woensdag 17 februari 2016

Het jaar van de peulvrucht: Spaanse bruine bonensoep

Zoals ik al eerder schreef: dit jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. De reden is dat peulvruchten heel gezond zijn en nog goedkoop ook!
Spaanse bruinebonensoep
1 groot blik bruine bonen
1 blik gepelde tomaten of tomatensaus of verse tomaten ± 200 gr.
Flink veel paprika poeder, naar smaak (verse paprika kan ook)
Zout
Peper
3 flinke uitgeperste knoflooktenen of knoflookpoeder
2  uien, gesnipperd
1 prei in dunne schijfjes gesneden.
Om extra te binden, 2 grote aardappels in kleine stukjes gesneden toevoegen.
Water of water met een bouillonblokje om te verdunnen.

Uien en prei bakken, de knoflook, zout, peper toevoegen en daarna de tomatenblokjes het blik bruine bonen met vocht en de aardappelblokjes toevoegen.
Eventueel nog iets verdunnen met water of bouillon en koken tot de aardappelblokjes gaar zijn of uit elkaar vallen( hangt van het aardappelsoort af die gebruikt is).*
Dit recept is zonder vlees maar je kunt natuurlijk ook met ( vegetarische)gehaktballetjes/gebakken spekblokjes/plakjes chorizo en dergelijke de soep verrijken.
Tip: Het is goedkoper om gedroogde peulvruchten te nemen, weken en koken volgens de gebruiksaanwijzing. Als ik de helft van pak bonen nodig heb dan kook ik toch het hele pak bonen gaar en vries de helft daarvan in, dat scheelt tijd de volgende keer. Wel op tijd laten ontdooien in de koelkast.
1 groot blik bruine bonen is ongeveer de helft van een pak gedroogde bruine bonen.
Tip: voeg een klein beetje gare maïs of doperwtjes toe voor de kleur.
* Kruimige aardappelen vallen uit elkaar. Vastkokers blijven blokjes aardappel. Gebruik het soort dat je in huis hebt dat is het gemakkelijkste.

5 opmerkingen:

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.