Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 7 januari 2016

Noedels met spruitjes en kip

Eergisteren en gisteren heb ik geen boodschappen gedaan. Te glad en te gevaarlijk!
Voor het eten was de keuze een beetje beperkt.
Ik had 's dinsdagochtends 2 kippenbouten uit de vriezer gehaald. Die lagen al weer geruime tijd in de vriezer, want meestal eet ik geen vlees en ook geen kip, maar vega. Ik vond dat ik maar eens wat uit de vriezer moest gaan eten. Die vriezer wil ik opruimen.
In een apart pannetje stoofde ik de bouten in kerrie en in de wok groente, veel groente.

Ik gebruikte (voor ca. 3 maaltijden)
1 grote winterwortel, in kleine blokjes
2 grote uien, gesnipperd
een stuk rettich, in kleine blokjes
300 gram spruitjes in dunne plakjes
150 gram gebroken sperziebonen, uit de diepvries

2 kippenbouten
2 bouillonblokjes, verkruimeld
1 blik kokosmelk + 1 blik water
124 gram woknoedels, in kleine stukjes
2 eetlepels patak kruidenpasta
2 eetlepels kerrie
1 eetlepel sambal

De groenten roerbakte ik met de patak in een rest olie van een potje kruiden(feta)kaas op olie.
Op het laatst de bouillonblokjes en de kokosmelk, de woknoedels en het water er bij. Dan de woknoedels even laten meekoken.
Ondertussen heb ik de kip ontbeend en ik kleine stukjes gesneden. Die ook toevoegen aan het de groenten met noedels, doorroeren en klaar!
Gistermiddag heb ik een beetje van deze wokschotel in een soepkom gedaan. Water er bij en een scheut sojasaus en nog een beetje sambal. Een heerlijk soepje voor de thuislunch!

Het is voor het eerst dat ik spruitjes gebruikte in een wokschotel. Meestal gebruik ik in zo'n geval witte kool of spitskool, maar ik heb ontdekt dat spruitjes een prima vervanging zijn! Zo raar is dat niet, want spruitjes zijn mini-kooltjes.

Door de hoeveelheid en de verscheidenheid in groenten is het volgens mij gezond genoeg om 3 dagen achter elkaar te eten.

2 opmerkingen:

  1. Kijk, zo maak je van de nood een gezonde deugd :-)
    Ik kreeg laatst van een oud collega, die inmiddels succesvol eetschrijver is, een tip om inderdaad spruitjes te bakken (ongeveer 15 min. op laag vuur) in plaats van te koken. Schijnt erg lekker te zijn; wij moeten het nog uitproberen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk, zo maak je van de nood een gezonde deugd :-)
    Ik kreeg laatst van een oud collega, die inmiddels succesvol eetschrijver is, een tip om inderdaad spruitjes te bakken (ongeveer 15 min. op laag vuur) in plaats van te koken. Schijnt erg lekker te zijn; wij moeten het nog uitproberen...

    BeantwoordenVerwijderen