Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 8 januari 2016

Heb je dat gehoord of gelezen?

Die 28 jarige Jesse van Wieren, die in het Groningse Kloosterburen vermist werd in de nieuwjaarsnacht?

Zijn lichaam werd gevonden in de tuin van de woning waar twee psychiatrische patiënten woonden. Ze woonden in een soort proefwoning, een oefenhuis, om hen te laten wennen aan de samenleving. Volgens omwonenden waren de verdachten agressief en onberekenbaar in hun gedrag (bron: Dagblad van het Noorden). Lees hier meer.
Het beleid is tegenwoordig dat psychiatrische patiënten  zo veel mogelijk in de samenleving opgenomen moeten worden. Deze ambulante hulp is een stuk goedkoper dan intensieve begeleiding binnen een psychiatrische inrichting.
Jammer dat het nogal eens misgaat!
Dan laat iemand zijn huis ontploffen, of gaat met een groot mes op pad om verhaal te halen.
Het lijkt er op dat er in dit rijke Nederland geen geld meer is voor de zorg voor mensen die door hun stoornis niet goed functioneren en daardoor ontsporen.

Ik vind het een drama voor de familie, vrienden en bekenden van de dode jongeman, maar ook voor de familie van de verdachten. Ik ben zelf jarenlang mantelzorger geweest voor mijn ernstig psychiatrisch zieke ex-man. Het lijkt me heel erg te moeten leven met het feit dat je niet hebt kunnen voorkomen dat dit gebeurd is. Laat het duidelijk zijn: die familie en vrienden van de verdachten hebben ongetwijfeld hun stinkende best gedaan om het goed te laten gaan met deze mensen.

12 opmerkingen:

 1. Een vriendin van mij werkt met licht verstandelijk gehandicapten die begeleid wonen. Ze vertelde me een paar jaar geleden al dat ze zich zorgen maakte over de clienten die niet meer in aamerking zouden komen voor begeleid wonen en de overlast die het voor de buren zou geven en de zorgen voor de families.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat vreselijk zeg. Die arme families inderdaad. En ook die jongeman die is omgekomen...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie ook een tunnelvisie: in de tuin van psychiatrisch patienten wil nog niet zeggen dat die het dan ook gelijk gedaan hebben. Als er bij mij in de tuin een stoffelijk overschot gevonden wordt ben ik ook niet gelijk verdacht. Niet alle psychiatrisch patienten zijn in staat tot moord.

  Ik vind de berichtgeving hierover altijd zeer onprettig en stigmatiserend.

  Ik deel de zorgen wel van de vriendin van Yelena Yeli. Zelfs in een zorginstelling wordt de begeleiding steeds minder. Het was de bedoeling dat mijn neef buiten de dagactiviteiten op haar kamer zou blijven onder cameratoezicht. De dagactiviteiten bestonden op dat moment uit 1x per dag 2 uur een activiteit. Voor iemand met de ontwikkeling van een 1,5 jarig kind, niet zindelijk, niet in staat tot zichzelf verzorgen met zware eplileptie.

  Dat is de toekomst van de gehandicaptenzorg in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk dat ik een beetje kort om de bocht reageer door met de vinger te wijzen naar deze twee patiënten. Het kan ook een ongeluk zijn geweest, waarbij deze mensen in hun verwarring niet wisten wat ze moesten doen en hem toen maar begraven hebben, in plaats van direct 112 te bellen.
   Maar een mens in psychose is angstig en weet achteraf vaak niet meer wat hij gedaan heeft. Ik heb doodsangsten uitgestaan toen mijn ex in zijn psychose op stap was met onze toen amper 1 jarige dochter! Hij heeft wel verteld dat hij op een gegeven moment weer wat bij zinnen kwam uit zijn psychose en 's ochtends heel vroeg merkte dat hij op de A7 fietste! Niet echt een geruststellende gedachte!

   Verwijderen
 4. Ik maak me ook steeds meer zorgen over de zorg, er wordt teveel bezuinigd op de verkeerde dingen naar mijn idee, met dit soort trieste dingen als gevolg... :(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit raakt mij persoonlijk enorm. Mijn lieve broer was ook psychiatrisch patiënt. Hij was af en toe opgenomen, heeft een tijd begeleid gewoond en zelfs langere tijd helemaal zelfstandig. Toch ging het regelmatig mis en is er o.a. een keer brand ontstaan in zijn flat. Daar zijn gelukkig verder geen gewonden bij gevallen en is alleen schade ontstaan aan zijn eigen flat. Hij is inmiddels ruim 4 jaar geleden overleden en hoewel we hem missen en er nog steeds verdriet van hebben beseffen we ook regelmatig dat ons misschien veel bespaard is gebleven. Altijd als ik dit soort dingen lees, over doodslag, brand of ontploffingen leef ik mee met de familie en vrienden van de verdachte. Misschien zou ook mijn broer in een ernstige psychose in staat zijn tot gevaarlijke dingen, hoe vriendelijk hij van nature ook was. En wat zou dat moeilijk zijn om mee te moeten leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zijn wij nu een rijk land of niet? Als ik sommige straten in Amsterdam of Vinkeveen zie, ja. Als ik deze berichten in de krant lees, nee. Onthou dit alsjeblieft voor de tijd dat we weer moeten stemmen en zeg het dan nog eens hardop, of blog nog eens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat je niets wijs maken. In vergelijking met heel veel landen op de wereld zijn wij een heel rijk land!
   Iedereen is niet even rijk en er is ook armoede, maar dat vind je overal. Ik ben overigens vóór vermindering van het verschil tussen arm en rijk. Sommige inkomensgroepen verrijken zich nog steeds ten koste van anderen.

   Verwijderen
  2. Ik vind de kloof tussen wat kostwinners overhouden van hun nettoloon in vergelijking met tweeverdieners te groot worden.
   In Nederland is er in vergelijking met andere landen niet zoveel verschil tussen rijk en arm. Bruto lijkt dat wel zo en zo wordt het ook in statistieken vermeld. Maar als je kijkt wat je in Nederland netto overhoudt dan valt het tegen. Plus nog allerlei extra belastingen op bv autorijden waardoor Nederland bij de duurste landen te wereld hoort. En rijk ben je volgens de overheid al snel want het hoogste belastingtarief gaat al bij een relatief kaag inkomen in en vermogensbelasting wordt ook in vergelijking met andere landen al bij een laag vermogen geheven.
   Ik vind dat er eens een frisse wind moet komen in het ministerie van financien. Volgens mij wordt er heel veel geld verkwist om allerlei redenen.
   En van dat geld kunnen heel veel goede dingen gedaan worden.
   Belastingverhoging is in Nederland al de haarlemmerolie voor elk probleem.

   Verwijderen
 7. Nederland is niet het duurste land in de wereld, maar staat op de 16de plaats, net achter België.


  http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3832997/2015/01/19/Nederland-16de-op-lijst-van-duurste-landen-ter-wereld.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het alleen over duurste land betrekking tot autokosten. Voeding is idd niet zo duur in Nederland. Het grootste deel van mijn reactie gaat over de belastingdruk in Nederland.

   Verwijderen
 8. Beschaafdheid van mensen of een land kun je aflezen hoe er met de kwetsbaren zowel mens als dier in de samenleving wordt omgegaan.
  Dat heeft niets met rijkdom te maken

  BeantwoordenVerwijderen