Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 3 april 2016

Welke wensen heb ik voor als ik dood ben?

Een paar dagen geleden kreeg ik formulieren toegezonden van de instelling waar mijn psychiatrisch zieke ex-man verblijft. Ik ben namelijk contactpersoon voor de familie.
Of ik maar even in wilde vullen wie er bij zijn overlijden gewaarschuwd moeten worden, of ik daarover in het holst van de nacht gebeld wilde worden, of na 7 uur 's ochtends. Over wel of niet opbaren, een open kist of een gesloten kist, wat voor soort kist. Wil hij een afscheidsdienst en wil hij bloemen op de kist. Hij heeft al wel gekozen voor crematie, maar waar moet die crematie plaatsvinden en moet zijn as in een urnenmuur, in een bestaand graf of moet zijn as verstrooid worden en hoe en waar zou dat dan moeten? Wel of niet een uitvaartdienst? Muziek bij de afscheidsdienst? Is de familie de opdrachtgever voor de uitvaart? Wie moeten er uitgenodigd worden en wat zijn de namen en adressen van die mensen?

Poeh! Dat kwam wel even binnen! Ex had bijna niets ingevuld, en ik mocht het afmaken. Ik werd heel verdrietig van deze formulieren en Whatsappte dat naar mijn dochters. Reactie diezelfde avond nog: nou, maak ons ook maar een wensenlijstje voor jezelf. Dan hebben we dat op papier (of bestand). En doe dan ook maar je inloggegevens van Facebook en je blog. Die inloggegevens zijn niet zo'n probleem, maar wat wil ik bij mijn crematie? Ik moet er nog niet aan denken, ik ben nog lang niet van plan om dood te gaan!
In nog geen half jaar zijn een jongere collega, mijn oom, mijn tante, de man van mijn beste vriendin en mijn buurman overleden. Ik was bij alle vijf aanwezig bij de uitvaartdienst, die op een totaal verschillende manier ingevuld werd.

En wat wil ik dan?
In feite maakt het me niet zo veel uit, want ik maak het zelf niet meer mee. Mijn wensen zijn niet bindend. Als mijn kinderen het anders willen omdat ze iets anders passender vinden dan wat ik op papier heb gezet, dan lijkt me dat prima! Ik denk dat het vooral voor hen iets moet zijn waar ze met tevredenheid op terug kunnen kijken. Zij moeten het idee hebben dat ze een afscheid hebben georganiseerd dat passend was voor mij als persoon en passend voor hen zelf als nabestaanden.
Ik ga aan de slag met een excelsheet waar ik een heleboel informatie in zet.  Dat bestand was er ook al en het was in bezit van mijn broertje (ik ben omgekeerd zijn excecuteur testamentair), maar er ontbrak nog veel, onder anderen adressen en muziek voor mijn uitvaart.
Gistermiddag ben ik vooral bezig geweest met leuke muziek uit de jaren 70 en 80:
Joan Baez, John Lennon, Eric Clapton, Van Morrison, Led Zeppelin, Bob Dylan

14 opmerkingen:

 1. Ik heb mijn wensen ook op een rijtje staan (in overleg met naasten) maar heb als laatste toegevoegd: ...en als jullie nu (bij mijn overlijden dus) toch iets anders of totaal iets anders willen ben ik ook akkoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Confronterend! Je ex blijft zo toch aan je verbonden. En inderdaad dat jij dat voor hem moet beslissen, hoe zijn uitvaart zal zijn. Dat hakt erin. Net als de vraag voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heftig onderwerp voor de zondagmorgen, maar wel heel belangrijk. Het is zo fijn dat op een moment dat iemand er niet meer is de wensen (voor een groot deel) bekend zijn. Dat staat je hoofd op zo'n niet goed naar.
  Goede actie dus om het ook zelf verder uit te werken. Al kan ik mij het voorstellen dat de bintenis met jouw ex het niet makkelijk maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat je zegt klopt wel over dat jij het niet meer meemaakt. Maar toch denk ik dat het goed is om "iets" op papier te zetten. Want hoewel sommige mensen er erg goed in zijn, lijkt het mij voor anderen een hele opgave om een complete uitvaart te verzinnen terwijl je nog bezig bent met het verwerken van het advies. Ik denk dat een eigen wensenlijstje voor deze categorie veel houvast kan bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ook zo. Ik vond het fijn dat mijn moeder dit gedicht wilde op de rouwkaart:
   Über allen Gipfeln
   Ist Ruh,
   In allen Wipfeln
   Spürest du
   Kaum einen Hauch;
   Die Vögelein schweigen im Walde.
   Warte nur, balde
   Ruhest du auch.

   Verder wilde ze tijdens haar afscheidsbijeenkomst een lied van Ramses Shaffy: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
   En verder moest het gedicht "Vrede" van C. S. Adama van Scheltema voorgedragen worden.
   Het was prettig dat er al enige invulling was voor het afscheid.

   Verwijderen
 5. Ik heb alleen gezegd dat ik mijn as niet ter beschikking wil stellen voor een tattoo, want dat werd semi-serieus naar voren gebracht. Verder overweeg ik hersendonatie voor onderzoek. Er is een gebrek aan donoren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer mijn ex-man ook te bewegen zijn hersenen te doneren, vooral voor hersenen van psychiatrische patiënten is grote belangstelling.

   Verwijderen
  2. https://www.wehebbenhersensnodig.nl/

   Verwijderen
  3. Ook voor de controle groep, en daar val ik onder, als familie-van-patient. Er maar even van uit gaand dat ik bepaalde ziektebeelden niet ga vertonen in de toekomst

   Verwijderen
 6. Vergeet niet dat er ook een hele marketing in uitvaarten bestaat. Alsof je geen goed einde kunt hebben zonder alles al jaren tevoren tot in de puntjes geregeld te hebben. Daar hebben veel mensen een goed belegde boterham aan. Het gezegde 'de een zijn dood..'. Ik krijg tenminste van EuroClix,Quassa en Geldrace heel veel mails over mijn uitvaart. Ik wil hiermee niet zeggen dat je niet over je uitvaart en levenseinde na moet denken, maar wel dat je niet in de commerciële valkuilen moeten trappen die voor je voeten gegraven worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kijk jaarlijks de adressenlijst door. Ook heb ik er een overzicht bijzitten met abonnementen, en andere dingen die opgezegd moeten worden zoals gas/water/energie.
  Wij hebben hier in de buurt allemaal een A4 met info in de meterkast hangen,vooral met telefoonnummer om de contactpersoon te kunnen waarschuwen. Dit idee ontstond na het overlijden van iemand van wie niemand iets wist en wie men kon bellen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vijf begrafenissen en dan die vraag. Komt idd erg dichtbi. Ik roeptoeter rond dat ik in de natuur begraven wil worden.
  Ik vond de begrafenis en een uitgebreide lunch met de hele familie een geweldig idee.
  Ik ga naar de notaris voor executair testamentair. Ik weet wel wat neefjes, nichten die het goed zouden doen. Maar ze hebben het druk zat en bovendien zou het ruzie kunnen geven.
  Ik gebruik Google Chrome en mijn administratie is gedigitaliseerd.
  Geen begrafeniverzekering, genoeg achter de hand.

  Ik ga geen geld of mijn huis ter beschikking stellen aan het goede doel. We hebben in de familie ons groen en geel geërgerd aan het Rode kruis,

  Ik wil met legaten werken voor een aantal. Ik ga er van uit dat mijn oudere broers en zussen al overleden zijn.

  Twee ex-aanstaanden zijn al overleden. Het aantal exen is daarmee wat uitgedund.

  Ik denk soms wel eens wanneer het mijn beurt is, behalve de kleinigheid met de lever waar ik dankzij het moermandieet goede resultaten mee boek heb ik tot nog toe niets te klagen.
  Zolang mijn 81-jarige broer zijn grote moestuin nog steeds twee spaden diep spit, mijn 67 jarige broer assistent atletiek trainer is gaat het wel goed.
  Een paar ouderen hebben hartklachten. Dat hou ik scherp in de gaten.
  Mijn 77-jarige broer die vorig jaar overleed, heeft altijd te weinig bewogen. Na zijn 65e ging hij parttime in loondienst werken met leaseauto.
  Zijn vrouw bakte graag en het resultaat was daarnaar.

  In de familie kan ik zeggen, dat degenen die moestuinieren het meest gezond zijn.

  Maar dat ben ik en mijn familie. Jij bent anders, veel groenten, groenten en nog eens groenten. Bewegen doe je genoeg.

  Laten we hopen dat we nog lang mogen genieten en gezond blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb alles al een paar jaar geleden op papier gezet! Mijn ouders weten van mijn wensen, mijn vriend ook. Ik hoop natuurlijk dat mijn ouders dit niet hoeven mee te maken. Wanneer mijn kids oud genoeg zijn dat ze het begrijpen zal ik dit met hen delen waar alles ligt en bij welke instanties ik allemaal bekend ben....hopelijk duurt het nog een jaar of 60....altijd goed om iets op papier te hebben hoor, zeker wat je absoluut niet wilt!!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen