Zoals ik al eerder schreef: dit jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. De reden is dat peulvruchten heel gezond zijn en nog
goedkoop ook!
Spaanse bruinebonensoep
1 groot blik bruine bonen
1 blik gepelde tomaten of tomatensaus of verse tomaten ± 200
gr.
Flink veel paprika poeder, naar smaak (verse paprika kan
ook)
Zout
Peper
3 flinke uitgeperste knoflooktenen of knoflookpoeder
2 uien, gesnipperd
1 prei in dunne schijfjes gesneden.
Om extra te binden, 2 grote aardappels in kleine stukjes
gesneden toevoegen.
Water of water met een bouillonblokje om te verdunnen.
Uien en prei bakken, de knoflook, zout, peper toevoegen en daarna de tomatenblokjes het blik bruine bonen met vocht en de aardappelblokjes toevoegen.
Eventueel nog iets verdunnen met water of bouillon en koken
tot de aardappelblokjes gaar zijn of uit elkaar vallen( hangt van het
aardappelsoort af die gebruikt is).*
Dit recept is zonder vlees maar je kunt natuurlijk ook met (
vegetarische)gehaktballetjes/gebakken spekblokjes/plakjes chorizo en dergelijke
de soep verrijken.
Tip: Het is goedkoper om gedroogde peulvruchten te nemen,
weken en koken volgens de gebruiksaanwijzing. Als ik de helft van pak bonen
nodig heb dan kook ik toch het hele pak bonen gaar en vries de helft daarvan
in, dat scheelt tijd de volgende keer. Wel op tijd laten ontdooien in de koelkast.
1 groot blik bruine bonen is ongeveer de helft van een pak gedroogde
bruine bonen.
Tip: voeg een klein beetje gare maïs of doperwtjes toe voor
de kleur.
* Kruimige aardappelen vallen uit elkaar. Vastkokers blijven
blokjes aardappel. Gebruik het soort dat je in huis hebt dat is het
gemakkelijkste.
Bedankt! Weer een recept om in mijn kookschrift te zetten :-)
BeantwoordenVerwijderenDat lijkt me superlekker en gezond!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me erg lekker! Dank voor het recept.
BeantwoordenVerwijderenEen restje rode wijn erin is ook erg lekker
BeantwoordenVerwijderenbedankt voor het recept lijkt me erg lekker
BeantwoordenVerwijderenvrg esther dekker