Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 16 januari 2016

Repareren of weggooien?

Begin december kocht ik een paar gebreide handschoenen. Ze hebben een mooi blauw kleurtje en ze zijn gevoerd. Ze zijn vrij dun, maar door de voering voldoen ze prima als het niet al te koud is. 
Ze waren heel goedkoop, maar €1,99 en dat was aan de kwaliteit te merken. Op de punt van de duim viel de handschoen uit elkaar en ook op de verbinding tussen duim en wijsvinger. Op die plekken kwam de zwarte voering er doorheen.
Wat nu?
Weggooien?
Nee, ik gooi pas dingen weg als ze versleten zijn en daar was hier geen sprake van, er was alleen sprake van een productiefoutje.
Ik ben op zoek gegaan naar een bijpassende draad, een naald en een haaknaald en ik heb de handschoen gerepareerd. Het breisel van de halve duim was verdwenen, om de duim zat voor de helft alleen nog maar voering. Eerst heb ik de ladders opgehaald, zodat alle steken van het breisel weer op het topje van de duim zaten, daarna heb ik de steken bij elkaar genaaid. Dit is het resultaat (helaas heb ik geen foto's van voor, alleen van na de reparatie):
Het puntje van de duim

Het gerepareerde gat tussen duim en wijsvinger (bij het puntje van de balpen). Je ziet ook de reparatie op de top van de duim
Bij het gat waren nog geen steken los gegaan. Ik heb alle omliggende steken van het breisel goed vastgezet, zodat er niet alsnog een groot gat ontstaat.
De besparing is niet groot, want maar 2 euro. Maar het is ook gewoon jammer van het materiaal om een kledingstuk na 6 weken weg te gooien.

10 opmerkingen:

 1. Wie het kleine niet eert,,,

  Grappig wij knippen voor onze zoon de duim er juist af, en stikken het randje om zodat het niet gaat rafelen. Zoon wil namelijk alleen zijn handschoenen aan als hij ook kan duimen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, maar dat is natuurlijk wel de ultieme manier om je duim warm te houden, daar kan geen handschoen tegenop!

   Verwijderen
 2. Ik vind fleece handschoenen de fijnste om te dragen, dun en warm.
  Vaak zijn dikkere en duurdere handschoenen niet prettig om te dragen omdat ze stijf zijn en dan kunnen mijn artrosehandjes/vingertjes ze niet buigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik draag ook liever fleecehandschoenen omdat, als het regent, een wollen handschoen veel langer nat blijft. Fleecehandschoenen vind ik ook makkelijker in onderhoud aangezien ik die gewoon bij de kleurwas gooi. Wollen handschoenen was ik apart met gebreid goed. Ik heb veel vlugger een kleurwas of een wollen was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik repareer spullen niet alleen om geld te besparen, maar ook om verspilling van grondstoffen tegen te gaan,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat schrijf ik dus ook! Het is jammer van het materiaal.

   Verwijderen
 5. Jeetje wat knap, het is echt heel mooi geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik repareer ze ook altijd. Wollen handschoenen slijten snel. Van het fietsen slijten handschoenen ook vooral bij de duim. Als mijn tuinhandschoenen ( type werkhandschoen - Lidl) gaten vertonen knip ik de vingers er voor de helft af. Die slijten meer op de bovenkant van de vingers.Dan worden het fiets of kanohandschoenen. Mijn werkhandschoenen op de camping hadden ook een gat. Een wesp had de handschoen in gebruik genomen als hotel. Toen ik nietsvermoedend de handschoen aantrok werd ik 3 keer gestoken.
  Tegen de regen heb ik eens overhandschoenen bij Bever gekocht in de opruiming . Zitten standaard in zijvlakken fietstas. Heel prettig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Doe ik ook ! Alleen laat ik dit soort klusjes meestal heel lang liggen, soms wel een jaar.... Mijn voornemen voor dit jaar is om dit soort dingen sneller te doen. Echt heel veel tijd ben je er tenslotte niet aan kwijt. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen