Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 16 mei 2016

Op hakken en met make-up naar het werk?

In Engeland is het bij veel bedrijven verplicht om op schoenen met hakken van tenminste 5 cm en met make-up naar het werk te komen. Anders word je weggestuurd om de "fout" te verhelpen: passende schoenen te kopen en make-up te smeren.
Als vrouw dan hè?
Ik vind dat heel raar. Zijn vrouwen op het werk dan voornamelijk een smakelijk hapje waar je vooral fijn naar moet kijken en verder niet te veel van moet verwachten?
Vrouwen met wiegende billen, hertenoogjes en rode lippen?
Ik dacht dat het bij vrouwelijk personeel om dezelfde kwaliteiten ging als mannen, dat ze kwalitatief goed werk leveren en hard moeten werken.
Van mannen wordt  niet gevraagd zich voort te bewegen op schoeisel waar je blaren van krijgt en waar je nauwelijks op kunt lopen. Ook wordt er niet van mannen gevraagd zich te verschuilen achter een laag make-up en vies smakende lipstick te dragen.
 Filmpje van een man die een hele dag op hoge hakken loopt

De Britse Nicola Thorp
moest voor haar werk 9 uren lang (!!!) op hakken bezoekers begeleiden naar vergaderzalen. Dit werd haar te veel en naar aanleiding daarvan heeft een petitie georganiseerd tegen hoge hakken op het werk en zij krijgt heel veel bijval. Het doel is om deze eisen illegaal te maken. Vanmiddag waren er al meer dan 136.000 ondertekenaars.

Lang geleden, tussen 1976 en 1978, toen ik bij de Rijksuniversiteit Groningen werkte, mocht ik geen broeken aan naar het werk. Ik moest verplicht jurken en rokken dragen. Nu is dat bijna niet meer voor te stellen dat ik geen nette broek aan mocht. Schoenen mochten plat zijn, zo lang het maar nette schoenen waren. Ik ben nooit verplicht geweest om hakken te dragen en evenmin om make-up te gebruiken.

21 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend rare regel!
  Ik vraag me af of ze niet aan te klagen zouden zijn voor discriminatie door mensen die geen hakken kúnnen dragen door een beperking ... Maar blijkbaar dacht daar niemand aan of zo? Ik zou al niet eens aan die regel kunnen voldoen namelijk, en dat heeft dan weer niets te maken met of ik het werk kan doen of niet - alleen met die nare hakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Belachelijk, seksistisch en discriminerend. Je komt om je werk te doen. Ik kan me voorstellen dat je er in bepaalde beroepen representatief moet uitzien. Daar versta ik dan onder: netjes, niet ordinair of aanstootgevend, maar verder is het geen zaak van de werkgever wat je aantrekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Huh? Hebben ze daar geen wetten tegen discriminatie?

  Ik ben even heel blij dat ik niet in Engeland woon. Groot gelijk dat hier een petitie tegen loopt. Representativiteit heeft naar mijn mening niets te maken met make-up, hakken (of rokken).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg zoiets. Dat geen lange broek mogen dragen ken ik ook uit begin jaren '70. Handenarbeid geven met nylons aan,dat kostte me steeds nieuwe panties. Het is mij toen gelukt om die regel langzaam aan te laten verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rare regels. Al zou ik het lang niet verkeerd vinden als de kledingnormen wat omhoog werden bijgesteld. In professionele werksituaties zie je mensen met de belachelijkste onprofessionele kleding lopen. Onlangs was ik bij een notaris waar de secretaresse met geweldig uitdagende kleding koffie kwam brengen. Belachelijk. Vrijetijdskleding is leuk voor je vrije tijd. Ik ben met je eens dat het op het werk om de inhoud gaat, maar je uiterlijk dient je professionaliteit te ondersteunen. Make-up dus niet verplicht, maar netjes verzorgd wel. Hakken niet verplicht, maar niet-vrijetijdsschoenen wel (dus geen gympies voor wie klantcontact heeft). Een en ander natuurlijk ook afhankelijk van de sector waarin je werkt; een kleuterjuf mag een andere uitstraling hebben dan een hoogleraar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Belachelijk en nog eens hartstikke seksistisch ook. Het is goed dat men representatief met zijn, maar dit is een belachelijke eis. Het zou toch wat zijn, dat vrouwen die geen hakken kunnen of willen dragen naar het werk, dat die niet aan de bak komen. Ik ben blij dat we deze rare regel in Nederland niet hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat de voorschriften inderdaad wat te ver doorgetrokken zijn daar. Kledingvoorschriften kan ik goed begrijpen, in sommige beroepen moet men representatief zijn. En zorgen dat je er verzorgd uit ziet lijkt mij ook logisch. Mannen moeten zich in die sectoren waarschijnlijk ook dagelijks scheren (of regelmatig baard bijwerken) en een stropdas dragen.

  Maar schoenen met hoge hakken zijn schadelijk voor je lichaam en ik vind niet dat je dat van iemand kunt vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gisterenmiddag schreef ik eenzelfde soort blog voor vanavond.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het ging niet om hakken van 5cm,dat was waarschijnlijk nog niet zo'n ramp geweest. Ze waren 10cm.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Belachelijk! Alsof vrouwen alleen maar bestaansrecht hebben als zij zich opdoffen voor hun manlijke collega's en leidinggevenden. Gelukkig speelt dit soort zaken in Nederland minder. (Dat hoop ik tenminste maar.)

  Als ik gewoon op kantoor zit, kan ik gerust in spijkerbroek, op platte schoenen en make-up-loos naar m'n werk. Als ik afspraken heb, stem ik mijn kleding daar wel op af (formelere kleding leidt nu eenmaal minder af van de boodschap dan een spijkerbroek met hippe sneakers; dat geldt voor zowel mannen als vrouwen) maar ik zal geen hakken dragen en ik gebruik m'n gezicht niet ineens als een schildersdoek.

  Goed dat deze dame deze zaak naar buiten heeft gebracht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sinds wanneer is een nette spijkerbroek met hippe sneakers afleidend?
   Ik heb een veel grotere hekel aan bloesjes die te strak zitten op de borsten, knoopjes die loshangen, of niet dicht zijn gedaan. En te korte rokjes. Jasjes waarbij de schouder te los zit en de arm te strak.
   En ik vind voor 80% van de werkende bevolking een (mantel) pak echt overdreven.

   Petra

   Verwijderen
 11. Is dit 1 april ofzo?! Geloof niet wat ik lees :').

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Representatief is tegenwoordig vaak : hoge hakken, strakke kleren, veel make up. Belachelijk gewoon. Ik begrijp ook niet dat er vrouwen zijn die het prettig vinden om in zo'n outfit te werken. Aan de andere kant, spijkerbroek, tshirt en sneakers dus. Hoeft ook weer niet. Wat is er toch mis met platte leren schoenen (hoeven echt geen wandelmodel te zijn) en nette goedzittende kleren ?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn zus heeft in de bediening gewerkt en bij één werkgever moest ze inderdaad hakken van vijf centimeter aan. Daar heeft ze maar 1x gewerkt!
  Bij ons is wel een kledingvoorschrift, maar dat hebben ze een jaar geleden bijgesteld van 'strictly business' naar 'business casual'. Dus hoeven de dames niet meer in mantelpak, maar zijn truien en spijkerbroeken nog steeds verboden.
  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sorry, maar ik vind de regel prima. Heb veel van de wereld gezien en in diverse landen gewoond en gewerkt en het valt mij steeds op hoe men in Nederland rond loopt op het werk. Neem een voorbeeld aan Fransen en het VK... Verzorgd en met stijl en klasse zowel mannen als vrouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Regels zouden niet moeten gesteld als met zich in Nederland netjes zou kleden. Wat je ziet zijn vrouwen die er als een man bijlopen : loopschoenen, lelijke jeans, vormloze bloezen of pull's, geen zweem van make-up... Kortom onverzorgd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk vind ik dat er helemaal niets op tegen is als vrouwen er als een man bijlopen. Waarom zouden mannen er wel als een man bij mogen lopen en vrouwen niet?
   Ik heb juist meer moeite met broeken met gescheurde knieën en afzakbroeken waardoor de slip of zelfs een deel van de blote billen zichtbaar worden.

   Verwijderen
 16. Make up hoeft niet, en ik vind netjes verzorgd op het werk niet te bloot, niet te kort (iemands billen kunnen zien zo goed als), geen gaten en vlekken in kleding die er door slijtage/morsen in zijn ontstaan. Naveltruitjes? Liever niet..., De rest kan wel wat mij betreft dus waar is de eerste man die met make up in een prachtige rok op het werk verschijnt? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Voor mij mogen vrouwen er als vrouw uitzien en mannen als man. Er is toch een verschil of vind jij van niet ? En ik denk dat het wel mag dat beide sexen er een beetje stijlvol bijlopen uit respect ook voor de mensen die ze ontmoeten bij eender welke gelegenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. tja , dat is wel iets om eens over na te denken ..
  vrouwen die erbij lopen als mannen , maar de eerste man , die in vrouwelijke kleding naar zijn werk gaat , moet nog geboren worden ...
  want , ja , dan schamen ze zich toch wel ...
  en andersom is het normaal ...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben echt een sneakerdame, dus 75% van de tijd loop ik gewoon Casual en op sneakers op mijn werk rond, het zijn wel altijd "nette" sneakers dus geen afgetrapte schoenen. En hier draag ik vaak genoeg een "Superdry" vest met nette spijkerbroek bij.
  Mn haar netjes en wat mascara en oogschaduw.. Kan allemaal prima. Ik vind dan niet per definitie dat ik er als man bijloop. Sneakers zijn nou eenmaal in opmars, en nu ik onlangs te horen heb gekregen dat ik een ziekte in mijn benen heb zal ik al helemaal niet van goede sneakers afwijken!

  Indien ik weet dat er belangrijk bezoek komt dan zal ik sneller een blouse aan doen met een andere broek, maar ook dat draag ik regelmatig op dagen dat er niet dat soort bezoek is.

  Zolang je maar verzorgd bent, niet stinkt dan is er niets aan de hand lijkt mij!

  BeantwoordenVerwijderen