leid meestal tot teleurstellingen, dus daar houd ik mij niet mee bezig

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De regering krijgt natuurlijk ook inkomsten van bedrijven binnen (vennootschapsbelasting en zo). Omdat de economie aantrekt, krijgen die misschien meer omzet en dus komt er bij de overheid ook meer binnen van de bedrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het zal allemaal best mee vallen met de extra belasting op energie. De heffing op gas gaat omhoog, die op elektriciteit iets omlaag. De meeste mensen gebruiken in absolute aantallen een hoger getal aan kwh dan aan m3. De verhoging bij de afrekening gas wordt voor een flink deel gecompenseerd door de verlaging bij de afrekening elektriciteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De gemeentelijke belastingen gaan in de toekomst enorm stijgen, vandaar dat de landelijke overheid nu wat klapsigaren uitdeelt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.