dinsdag 17 mei 2016

Sparen om eerder te kunnen stoppen met werken

Spaarolifantje had al weer een aantal jaren geleden een intrigerend bericht op haar weblog gezet over: Hoeveel jaar eerder kan ik al stoppen met werken?
Tot nog toe ben ik bezig geweest met het aflossen van de hypotheek. Hypotheekvrij zijn leek mij een prima basis voor mijn pensioenleeftijd. Mijn focus lag op de hypotheek.

Met mijn bijna 63,5 jaar ben ik een beetje laat voor sparen om eerder te kunnen stoppen met werken en bovendien is mijn hypotheek nog niet helemaal afgelost. Het scheelt niet veel meer, er staat nu nog  €8.400,- . Dat is vanuit de hypotheek bekeken een zeer klein bedrag, maar vanuit het oogpunt van een buffer toch nog wel een aanzienlijk bedrag.
Als ik nu mijn hypotheek helemaal aflos, dan houd ik in mij buffer nog ongeveer €15.000,- over. Genoeg voor een half jaar .............. maar dan is mijn buffer helemaal op!

Ik heb toch eens even gekeken op de site van het ABP. Ik zou nu met 66 jaar 550 euro netto per maand pensioen ontvangen, plus de AOW van € 1.075 netto per maand, in totaal 1.625,- per maand. Als ik nu met 64 jaar en 10 maanden stop. Wat ontvang ik dan? Vanaf dat moment tot aan mijn AOW €1.170 netto per maand en daarna vanaf mijn 66e, inclusief AOW €1.460,- per maand.

Ik bedacht me, dat ik ook nog een levensverzekering bij de levenhypotheek heb. Als de levenhypotheek is afgelost, dan mag ik de levensverzekering afkopen. Daaruit komt nog een leuk sommetje, dat ik gespaard heb. Niet zo veel als destijds beloofd, maar toch. Op 31 maart jl. was de polis €15.333,73 waard. De ingelegde premie was tot dat moment €13.151,72. Over de "winst" (€2.182,01) wil de belastingdienst een bepaald percentage (hoeveel?). Er is dan genoeg om als aanvulling te dienen voor een tamelijk laag pensioen en dan houd ik ook nog wat buffer over.

Er is ook de optie: eerst minder pensioen en later méér of andersom, eerst méér en later minder.
Dus ben ik eens gaan "spelen" op de site van het ABP.
Als ik in de eerste 14 maanden 800 euro netto per maand ontvang, dan ontvang ik vanaf mijn 66e €1.500,- inclusief AOW. Eerder met pensioen zou me dus vanaf mijn 66e voor de rest van mijn leven 125 euro per maand kosten.
In vergelijking met het "normale" pensioen vanaf 64 jaar en 10 maanden, vind ik het tegenvallen.
Misschien zou ik dan toch beter kunnen kiezen voor 1170 euro per maand en vanaf mijn 66e €1460 per maand.
Het is voor mij de vraag of ik echt eerder met pensioen wil, mijn werk bevalt nog prima. 
Stoppen met werken is een leuke optie, er is tenslotte meer dan werken alleen!

8 opmerkingen:

 1. Je schrijft dat je na het aflossen van je hypotheek een buffer overhoudt van 15.000 euro en dat je daar een half jaar van kunt leven. Dat zou betekenen dat je 2500 euro per maand uitgeeft? Maar jouw uitgaven zitten eerder richting de 1000 tot 1500 euro per maand, waardoor je er dus zeker tien maanden mee toe kunt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn bruto salaris is ongeveer 29.000 per jaar. Dus ik ging uit van een half jaar, maar je hebt gelijk, over die 15.000 hoef ik geen belasting etc meer te betalen.

   Verwijderen
 2. Als je het nog goed naar de zin hebt zou ik aarzelen om er mee te stoppen denk ik. Overigens lijkt het me wel goed te doen om rond te komen mocht je er voor kiezen inderdaad te stoppen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een fijn idee dat het zou kunnen en je hebt de keuze of je dat wel of niet gaat doen. En het is goed te overzien de tijd dat je nog moet werken en het nog goed volhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch lijkt me het een veilig idee. Je gaat uit van een goed blijvende gezondheid,maar helemaal zeker is dat niet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doorwerken omdat het je eigen keuze is, en niet meer omdat het moet is gevoelsmatig toch al heel anders denk ik.
  Ik ben wat jonger dan jij, maar denk er ook al over na, over een paar jaar t huis afgelost, dan nog een paar jaar tot t pensioen.
  Elk jaar eerder stoppen kost mij de rest van mijn leven 100 euro per maand, ik denk nu dat ik dat er niet voor overheb, maar weet natuurlijk niet wat mijn lijf dan zegt, ik werk nu 40 jaar en merk dat het mij wel zwaarder gaat vallen (onregelmatige diensten in de zorg)
  Ik verwacht dat doorwerken omdat je t wil en niet omdat het financieel moet een gevoel van vrijheid gaat geven. merk nu al dat nu ik niet meer moet werken( we zouden t van 1 salaris kunnen doen, maar dan kunnen we niet meer aflossen) ik er veel positiever in sta

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben nu bijna 1 jaar met "pensioen" maar ben niet van plan om helemaal met werken te stoppen. Wel werk ik minder dan voorheen, ongeveer de helft!
  Mijn vader is met 62 jaar gestopt met werken (VUT), hij had vanaf zijn 12E gewerkt. Eerst in het veen, daarna boerenknecht, daarna o.m. bij de NHM o.a. na de watersnoodramp in Zeeland en in 5-ploegendienst in een fabriek.
  Ik ben op mijn 16E gaan werken op een kantoor, in een winkel en sinds 1985 als zelfstandige. Ik kan nog jaren doorgaan, zeker sls mijn gezondheid redelijk blijft!
  Ik zou zeker niet vervroegd met pensioen gaan als ik jou was. Je vindt je werk leuk en je werkt niet de hele week!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is precies waarom ik mijn hypotheek aflos: de vrijheid om te kunnen kiezen wat ik met mijn tijd doe. En als dat betekent dat ik nog met veel plezier doorga tot mijn 67e (of in mijn geval denk ik 70e) dat zie ik dan wel. Ik werk nu voltijd, en zou straks als de hypotheek weg is, deeltijd kunnen gaan werken. Ik denk nu na over het inzetten van geld op een aanvulling op mijn pensioen. Dan heb ik alleen nog maar meer keuzevrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.